Mancaruri de iarna cu cartofi

Redactia
Sufleu "clasic" de cartofi.

Ingrediente (pentru 2 persoane): 300 g cartofi (nesfaramiciosi), 300 g tulpina de praz, 60 g sunca de Praga, 200 ml zeama concentrata de legume (sau carne), 1 lingurita chimen, 2 linguri cascaval ras.
Mod de preparare:

Se fierb cartofii, se curata de coaja, se taie felii subtiri, se aseaza intr-o forma de budinca si se presara cu sare si piper.
Peste cartofi se pune un strat de praz curatat si taiat rondele si de fasii de sunca de Praga.
Se toarna deasupra zeama concentrata de legume (Knorr+apa), se presara chimenul si cascavalul ras si se dau 15 minute la cuptorul incins.

Budinca de cartofi cu conopida

Ingrediente (pentru 2 persoane): 300 g cartofi, 300 g conopida, 2 galbenusuri, 2 lingurite ulei, 2 lingurite praf de curry, 200 ml zeama concentrata de legume (sau carne), 2 linguri pesmet, sare, piper.
Mod de preparare:

Se fierb cartofii, se curata de coaja, se taie felii si se pun intr-o forma termorezistenta, impreuna cu conopida rupta bucatele si fiarta in aburi. Se sareaza si se pipereaza.
Se freaca bine galbenusurile cu uleiul si cu praful de curry, se adauga zeama concentrata de legume (Knorr+apa) si se toarna peste cartofi si conopida. Se presara deasupra pesmetul si se tin circa 15 minute in cuptorul incins, sa se rumeneasca.

Cartofi gratinati

Ingrediente (pentru 2 persoane): 300 g cartofi, 2 cepe mici, 2 linguri capere, sare, piper, 2 pahare iaurt (crema), 2 lingurite amidon, 2 galbenusuri, 1/2 lingurita boia dulce.
Mod de preparare:

Se fierb cartofii, se curata de coaja, se taie felii si se amesteca cu ceapa curatata si tocata marunt si cu caperele. Se sareaza, se pipereaza si se pun intr-o forma rezistenta la foc.
Se pun intr-o craticioara iaurtul impreuna cu amidonul, se lasa sa se incalzeasca putin, se incorporeaza galbenusurile si boiaua, se amesteca si se gusta de sare si piper.
Se toarna sosul astfel preparat peste cartofi si se dau aproximativ 10 minute la cuptorul incins.

Budinca de cartofi cu ciuperci

Ingrediente (pentru 2 persoane): 300 g cartofi, 300 g ciuperci proaspete, sare, piper, nucsoara rasa, 200 ml zeama concentrata de legume, 4 felii branza topita, 2 linguri pesmet.
Mod de preparare:

Se fierb cartofii, se curata de coaja si se taie rondele. Ciupercile, curatate, spalate si zvantate, se taie felii, se calesc - fara grasime - intr-o tigaie de teflon.
Se amesteca ciupercile cu cartofii, se pun intr-o forma de budinca si se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara.
Se toarna deasupra zeama concentrata de legume (Knorr+apa), se aseaza - una langa alta - feliile de branza, se presara cu pesmet si se lasa circa 10 minute la cuptor, sa se rumeneasca.



Dulciuri

Tarta cu mere rumenite

Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 mere frumoase, 5 oua + 1 galbenus, 1 lamaie, 450 g aluat fraged, 100 g unt + 20 g pentru uns forma, 100 g zahar tos, 50 ml lapte, 1 lingura migdale macinate, 2 plicuri zahar vanilat.
Mod de preparare:

Se-ncinge cuptorul la 180gr.. Se intinde aluatul si se imbraca cu el o forma de tarta unsa cu unt. Se unge pe margini cu galbenusul de ou (batut), se acopera cu hartie pentru copt, peste care se presara un strat de boabe de fasole si se pre-coace 8 minute. Aluatul copt se scoate din cuptor, se indeparteaza hartia si boabele de fasole si se lasa sa se raceasca.
Se curata merele de coaja si de partea lemnoasa, se taie mai intai in sferturi si pe urma lamele si se stropesc cu zeama de lamaie.
Se topeste restul de unt impreuna cu zaharul (zaharul se adauga doar cand untul este topit) si cand incepe sa se rumeneasca se calesc merele, intorcandu-le pe ambele parti cu o spatula.
Se lasa merele sa se scurga si se aseaza - in forma de rozeta - peste aluatul pre-copt. Separat, se bat ouale, se incorporeaza laptele, zaharul vanilat si pudra de migdale, se amesteca bine si cand compozitia devine omogena, se toarna peste mere.
Se da tarta la cuptor si se coace 35 de minute la 180gr.. Dupa ce se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca inainte de-a o servi.