Vitamina A - miracolul sistemului imunitar

Rodica Demian
Dimineata, cand va uitati in oglinda, sunteti proaspeti si odihniti, dupa primele ore ale dupa-amiezei, pareti palizi si vlaguiti? Aveti vreodata impresia ca aratati mai batrani cu 5 ani? Simtiti, mai ales la lasarea serii si noaptea, ca vederea v-a slabit? Sunteti predispusi la infectii ale mucoasei? Daca da, "salvarea" dvs. este, fara nici o indoiala, vitamina A. In cele ce urmeaza, puteti afla tot ce este mai important despre efectul imunostimulator al acesteia.

Noile arme-minune ale medicinii.

Vitamina A - o substanta nutritiva vitala

Daca va simtiti lipsiti de vlaga si imbatraniti, cauza poate sa fie carenta de vitamina A, aceasta substanta nutritiva vitala, care combate virusurile, bacteriile si alti agenti patogeni din organism, mentine celulele corpului tinere si sanatoase, va intareste vederea si va face pielea neteda si catifelata. Vitamina A a fost descoperita deja in anul 1931, adica i-a fost "descifrata" structura chimica. Din 1947 este produsa sintetic, dar secretele acestei molecule, incredibil de multivalente, au fost scoase la lumina abia acum.

Carotenul - o inventie a plantelor

La origini, vitamina A este o inventie a plantelor. De-a lungul indelungatei istorii a dezvoltarii lor, ele au fost mereu atacate de substante agresive, precum radicalii liberi, parazitii, bacteriile, virusurile etc. Impotriva acestor agresiuni, plantele si-au dezvoltat mecanisme de aparare, ameliorate de la o generatie la alta. Asadar, "producatorii" unui sistem imunitar perfect nu suntem noi, oamenii, ci plantele.
De milioane de ani, plantele extrag din mediul lor inconjurator atomi de carbon, pentru a produce, cu ajutorul lor, carotenul, un pigment care coloreaza plantele asa de frumos. De altfel, si nuantele superbe de rosu sau roz ale somonului si homarului sau rosul din penajul pasarii flamingo nu sunt altceva decat o acumulare puternica de molecule de caroten. Dar natura nu este vanitoasa, pe ea nu o intereseaza frumusetea, carotenul indeplineste functii cu mult mai importante: protejeaza celulele plantelor de microorganismele ostile.

O arma de aparare perfecta

Cand se crapa de ziua, radicalii liberi isi adulmeca sansa: aceste substante agresive, distrugatoare, pot fi caracterizate drept "trimisi" ai soarelui. Atunci cand ierburile, ferigile, florile sau copacii isi revarsa oxigenul, in fiecare celula in parte se produce un haos de care radicalii liberi incearca sa profite, oxidand celulele neprotejate, adica arzandu-le. Dar carotenul le impiedica sa o faca. Fara caroten, dimineata, la ora 9, superba flora a Europei Centrale ar fi arsa, transformata intr-o materie ofilita. Inventand carotenul, natura a creat o arma perfecta de aparare impotriva radicalilor liberi. Si pentru ca apareau noi si noi tipuri de radicali liberi, plantele si-au blindat - treptat-treptat - celulele, cu peste 500 de tipuri diferite de caroten.

Paznicul sanatatii

La fel ca la plante, carotenul protejeaza si celulele umane de atacul radicalilor liberi, de parjolul pe care acestia il provoaca; altminteri, "soba" in care se formeaza flacara energetica s-ar topi de la sine si s-ar mistui. Fara caroten si alte substante protectoare, cum ar fi seleniul, omul ar arde in cateva minute in interiorul sau si ar muri, pentru ca toate celulele s-ar distruge concomitent. De fapt, ca menire a lor, radicalii liberi nu reprezinta ceva rau, ci doar o randuiala a naturii care omoara vechiul si lasa sa traiasca noul. Fara radicalii liberi, plantele, animalele si oamenii ar continua sa traiasca la nesfarsit. Radicalii liberi cauta celulele bolnave, neprotejate, ca sa le omoare. Asa se face ca soarele, adevaratul lor "strateg", devine nu doar creatorul a tot ce este viu pe pamant, ci si un regulator al vietii si al mortii.

Un izvor al tineretii

Natura nu cunoaste boli, ci doar celule batrane sau tinere. Cele tinere sunt protejate de caroten, caruia radicalii liberi si alte organisme ucigase nu ii pot face nimic. Oamenii ale caror membrane celulare sunt bine "captusite" cu caroten isi pastreaza mai multa vreme tineretea, decat cei carora aceasta substanta minune le lipseste. Animalele care traiesc libere in natura isi mentin pana la sfarsitul vietii blana stralucitoare sau penajul frumos, pentru ca celulele lor sunt pline cu caroten. Motivul: se hranesc corect, adica mananca doar ceea ce ii este necesar organismului.
Multe dintre aceste descoperiri sunt recente. Daca astazi un om de stiinta modern, specializat in biologie moleculara, vede o femeie in varsta, aratand ca la 40 de ani, isi spune in sinea lui: "Aha, concentratii perfecte de caroten in tesuturi". In schimb, cand vede un tanar de 30 de ani tarandu-se palid si ofilit de colo-colo, isi da seama imediat: "Saracul, are mare carenta de caroten!".

Mancati legume si fructe colorate in galben,
verde inchis si rosu


Carotenul e continut mai ales in legume - spanac, broccoli, morcovi, dovleac - ori in fructe precum caisele. Cu o alimentatie bogata in vitamina A traiti mai mult.
Caisele - pentru
o viata lunga

Expertul in metabolism dr. S.A. Mahmud a descoperit ca o anumita populatie din Kara Korum (Pakistan) traieste "suspect" de mult, pentru ca mananca din belsug caise. Cura de caise nu inseamna altceva decat patrunderea in sange a unei mari cantitati de caroten, care ajunge in celule, pe care le mentin tinere, deoarece combate radicalii liberi. Cat de simplu este sa faceti ceva pentru frumusetea si tineretea dvs. - consumati mai mult caroten!

Cum ajunge vitamina A in sange

In afara de legume si fructe, vitamina A se gaseste si in alimente precum ficatul, untul, laptele integral, branza, ouale si mai ales untura de peste. Se intampla adeseori ca sucurile gastrice sa n-o poata elibera din structura fibroasa a hranei, astfel incat ea sa fie eliminata neconsumata. Acest lucru este cu atat mai daunator, cu cat majoritatea oamenilor consuma, si asa, prea putine fructe, salata sau legume. De aceea, mai ales morcovii si legumele de culoare verde inchis (bogate in fibre) trebuie fierte sau calite. Nu renuntati complet la grasimi; in absenta lor, vitamina A nu poate fi absorbita.

Vitamina A impotriva
imbatranirii premature


Pentru sanatatea noastra, vitamina A este la fel de importanta ca oxigenul, pentru ca distruge radicalii liberi aducatori de boala si de moarte. Cercetatoarea Gladys Block de la Universitatea Berkeley, unul dintre cei mai renumiti cercetatori din domeniul oxidantilor, afirma urmatoarele: "Supravietuirea este imposibila fara o aprovizionare suficienta cu antioxidanti, precum carotenul. Prejudiciile produse prin oxidare duc la imbatranirea prematura, dar si la cancer, boli de inima, cataracta sau pierderi de cunostinta".
Fiecare din celulele noastre este atacata de radicalii liberi de circa 10.000 de ori pe zi! Deteriorarile produse in acest fel pot fi, ce-i drept, "reparate" partial, dar, fara protectia antioxidantilor, la persoanele mai varstnice numarul celulelor complet distruse poate fi de doua ori mai mare decat la persoanele tinere. Consumati caroten!

Protectie eficienta impotriva bolilor,
cu ajutorul vitaminei A


29 din cele 31 de statistici americane legate de rata imbolnavirii de cancer arata ca un continut ridicat de caroten in alimentatia zilnica reprezinta o protectie importanta impotriva acestei boli perfide.
Alimentele cele mai bogate in caroten sunt:

Morcovii

Legumele de culoare verde inchis.
Medicii Prince si Frisoli de la Massachussetts Hospital din Boston (Sua) au confirmat faptul ca 3 mese pe zi mai reduse, dar bogate in caroten, sunt mai bune decat o singura masa. Mancati, deci, de trei ori pe zi morcovi, spanac si alte alimente cu vitamina A.

Cura personala cu vitamina A

Este bine s-o incepeti cat mai curand, pentru ca dureaza 9-10 zile, pana ce se atinge concentratia maxima de vitamina in sange.

Pana la concentrarea substantelor protectoare in intregul tesut pot sa treaca 5-6 saptamani.

Este bine sa consumati si grasimi, impreuna cu legumele. Fara grasimi, concentratia de caroten ramane neschimbata, dar cu grasimi ea creste de doua ori si jumatate, intr-un interval de 40 de ore.

In fiecare zi,
vitamina A pe masa


In stabilirea meniului dvs. zilnic, tineti cont de urmatoarea regula, de mult verificata: in fiecare zi, pe masa trebuie sa fie - neaparat! - legume de culoare verde inchis sau portocalie, salata si fructe.

Ce-i prea mult nu-i sanatos!
Nu luati doze exagerate de vitamina


Pentru ca vitamina A este depozitata nelimitat in organism, concentrarea ei poate deveni prea mare, si deci periculoasa. Dar pericolul acesta apare numai cand vitamina A e luata sub forma de pastile, in doze exagerate. In schimb, se pot consuma in voie legume, fructe si alimente care contin caroten natural. Singurul risc este sa vi se ingalbeneasca usor tegumentele si tenul.

Mai frumoase si mai tinere

In legatura cu vitamina A - aceasta inventie geniala a mamei natura - s-au facut in ultima vreme descoperiri atat de uimitoare, incat nu putem decat sa regretam faptul ca in anii trecuti am mancat atat de putine legume verzi, rosii si galbene sau salata verde. Am fi putut arata mai frumosi si mai tineri si am fi putut avea o piele mai neteda si un par mai bogat. Si, nu in ultimul rand, un sistem imunitar mai puternic.
Protectia mucoaselor
Vitamina A este cel mai bun prieten al mucoaselor, pentru ca ea stimuleaza producerea mucusului care le mentine umede. Fara vitamina A, celulele producatoare de mucus mor, si in locul lor se formeaza straturi cornoase, de exemplu in plamani, stomac, intestin, in zona vezicala si genitala si, de asemenea, pe piele. Urmarea: dureri de stomac, tulburari digestive, atonie vezicala, incontinenta urinara, inflamatii ale mucoasei vaginale, acnee, dar si cancer. Exista studii stiintifice recente, care demonstreaza ca predispozitia la imbolnavirea de cancer creste odata cu reducerea cantitatii de caroten si de vitamina A din alimentatia noastra.

Glandele endocrine -
centrala sistemului imunitar


Carotenul sporeste - in sistemul imunitar - rezistenta interferonilor proprii organismului fata de agentii patogeni. El protejeaza mai ales timusul, "cartierul general" al sistemului nostru imunitar, in lupta cu radicalii liberi. Aceasta glanda de dimensiuni reduse la adulti, situata in spatele sternului, se sclerozeaza odata cu inaintarea in varsta, devenind din ce in ce mai putin performanta.
In concentratie suficienta, vitamina A poate s-o faca din nou sa creasca, inmultind totodata numarul globulelor albe, "politistii" sistemului nostru imunitar.

Ochii au nevoie de vitamina A

Oamenii care lucreaza mult in fata calculatoarelor si ai caror ochi trebuie sa reactioneze de 10.000 de ori pe zi la schimbarile de lumina alb-negru au nevoie de multa vitamina A, pentru ca ochii lor o consuma la fiecare stimul luminos.
Lipsa vitaminei A aduce dupa sine, in mod inevitabil, tulburari de vedere. Celulele stratului cornos se usuca si se intaresc si, astfel, pelicula protectoare produsa de lacrimare dispare. Urmarea: infundarea canalelor lacrimale si inflamarea conjunctivei.
Concluzia: luati cu dvs. la birou tablete de vitamina A sau nu uitati sa o introduceti, in cantitate suficienta, in masa de pranz.

Vitamina A si viata sexuala

Pentru dragoste, sexualitate si reproducere, vitamina A este esentiala:

In primul rand, mucoasa organelor genitale are nevoie de vitamina A, ca sa nu se usuce.

In al doilea rand, vitamina A joaca un rol important in producerea progesteronului. Fara o cantitate suficienta de vitamina A, si producerea spermei este deficitara.

Carenta in vitamina A duce la sterilitate si lipsa libidoului la femei.

Vitamina A si cresterea

Pentru procesul de crestere la copii, vitamina A are o importanta deosebita. De pilda, cresterea oaselor bratelor si picioarelor se produce preponderent in zona articulatiilor oaselor lungi. Celulele cartilagiilor au nevoie, si ele, de vitamina A.

Mai multa vitamina A
la sport si stres


Anumite circumstante impiedica asimilarea vitaminei A sau sporesc cantitatea necesara de vitamina A in metabolism. Printre ele se numara: consumul exagerat de alcool si medicamente, efortul fizic intens, de pilda sportul, frigul, stresul, afectiunile ficatului si cele stomacale sau intestinale.

Recapitulare

Carotenul si vitamina A sunt deosebit de importante pentru: ochi, unghii, celule sanatoase, sange sanatos, viata sexuala, par, piele, sistem imunitar, oase, prevenirea cancerului, mucoasa, dinti.