Matusa Tamara si muschii justitiei romanesti

Rodica Culcer
1. "Matusa Tamara" tinde tot mai mult sa devina o telenovela. Oare justitia isi va arata competenta si muschii sau vom asista la un nou happy-end in materie de coruptie?

- Riscul ca "Matusa Tamara" sa se transforme intr-o telenovela penibila, fara nici o finalitate in justitie, este real. Mai exista si posibilitatea ca tot scandalul de presa sa aiba drept scop ascuns o serie de reglari de conturi in interiorul Psd, menite sa intareasca pozitia lui Mircea Geoana la conducerea partidului. La intalnirea cu liderii locali ai social-democratilor de la Brasov si Odorheiul Secuiesc, Adrian Nastase si Ion Iliescu au fost practic "scosi din carti", iar liderii Psd din teritoriu au strans randurile in jurul noii conduceri. Sa nu confundam acest episod cu o reforma a Psd - este vorba doar de lupta pentru putere. Dincolo de acest episod din viata de partid, mai stim doar ca verificarea averii familiei Nastase a fost ceruta de Parchet, comisiei de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, aceeasi care a stabilit ca fostul ministru al industriei, Dan Ioan Popescu, nu poate justifica o serie de achizitii de terenuri si apartamente si a dispus instituirea sechestrului asupra averii sale. Cazul lui Adrian Nastase este insa diferit: expertii vor fi nevoiti sa cerceteze modul in care s-a imbogatit matusa Tamara, cea care i-a lasat o fabuloasa mostenire Danei Nastase. Marile semne de intrebare sunt ridicate in acest caz, de faptul ca matusica s-a imbogatit la o varsta inaintata si traia mult prea modest pentru o femeie atat de instarita. Ciudat este si faptul ca, desi avea doua nepoate, doar una dintre ele, Dana, a mostenit-o integral. In plus, terenurile au fost cumparate de la intermediari dubiosi, la preturi ridicole. O analiza atenta a tuturor coincidentelor si informatiilor existente sugereaza ca achizitiile matusii ar fi putut fi facute cu banii altcuiva, si nu din resurse proprii. Intrebarea este: vor fi dispusi membri comisiei Iccj sa se aventureze in hatisul dosarului "Tamara" sau vor invoca faptul ca venerabila doamna nu a fost demnitar, nu formeaza obiectul sesizarii si deci nu poate fi cercetata? Chiar daca expertii Inaltei Curti se vor eschiva de la investigarea mostenirii, ramane nerezolvata chestiunea celor 400 000 de dolari pe care Dana Nastase i-a depus in numerar la banca, fapt semnalat pe buna dreptate Oficiului pentru prevenirea spalarii banilor. Chiar daca, asa cum sustine doamna Nastase, banii ar fi provenit de la omul de afaceri Alexandru Bittner, procurorii sunt datori sa cerceteze atent provenienta lor, caci nicaieri in lume nu se pot vehicula asemenea sume cash, in afara circuitului bancar, fara a starni serioase suspiciuni. De altfel, faptul ca odata ajuns prim-ministru, Adrian Nastase l-a inlocuit imediat pe seful Oficiului pentru prevenirea spalarii banilor nu face decat sa alimenteze suspiciunile deja existente - mai ales ca dosarul a fost inchis intr-un fiset, ferit pana de curand de orice ancheta.
Depindem, din nou, de experti si procurori, si nu stim daca putem conta pe ei. Experienta ultimilor 16 ani nu este incurajatoare. In concluzie, nu este exclus ca Adrian Nastase sa nu fie deferit justitiei si sa plateasca doar un pret politic pentru averea matusii Tamara.
2. Psd-ul se pregateste sa recastige scena politica printr-o tema majora: "Dreptate pentru Ardeal!", o strategie complexa, cu accent national pronuntat. Apreciati ca este o carte castigatoare pentru un partid?
- Cand Psd - sau orice alt partid politic - ne flutura prin fata lozinci nationaliste este indicat sa ne intrebam intai de toate cat este de sincer. Tema romanilor din Ardeal este destul de noua pentru Mircea Geoana, care nu s-a aratat pasionat de ea, mai ales pe vremea cand era ministru de externe sau ambasador la Washington. Ne putem intreba chiar cat si ce stie despre acesti oameni? Cred, mai degraba, ca este vorba de o manevra politica, poate chiar o diversiune, menita, pe de o parte, sa distraga atentia opiniei publice de la absenta reformei din partid si, pe de alta parte, sa sublinieze ruptura de vechea conducere a Psd (a se citi Adrian Nastase), care s-a remarcat prin bunele relatii cu Udmr.
Psd spera sa castige astfel simpatia electoratului romanesc din Transilvania, copiind reteta Prm. Cum nu este o reteta originala, o aplica neconvingator. In plus, este evident ca Psd intentioneaza sa recurga la acest gen de discurs, doar pe plan intern: partidul nu-si va permite niciodata sa-l prezinte in fata socialistilor europeni, mai ales dupa ce raportorul Parlamentului european, Pierre Moscovici, a cerut in raportul sau acordarea unor drepturi suplimentare minoritatilor.
Este oare "cartea" romanilor din Ardeal o carte de joc de succes pentru un partid politic in 2006? In afara de Prm, nici un partid nu a castigat puncte pe aceasta tema. Putem asadar conchide ca electoratul preocupat de acest subiect este limitat. Subiectul romanilor minoritari din secuime ar merita insa o analiza serioasa, obiectiva, din partea mass-media si a societatii civile - o dezbatere care sa se poarte cu buna credinta si cu sange rece si sa nu fie in nici un caz manipulata in scopuri politice. Faptul ca o astfel de dezbatere nu a existat da masura lipsei noastre de maturitate si de independenta fata de factorul politic.