Mancaruri cu verdeturi

Redactia
Trigoane cu branza si menta.

Ingrediente (pentru 6 persoane): 24 foi de placinta, 250 g telemea, 100 g cascaval ras, 1 ou, 1/2 legatura marar verde, 1/2 legatura menta proaspata (se gaseste la supermarket), 50 g unt, piper.
Mod de preparare:

Topiti incet untul, la foc mic, intr-o craticioara, adunati spuma de la suprafata si varsati-l, apoi, intr-un bol, avand grija ca zerul albicios depus pe fundul cratitei sa ramana acolo.
Zdrobiti cu furculita branza telemea (nu prea marunt), adaugati cascavalul ras si oul batut, amestecati bine umplutura, incorporati mararul si menta taiate cu foarfeca si piper dupa gust.
Incingeti cuptorul la 200gr.. Asezati cate doua foi de placinta una peste alta si indoiti marginile de pe toate cele 4 laturi, in asa fel incat sa obtineti un dreptunghi.
Puneti putina umplutura pe una din extremitatile dreptunghiului (cea de jos), indoiti aluatul peste ea, formand un triunghi, continuati sa-l indoiti la fel, pana sus, la capatul dreptunghiului, si bagati marginea aluatului in interiorul triunghiului, ca sa nu iasa umplutura.
Procedati la fel cu toate foile de placinta (cate 2 de persoana).
Ungeti trigoanele cu untul limpezit, puneti-le pe o tava si dati-le 10-12 minute la cuptor.
Serviti-le reci sau calde, eventual cu salata, cu sferturi de rosii si cateva masline.

Sote de manzat cu legume

Ingrediente (pentru 4 persoane): 800 g carne de manzat taiata bucati, 1 mijloc de varza, 2 morcovi, 1 tulpina de praz, 270 g fasole boabe (alba sau rosie) fiarta si scursa. Pentru fiert si condimentat: 2 rosii, 1 ceapa, 2 catei de usturoi, 1 foaie de dafin, 1 crenguta de cimbru, 1 cub de supa concentrata de pasare, 30 g unt, 2 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare:

Taiati mijlocul de varza in patru si tineti sferturile 15 minute in apa clocotita cu sare, dupa care lasati-le sa se scurga.
Opariti rosiile, curatati-le de pielita si taiati-le bucati.
Curatati morcovii si ceapa si taiati-le rondele.
Curatati si spalati tulpina de praz si taiati-o bucati.
Incingeti, intr-o cratita, cele 2 linguri cu ulei, rumeniti bucatile de carne, scoateti-le pe o farfurie si aruncati uleiul in care le-ati prajit.
Puneti carnea inapoi in cratita, adaugati ceapa si rosiile si lasati-le sa fiarba circa 1 minut. Incorporati sferturile de varza, morcovii, prazul, usturoiul curatat si presat, foaia de dafin, cimbrul si cubul de zeama concentrata maruntit. Adaugati putina sare, piper si 25 cl de apa. Cand incepe sa clocoteasca sote-ul faceti focul mai mic si lasati-l sa fiarba incet, inca 50 de minute.
Adaugati boabele de fasole, lasati-le sa fiarba si ele 10 minute si incorporati untul, chiar inainte de a servi sote-ul.

Fileuri de cod cu sos verde

Ingrediente (pentru 4 persoane): 750 g cod, 1 lamaie stoarsa, 1 ceapa, 2 catei de usturoi, 1 legatura patrunjel verde, 1 foaie de dafin, 3 linguri faina, 30 cl lapte, 7 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare:

Puneti pe foc, intr-o cratita, fileurile de cod acoperite cu lapte, adaugati foaia de dafin si lasati-le sa fiarba, pana ce da laptele in clocot. Luati-le de pe foc si lasati-le sa se raceasca.
Scurgeti fileurile si zvantati-le cu hartie absorbanta.
Preparati sosul: curatati ceapa si tocati-o marunt. Presati usturoiul (curatat) si taiati cu foarfeca patrunjelul verde. Puneti toate ingredientele intr-un bol, adaugati 6 linguri cu ulei de masline si jumatate din zeama de lamaie. Sarati (usor) si piperati si asezati bolul pe baie de apa ca sa se incalzeasca putin sosul.
Dati fileurile de cod prin faina si prajiti-le, pe ambele parti, in restul de ulei incins. Presarati peste ele putin piper, stropiti-le cu zeama de lamaie ramasa si serviti-le calde, cu sosul alaturi.




Rulada cu mere

Ingrediente (pentru 6 persoane): Pentru umplutura - 6 mere, 80 g zahar (brun), 75 g nuca taiata marunt, 75 g stafide, 1 lamaie, 2 linguri pesmet, 2 linguri rom, 2 lingurite scortisoara. Pentru aluat: 300 g faina + inca 50 g, 150 g unt moale, 1 lingura smantana dulce, 1 lingura zahar, 3 galbenusuri.
Mod de preparare:

Aluatul - Amestecati, intr-un castron, cu varfurile degetelor, faina, zaharul, untul moale si smantana. Framantati repede aluatul, adaugand 2 galbenusuri si circa 3 linguri cu apa rece. (Aluatul trebuie sa fie suplu, sa se desprinda de pe maini.) Adunati-l intr-o sfera, inveliti-l intr-o folie si tineti-l o ora la frigider.
Intre timp, curatati merele, taiati-le cubulete si puneti-le intr-un castron impreuna cu stafidele, coaja rasa de lamaie si romul. Presarati scortisoara si amestecati.
Incingeti cuptorul la 180gr. si tapetati o tava cu hartie pentru copt.
Intindeti aluatul pe planseta infainata, dandu-i forma unui dreptunghi. Presarati pesmetul, lasand pe toate laturile o margine libera de 2 cm, si peste pesmet intindeti un strat de nuca zdrobita. Umeziti marginile aluatului, pliati-le - din toate partile - spre mijloc si "sudati-le", apasandu-le cu degetele. Puneti rulada pe tava - cu lipiturile in sus - crestati-o din loc in loc cu un cutit (ca pe o franzela) si ungeti-o cu galbenusul diluat cu o lingura cu apa.
Dati-o 45 de minute la cuptor sa se rumeneasca si serviti-o calduta, cu smantana dulce.