"Nu dezbinati Ardealul!"

Ion Longin Popescu
Mii de credinciosi ortodocsi din Ardeal au venit la Palatul Patriarhiei din Bucuresti ca sa protesteze impotriva scindarii Mitropoliei de la Sibiu. Tratati ca niste dusmani, au fost asteptati cu jandarmi si garduri de fier. De altfel, cazna lor a fost in zadar. Mai marii Bisericii au rupt in doua istorica Mitropolie a Transilvaniei.

Prin decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane, decizie care ignora glasul poporului credincios si al istoriei, Mitropolia Ardealului, asa cum e cunoscuta de peste 140 de ani, a disparut! In locul unitatii, inaltele fete bisericesti au ales federalizarea. In locul traditiei, asa-zisa modernizare. Restaurata in anul 1864, de catre marele episcop Andrei Saguna, Mitropolia cu sediul in Sibiu a fost un simbol sfant al emanciparii romanesti de sub stapanire straina. Cu toate acestea, minti avide de putere personala destrama o constructie eroica, incercata de cele mai grele timpuri din istoria nationala. In febra loviturii de palat patriarhal, vocea enoriasilor a fost ignorata. Ei, care sunt trupul viu si puternic al oricarei structuri administrative bisericesti, au fost lasati pe dinafara, nu au fost consultati, nu au fost chemati la un referendum. Asa s-a intamplat si cu cei peste 2000 de credinciosi din protopopiatele Sibiului, Brasovului si Fagarasului, ale Beiusului si Valcei, care, pe un ger de crapau pietrele, s-au infatisat marti, 17 ianuarie, pe Dealul Patriarhiei din Bucuresti. Au venit cu zeci de autocare, pentru a fi aici inca de la prima ora a deschiderii sedintei sinodale in care s-a discutat din nou despre ruperea Mitropoliei saguniene. O prapastie s-a cascat astfel intre muritorii de rand, aparatori ai traditiei, si muritorii in rase de episcopi si mitropoliti, desfacatori de unitate bisericeasca. Pentru a marca si mai pregnant aceasta trista prapastie, Patriarhia a ordonat sa fie puse garduri metalice si cordoane de jandarmi in fata pelerinilor inghetati carora, doar dupa indelungi diligente, li s-a permis sa se inchine la moastele Sfantului Dimitrie Basarabov din Catedrala Patriarhala. In costume populare, cu cocarde tricolore la piept, cu caciuli negre de miel ori naframe inflorate, tarani, pensionari, elevi, studenti, profesori si alti intelectuali, grupuri-grupuri conduse de preoti, au venit sa se roage pentru luminarea mintilor ratacite ale vladicilor, calatorind toata noaptea catre un Bucuresti al sperantei. Care s-a dovedit insa un Bucuresti al dezamagirii.

Rebeca Paraschiv

taranca din Gura Raului

"Vrem ca Ardealul sa ramAna unul,
cum l-am mostenit de la mosul
nostru, Andrei Saguna"


Noi suntem tarani, dar nu suntem chiar prosti tare. Vrem ca Ardealul sa ramana unul, asa cum l-am mostenit de la mosul nostru, Andrei Saguna. Suntem familii instarite, satul nostru ii frumos si bogat, parintele nostru e destoinic, dar un ghimpe ne-a intrat in suflet: despartirea Sibiului de Crisana si Maramures. Ca sa ne opunem, am pornit intracoace cu parintele nostru Ioan, dar jindarii de la poalele Dealului ne-au oprit, ca pe niste golani. Ce patriarhie ii aceea care pune paza la credinciosi?

Parintele Ioan Peana

din Gura Raului

"E foarte dureros sa dezbini
Ardealul prin biserica"


Am venit cu cativa dintre credinciosii mei sa ne aducem obolul: sa ne rugam si sa protestam in tacere, impotriva celor ce conduc destinele bisericii. E foarte dureros sa dezbini Ardealul prin biserica. Ne doare sufletul si ne miram ca exista inalti ierarhi orbiti de setea de putere si marire desarta. Este inadmisibil ce a facut inaltul Anania, pentru care am avut o mare consideratie, si chiar preafericitul patriarh. Pacat ca isi incheie activitatea patriarhala cu aceasta decizie care va ramane, in istorie, o pata pe obrazul bisericii. Sa se fi retras in 1990, cand plecase la Dragoslavele, fiindca viata bisericeasca, dar si a tarii, ar fi fost complet schimbata, mai ales daca ar fi venit un patriarh tanar, ca inaltul Daniel Ciobotea.

Dr. Jurgen Henkel

preot evanghelic din Germania, rezident in Sibiu

"Am venit sa ma rog alaturi de
toti cei carora ne e drag Ardealul intreg"


Desi nu sunt roman, ma intereseaza, ca iubitor al ortodoxiei romanesti, tot ce se intampla cu istorica si importanta Mitropolie a Ardealului. Am venit sa ma rog alaturi de toti cei carora ne e drag Ardealul intreg. Nu ma asteptam la o astfel de schimbare, nemaiintalnita in secole de credinta romaneasca. Nu pare logica aceasta noua impartire administrativa, ar fi mai firesc sa se infiinteze noi episcopii in cadrul actualei Mitropolii: la Satu Mare, Zalau, Targu Mures, Bistrita si Brasov. In aceste zone se impune o pastorire mai concreta - dupa cum sunt de acord chiar unii membri ai Sfantului Sinod. Acolo nu este inca nici un episcop, in schimb, la Cluj sunt trei. Functia de mitropolit nu e lucrativa, ci doar onorifica. De aceea, parerea mea e ca de mai multi episcopi duce lipsa Ardealul, nu de mitropoliti, caci episcopii sunt cei care ara si seamana, nu mitropolitii.

Dorel Tudor Stanciu

pensionar, grevist al foamei din Sibiu

"Nici Ceausescu, in necredinta sa,
nu s-a gandit sa desfiinteze o mitropolie"


Sunt de opt zile in greva foamei, impotriva scindarii Mitropoliei Ardealului. Sunt consternat. Am crezut ca ne-am castigat libertatea si democratia, dar observ ca prin masuri arbitrare, de tip dictatorial, fara sa ne consulte nimeni, Patriarhia impreuna cu instigatorul de la Cluj, Ips Bartolomeu, incearca sa sfartece eparhia noastra traditionala, care functioneaza de sute de ani. Teoctist - patriarhul nonagenar, Bartolomeu - arhiepiscopul octogenar, si Andrei - arhiepiscopul vanzator de biserici si morminte de la Rosia Montana, sunt samanta de discordie si de involburare a linistii in Ardeal. Nici Ceausescu, in necredinta sa, desi a distrus atatea biserici, n-a indraznit sa desfiinteze o mitropolie.

Constantin Borza

Asociatia revolutionarilor din Sibiu

"Patriarhia tuturor romanilor,
in loc sa ne spuna bun venit,
ne-a intampinat cu jandarmi si garduri de metal"


Am dobandit in timpul Revolutiei trei gloante, din cauza carora abia mai pot sa merg. Ranile ma ard in gerul de afara, dar nu puteam sa ma dau la o parte de la aceasta cinstita lupta pe care o duc ardelenii. Cu piepturile goale, noi, tinerii din Sibiu, am sfidat soldatii dictaturii si am strigat ca vrem libertate si democratie. Am visat momentul in care deciziile in tara asta nu le mai ia un dictator, ci conducatori democrati, prin consultarea poporului. Iata ca tocmai biserica este cea care imi spulbera visele. Patriarhia tuturor romanilor, in loc sa ne spuna bun venit si sa ne asculte pasurile, ne-a intampinat cu jandarmi si garduri de metal. Din pacate, in biserica noastra functioneaza inca o mentalitate dictatoriala, in care milioane de credinciosi sunt folositi ca masa de manevra, in folosul personal al unor ierarhi insetati de putere.

Ion Negotei

pensionar din Sacele, Brasov

"S-au pierdut suflete si s-a varsat
sange pentru Mitropolia Ardealului"


Noi, ardelenii, stim ca trebuie sa pastram ceea ce ne-au lasat strabunii. S-au pierdut suflete si s-a varsat sange pentru Mitropolia Ardealului. A fost una singura si una trebuie sa ramana. Cineva are interese personale si nu-i pasa daca astfel de acte arbitrare vor slabi credinta neamului. Doar comunistii au mai procedat astfel, demoland biserici si urgisind preoti. Daca astazi, ierarhi din Ardeal au pornit pe cai ratacite, am venit sa ne inchinam la sfanta biserica din Dealul Mitropoliei, sa-l rugam pe sfantul Dimitrie sa le lumineze mintile si sa-i invete indreptarile bine placute lui Dumnezeu.

Parintele Catalin Dumitrean

Parohul bisericii Sf. Ioan Iacob Romanul din Sibiu

"Sub ochii nostri, inaltii ierarhi ai bisericii
ortodoxe romane despart Ardealul in doua"


Este cel mai trist pelerinaj la care noi, ardelenii in viata, am participat vreodata. Am venit intr-un moment istoric, cand, sub ochii nostri, inalti ierarhi ai Bor despart Ardealul in doua. Venim tristi la Bucuresti, in ziua Sfantului Antonie, ziua regretatului nostru mitropolit Plamadeala, si tot asa vom pleca. Ramanem inlacrimati, asa cum am fost intotdeauna in Ardeal, dar am indeplinit dorinta enoriasilor. Suntem mai bine de 50 de preoti si protopopi care ne-am pus in fata oamenilor, calauzindu-i spre Capitala. Pentru noi, Ardealul este o Golgota, si astazi, ca si intotdeauna. Sunt nenumarate parohiile din Maramures, Bihor, Cluj si Bistrita, care ar fi dorit sa fie cu noi, dar preotii au fost amenintati cu caterisirea. Au fost deja demonstratii la Oradea si ne asteptam sa prinda curaj tot mai multi credinciosi si parohi. Deocamdata, stim sigur ca 55 de parohii din protopopiatul Beius, plus cele din Somcuta Mare, nu vor semna aderarea la noua mitropolie. Tavalugul abia s-a dezlantuit, vor avea parte de o trezire in masa a credinciosilor si preotilor.

Parintele Constantin Carlan

Parohia Sfantu Haralambie din Bucuresti

"Fiind alaturi de Ardeal, sunt alaturi de tara"

Interesele mele sufletesti imi spun ca astazi trebuie sa fiu alaturi de ardeleni, pentru ca, fiind alaturi de Ardeal, sunt alaturi de tara. Problema divizarii mitropoliei ardelene este a tuturor romanilor, nu numai a ardelenilor. In perioada ceausista, ca student, m-a tinut treaz "Telegraful Roman", ziar infiintat de Saguna si editat la Sibiu. Sibiul este o emblema pentru toti fiii bisericii ortodoxe romane, si trebuie sa ramana astfel si in viitor. Acolo unde omul greseste, Dumnezeu poate indrepta. Si Sfantul Sinod poate gresi (a si gresit!), dar indreptarea ii va veni de la Cel de Sus. Orice hotarare ar lua Sfantul Sinod, buna sau rea, are datoria morala sa-i intrebe si pe cei 12.000 de preoti din toata tara.

Nicolae Macrea

taran din Marginimea Sibiului

"Lasati-ne Mitropolia in pace"

La noi, in Marginime, vestea destramarii a cazut ca un traznet. Cum sa pui doi mitropoliti in scaunul lui Saguna? Oare acesti ierarhi or cazut in pacat? Vrerea noastra este sa mentinem traditia folclorica, sa tinem obiceiul Junilor, sa nu lepadam costumele ciobanesti, dar si sa ramanem cu mitropolitul daruit de Sfantul Duh. Vrem sa fim cum am fost! Ierarhii sa tina seama de acest lucru: poporul roman din Transilvania este iubitor de traditie si de biserica, iara glasul ridicat in fata sfintei Patriarhii este glasul disperarii: lasati-ne cum am fost! Lasati-ne Mitropolia in pace!


Foto: Petre Cojocariu