"Se acorda acest mare premiu saptamanalului "Formula As", revista care, prin calitatea ei, a facut ca genul de presa numit reportaj sa supravietuiasca in Romania!..." Acestea au fost cuvintele rostite sambata, 14 ianuarie 2006, de catre scriitorul Marius Constantinescu, membru al prezidiului in cadrul Galei premiilor Asociatiei Jurnalistilor si Scriitorilor de Turism din Romania (Ajtr). Ceremonia a avut loc in statiunea montana Campulung Moldovenesc (saloanele hotelului Zimbru), in prezenta celor mai importante personalitati ale turismului romanesc: ministrul secretar de stat al Autoritatii Nationale de Turism, Ovidiu Iuliu Marian, presedintele Asociatiei Nationale a Turismului Rural si Ecologic (Antrec), Marilena Stoian, intreaga conducere a Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (Anat), presedintele Federatiei Patronale din Turismul Romanesc, Daniel Vasilescu, presedintele Sif Transilvania (patronul celui mai mare lant hotelier din Romania, continand 68 de hoteluri de prima mana), Mihai Fercala, numerosi alti proprietari de pensiuni si agentii de turism etc.. Au participat la acest adevarat mega-eveniment al Bucovinei peste 40 de jurnalisti din presa centrala, 4 mari televiziuni, 6 posturi de radio. Pe langa premiile pentru mass-media, au fost acordate distinctii si "profesionistilor din industria turistica" (directori si presedinti ai unor insemnate firme sau asociatii din domeniu). O noapte de vis in orasul de la poalele Raraului, culminand cu traditionalul "Revelion al Turismului", organizat anul acesta intr-un concept total nou. Si o nota de zece pentru gazdele intregii manifestari: Hotelul "Zimbru" (Gheorghe Fodoreanu, directorul hotelului si vicepresedinte Anat) si primaria municipiului Campulung Moldovenesc (primar Gabriel Serban). Iata cateva opinii despre premiul acordat revistei noastre, inregistrate "la cald":
Mihai Ogrinji,
vicepresedinte Ajtr, redactor-sef al revistei "Romania Pitoreasca"
"Singurul criteriu a fost cel al valorii"
"De ce am ales Formula As pentru acest premiu? In conducerea asociatiei noastre, suntem cativa oameni care monitorizam cu mare atentie intreaga presa, urmarind cam tot ceea ce se scrie in domeniul turismului, al reportajului de calatorie. De foarte multa vreme, am constatat o prezenta teribil de vie a Romaniei in paginile revistei dumneavoastra. Si ca tematica, si ca mod de abordare. Este vorba de reportaje serioase, temeinice, bine documentate si, mai ales, pline de emotie. Reportaje care "duc cititorul de mana" in locuri de care te molipsesti, spre care iti vine sa pornesti si tu imediat, citindu-le. Reportajul este un gen gazetaresc foarte pretentios, greu, costisitor, poate cel mai dificil dintre toate speciile jurnalistice. Sunt putine publicatii azi in Romania care fac reportaj adevarat, reportaj de calitate. Cele mai multe saptamanale sunt ticsite doar de "can-can"-uri ieftine, aproape ilizibile, la limita derizoriului. Sunt ziaristi care se cred reporteri fara a fi iesit din Bucuresti, fara a sti macar ce inseamna reportajul. Or, "Formula As" a promovat acest gen de presa (ceea ce in presa occidentala se cheama "grand reportage", reportajul literaturizat) inca de la inceputuri, necontenit. Nu e o noutate pentru nimeni. Se vad aici, cu siguranta, "mana" si spiritul doamnei director Sanziana Pop, scriitoare si reporter de prima mana a Romaniei ultimei jumatati de secol, care si-a creat in redactie o echipa de reporteri profesionisti, cu real talent literar. Asadar, singurul criteriu a fost cel al valorii. Al valorii incontestabile".
Marilena Stoian,
presedinte Antrec
"Mii de cititori din tara si din strainatate
pornesc pe urmele reportajelor din "Formula As""
"Ma bucur foarte mult ca "Formula As" a luat acest premiu, ca i-a fost recunoscuta astfel preocuparea permanenta, de atatia ani, pentru promovarea unui turism de calitate. E bine stiut faptul ca dumneavoastra ati incurajat mereu si destinatii mai putin cunoscute, dar mai atractive de multe ori decat cele clasice, "batute" de toata lumea. Paginile de mare reportaj, cele de "Traseele vacantei", sunt citite de milioane de oameni din Romania, dar si din diaspora. Noi, la Antrec, stim acest lucru fiindca resimtim direct ecourile acestor pagini: foarte multi dintre cititorii "Formulei As" au devenit apoi oaspetii pensiunilor Antrec. Mii de cititori din tara si strainatate pornesc pe urmele dumneavoastra, oriunde va deplasati in calatoriile de reportaj, iar apoi revin cu placere in locurile propuse de "Formula As". Va multumesc si va admir mult si sunt convinsa ca veti continua acest demers de a pune in valoare locuri si destinatii inedite, ca veti incuraja tot ce inseamna turism "curat", ecologic, tot ce inseamna valori ale satului romanesc."
Marius Constantinescu,
scriitor, jurnalist, membru in conducerea Ajtr
"In Romania, cand spui "mare reportaj",
spui "Formula As""
"Sunt onorat ca am fost ales eu sa prezint acest premiu. Asta pentru ca, de multi ani, in Romania, cand spui "mare reportaj", spui "Formula As". Ceea ce pe noi, Ajtr-ul, ne-a preocupat foarte mult a fost disparitia aproape in intregime din presa romaneasca a reportajului, in favoarea informatiei standardizate, gen Rompress, Mediafax etc., care "se mananca" aproape invariabil in toate cotidianele. Din fericire, mai exista cateva reviste care s-au straduit sa salveze acest gen de presa foarte dificil. Dificil, datorita faptului ca el nu se supune noului tip de presa tehnicizata, "emailata", superelectronizata. Pentru reportaj, e nevoie in primul rand de profesionisti, de oameni care sa fie cat de cat "oameni de cultura", oameni de litere. Fara indoiala ca "Formula As", inca de la aparitie, datorita doamnei director Sanziana Pop (care, daca veni vorba, m-a debutat si pe mine, altadata, cu primele reportaje in revista "Luceafarul"), si-a format astazi o echipa de adevarati profesionisti ai presei. Prin reportajul cultural pe care il promoveaza, revista a continuat de fapt o mare scoala europeana de reportaj. A facut asta deplasandu-se in cele mai frumoase zone turistice ale Romaniei, scriind despre ele intr-o maniera "vie", folosind mereu reporteri care "sunt acolo", in mijlocul vietii, care fotografiaza oameni, care reproduc cuvinte despre viata si nu cuvinte despre cuvinte, luate de pe Internet. Revista a scris despre tinuturi indepartate, izolate, despre etnii, traditii vechi si aproape uitate, zone de care alti asa-zisi reporteri habar n-au ca exista. Practic, cum am mai spus, Sanziana Pop si echipa ei de la "Formula As" au facut ca acest gen jurnalistic sa supravietuiasca. Iar pe mine ma bucura foarte mult ca nu ati abandonat sa il practicati nici azi. De aceea este cea mai vanduta revista din Romania. Asta arata ca oamenii se identifica enorm cu o publicatie in care se scrie cu emotie, in care se scrie despre oameni. Pe departe, fara a vrea deloc sa va laud, in piata saptamanalelor nu ati avut si nu aveti nici un concurent serios, tocmai pentru ca restul presei e interesata mai ales de scandal, de mizerie, de politicul desuet. Cred ca marele succes al vostru, inca de la inceput, a fost acela ca ati dorit sa aratati mai degraba partea luminoasa a vietii, a realitatii in care traim noi, romanii. Si faptul ca, atatia ani de zile, aceasta publicatie a trait numai din vanzari, nesustinuta politic de nimeni, arata un lucru foarte clar: "Formula As" le-a dat romanilor o mare speranta! Eu va felicit si as fi foarte bucuros ca si peste alti cincisprezece ani sa citesc in paginile revistei dumneavostra reportaje de aceeasi calitate culturala ca acelea pe care le citesc astazi."
(Fotografiile autorului)