Uniunea Europeana, luata la bani marunti

Ion Longin Popescu
Anna Ibrisagic - Deputat in Parlamentul European, reprezentant al Partidului Moderat din Suedia.

"Mi se pare absurd sa lasi Romania si Bulgaria sa mai astepte
la usa Europei, fie si numai o singura zi dupa 1 ianuarie 2007"


Posibilitatea amanarii cu unul sau doi ani a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana se discuta in tot mai multe cercuri conservatoare. O retorica cel putin curioasa vine de la Viena (in mod bizar, tara cu cele mai mari investitii in Romania). Guvernul austriac, detinatorul presedintiei Ue, propune o "aderare fara drepturi" la 1 ianuarie 2007 - o struto-camila fara precedent in istoria extinderii europene. Un parlamentar britanic ne ameninta cu un scenariu dramatic, de amanare sine die a aderarii, in caz ca Bucurestiul nu spune adevarul in privinta inchisorilor secrete ale Cia. Din 25 de state membre ale Ue, doar 10 au ratificat Tratatul de aderare a Romaniei. Unele, intre care se numara si Germania, asteapta raportul Comisiei Europene din mai. Care va fi ultimul si cel mai important.
In Parlamentul European, unde a fost transferata o parte din "puterea executiva" a Comisiei Europene pe tema aderarii Romaniei si Bulgariei, opiniile si voturile sunt impartite. Ecologistii cer rezolvarea problemei Rosiei Montane, conservatorii intreaba unde sunt marii corupti, socialistii sunt suparati ca fratii lor pesedisti nu mai sunt la putere, popularii nu inteleg cum a disparut partidul marelui Coposu. Cu toate acestea, cand a venit vorba de vot, Romania a luat pana acum nota de trecere, semn ca aderarea ar fi fost deja bifata. Undeva, cineva joaca pe degete, ca un papusar, sforile care duc la membrele anchilozate ale Romaniei, imprimandu-le o miscare cu sens unic, spre vest. Pentru cei mai optimisti, cale de intoarcere nu mai exista.
Printre sustinatorii fara conditii ai integrarii Romaniei, deputatul Anna Ibrisagic face o figura aparte. Este printre putinii politicieni europeni care ne iubesc pentru ca ne cunosc; a fost, ca si noi, partasa la nenorocirile comunismului. Emigrata in Suedia in 1993, s-a nascut in 1967, in localitatea Sanslu Most din Bosnia-Hertegovina. A studiat stiintele economice si muzica. In Suedia, a imbratisat o cariera politica, dupa ce s-a lansat in afaceri si comert exterior. A fost consilier municipal in Lulea, orasul suedez in care locuieste, si deputat in Parlamentul Suediei, din partea Partidului Moderat. Din 2003, este membru al miscarii "Paneuropa". In Parlamentul de la Bruxelles, face parte din Grupul Popularilor si al Democratilor europeni. Este membru al Comitetului pentru Afaceri Externe.

"Inainte de a fi o uniune economica, Ue este un proiect de securitate si pace"

- Care vor fi principalele observatii din raportul pe care urmeaza sa-l intocmiti despre Romania, Bulgaria si Croatia?
- Va fi un raport despre Balcani in general, de care Comitetul pentru Afaceri Externe al Parlamentului European va tine seama in elaborarea politicilor viitoare. Daca Romania si Bulgaria sunt in afara discutiei, ele fiind ca si intrate in Ue, voi pleda pentru aderarea Croatiei, undeva prin anii 2008-2009. Sunt la rand Turcia, Bosnia, Macedonia, Serbia, Albania si Muntenegru. De asemenea, Ue nu poate fi intreaga fara Ucraina. La orizont se afla, bineinteles, si Republica Moldova, poate si Georgia. Cu tot scepticismul unor colegi, speriati de urmarile presupus catastrofale ale unei prea mari extinderi, eu fac parte dintre sustinatorii unei Uniuni Europene extinse cat ii permit granitele geografice si traditiile comune de cultura si spiritualitate. Nu trebuie sa tratam aceste tari drept o potentiala povara in asteptarea subventiilor. Trebuie sa lasam comertul liber sa faca pentru ele ceea ce a facut si pentru celelalte piete liberale din Estul si Centrul Europei. Ar fi o greseala istorica sa le lasam pe dinafara.
- Viziunea dvs. este extrem de generoasa. Se vede ca aveti perspectiva estului fata de Ue, si nu pe cea a vestului. Poate ar trebui sa va intreb: ce este Uniunea Europeana?
- Multi vestici o vad ca pe o uniune economica, dar asta dovedeste marginire si egoism. Ue este si o uniune economica, dar mai presus de toate este un proiect de securitate si pace. Interesant lucru: daca privim inapoi, la inceputurile Uniunii, observam ca ideea unei Europe unite s-a nascut tocmai pentru a face definitiv pace intre principalele tari ale Ue: Germania si Franta. Deci a fost un proiect al pacii, si nu neaparat unul al carbunelui si otelului, cum i se spunea in anii `50. Desigur, cu pacea asigurata, cu Planul Marshall in actiune, Europei occidentale i-a fost mult mai usor sa se dezvolte rapid, ajungand la bunastarea cunoscuta. In acelasi timp insa, pe tacute, o parte a Europei a fost rapita de la sanul mamei si abandonata fara remuscari in bratele Ursului sovietic. Timp de 50 de ani, tarile estice au fost pe punctul de a-si da duhul sub cizma ideologica a comunismului. Occidentul a acceptat situatia si si-a vazut nestingherit de prosperitatea sa opulenta, iar astazi, cand aceste tari au scapat de catuse, dorind sa-si reia locul in randul lumii, acelasi occident prinde a se vaicari si a tremura ca ramane fara bunastare. Invoca, fara incetare, cheltuielile prea mari presupuse de aderarea noilor membri, micsorand bugetele si degradand proiectul european la nivel strict economic. Multi lideri europeni nu inteleg ca asistam la o reuniune a Europei, nu la o extindere a ei! O reuniune de familie, a fratilor separati de o jumatate de secol de comunism.

"Nu-i inteleg pe colegii mei cand spun ca Romania si Bulgaria
"au facut progrese, dar...". Aproape toti spun "dar". Cu exceptia mea"


- Este, totusi, de inteles retinerea Occidentului fata de tarile care nu sunt inca pe deplin "sterile" dupa contaminarea comunista.
- Dar tarile din vest nu mai pot ramane inchise intr-un cocon protector. Ele insele trebuie sa abandoneze mentalitatea "cortinei de fier", care le ferea de prea multe batai de cap. S-a sfarsit era aceea. Uniunea Europeana este chemata sa-si intareasca noile dimensiuni, la scara unu pe unu, cum au fost ele inaintea ultimului razboi mondial. Nu-i inteleg pe colegii mei, parlamentarii europeni, cand spun ca Romania si Bulgaria "au facut progrese, dar...". Aproape toti spun "dar". Cu exceptia mea. Mi se pare absurd sa lasi Romania si Bulgaria sa mai astepte la usa, fie si numai o singura zi dupa 1 ianuarie 2007. Desigur, mai sunt multe de facut, si nu pot fi indeplinite toate conditiile intr-un singur an. Dar la fel a fost situatia in Lituania, spre exemplu. Pana la urma, Lituania a fost acceptata in Ue, urmand sa rezolve restantele in interiorul, nu in afara granitelor Uniunii.

"La carma Ue nu exista o conducere puternica"

- Dupa respingerea Constitutiei europene de catre francezi si olandezi, atitudinea Ue fata de Romania a devenit si mai aspra. Cel putin in aparenta. Cum va explicati acest lucru?
- Unii cred ca respectivele referendumuri nu au respins in fapt Constitutia, ci extinderea europeana. Ei spun ca opinia publica s-ar opune extinderii. De aceea, ameninta Romania si Bulgaria cu diverse clauze de salvgardare, iar mai recent, cu inchisorile Cia. Sunt convinsi ca ar trebui sa se supuna curentului opiniei publice si sa reduca zonele extinderii, pana cand publicul le va da unda verde. M-am ridicat in plenul Parlamentului si le-am spus ca incetinirea extinderii este tocmai lucrul pe care n-ar trebui sa-l facem in circumstantele date. Daca a fost creata o situatie critica dupa respingerea Constitutiei, nu este din cauza extinderii, ci din cauza ca la carma Ue nu exista o conducere puternica. Leadership-ul european este extrem de slab si incoerent. Nu are nici o tarie ideologica. A fost o generatie de oameni politici puternici, care au facut lucruri importante pentru Europa. Ma gandesc la FranIois Mitterand sau la Helmut Kohl. Dar in prezent, locul lor e gol. Ei nu s-au supus opiniei publice, ei au creat opinie publica. Asta le spun mereu colegilor: sa schimbam prin faptele noastre opinia publicului, sa-i convingem pe oameni de nevoia politicii de extindere, sa le explicam ca e in favoarea, nu in defavoarea lor. E de ajuns sa fii credibil, iar ca sa fii credibil ca politician european iti trebuie viziune, atasament fata de ideea europeana, intelepciune si sinceritate.

"Am viziunea unei Europe in care o tara ca Romania sa nu mai fie privita ca o entitate "atasata" celorlalte, ci ca o parte intrinseca a Uniunii"

- Si totusi, Europa este mai rece astazi decat in urma cu un an. Disputele financiare franco-britanice sunt inca aprinse. Bugetul pentru aderarea Romaniei a trecut ca prin urechile acului. Scandalul inchisorilor Cia are in prim-plan si Romania. Austria, cel mai important investitor in aceasta tara, are reticentele ei inexplicabile. Credeti ca se va incalzi din nou atmosfera intr-o buna zi?
- Reproduc un fragment din speach-ul meu, rostit recent in Parlament pe aceasta tema: "Daca, intr-adevar, Europa este mai rece astazi, atunci este afurisita noastra de misiune s-o incalzim din nou. Daca, intr-adevar, Ue este mai conservatoare, mai inchisa si mai nationalista, atunci este afurisita noastra de misiune s-o facem mai generoasa si mai deschisa". Aici este diferenta dintre a urma opinia unora si a face opinie. Iar misiunea noastra in Parlamentul European este sa facem opinie. Pentru asta avem nevoie de o viziune: ce fel de Europa dorim? Multi lideri europeni nu prea stiu. Nu au viziune, iar daca nu ai viziune, cum sa te urmeze publicul?
- Se pare ca dvs. aveti viziune...
- Cu certitudine, am o viziune! Este viziunea Europei Unite, a Europei care sa cuprinda toate tarile foste comuniste, inclusiv tarile fostei Iugoslavii, Albania si Ucraina, ca un act de reparatie pentru suferintele indurate timp de o jumatate de veac. O Europa in care sa dispara egoismul vestic de pana acum si in care o tara ca Romania sa nu mai fie privita ca o entitate "atasata" celorlalte, ci ca o parte intrinseca a Uniunii. Nu acceptati sa mai priviti din afara show-ul vest-european, trebuie sa luati parte directa la tot ce se intampla, sa profitati de toate oportunitatile. Aveti deja 35 de observatori in Parlamentul European, care nu stiu prea bine ce au de facut si nu par a-si crea relatii printre parlamentarii tarilor aderate de curand la Uniune, de la care ar avea multe de invatat. In scurt timp, dupa alegerile europene din toamna, ei sau altii se vor transforma in parlamentari cu drepturi depline. Atunci vom celebra primul mare eveniment politic european petrecut pe pamantul romanesc. Va fi semnul ca o reparatie istorica a fost deja infaptuita.

"Schimbati imaginea Romaniei! Proiectul minier de la Rosia Montana, persecutarea tiganilor si mizeria din spitalele de boli mintale - aceasta este singura imagine pe care cetatenii Ue o au despre Romania"

- Daca n-ati fi atat de favorabila aderarii Romaniei, care ar fi, dupa dvs., motivul celei mai mari ingrijorari europene si eventual al amanarii integrarii acestei tari?
- Coruptia si Justitia. Lipsa de progrese in aducerea in fata justitiei a marilor corupti, a celor ce au folosit functiile publice pentru a se imbogati. Cel putin, asta este perceptia la Bruxelles. Stiu ca noul ministru al Justitiei a facut mult pentru a schimba aceasta imagine, ca anumite institutii fundamentale, care ar trebui sa fie apolitice, sunt penetrate de fosti militanti de partid, dar toata lumea asteapta minunea de a vedea cateva averi ilegale confiscate si cativa politicieni corupti dupa gratii. In acel moment, insasi opinia publica europeana ar deveni mai favorabila Romaniei.
- Care este, deci, urgenta numarul unu a guvernului roman in raport cu cerintele europene?
- Schimbarea imaginii Romaniei. Multi parlamentari europeni, care critica Romania, in special verzii, comunistii si o parte din conservatori, cand nu vorbesc despre coruptie si justitie, vorbesc despre proiectul minier de la Rosia Montana si protectia mediului in general, despre persecutia tiganilor si despre mizeria din spitalele de boli mintale. Aceasta este singura imagine pe care Ue o are din Romania. Schimbati-o, rezolvati odata aceste situatii! Altfel, va fi foarte greu sa gasiti o linie corecta de comunicare cu Parlamentul European, chiar si dupa aderare.


D-nei Anna Ibrisagic ii puteti scrie la e-mail: aibrisagic@europarl.eu.int