De trei ori peste

Redactia
Cod cu sos de ciuperci.

Ingrediente: 1 kg cod (fileuri), 1 lingura zeama de lamaie, sare, 1 varf de cutit piper alb, 2 cepe mici, 40 g unt, 250 g ciuperci, 1/8 l apa, 1 pahar vin alb sec, 30 g faina, 1/8 l smantana acrisoara, 1/2 legatura marar, felii de lamaie.
Mod de preparare:

Se spala fileurile de peste, se zvanta cu un stergar de bucatarie, se taie bucati mai mari, se stropesc cu zeama de lamaie, se sareaza si se pipereaza.
Se toaca ceapa si se caleste in untul incins. Se adauga ciupercile taiate felii mai groase, apoi bucatile de peste si se dunstuiesc toate, circa 5 minute, amestecand cu grija.
Se toarna deasupra apa si vinul si se lasa sa fiarba, cu capac, 20 de minute. Se scoate pestele si se pune deoparte, la cald, si se incorporeaza in sosul din cratita faina amestecata cu putina apa. Se lasa sa fiarba la foc mai mare, aproximativ 8 minute, se adauga smantana si se gusta sosul de zahar, sare si piper. Se aseaza pestele pe un platou, se acopera cu putin sos, iar restul de sos se serveste separat. Se garniseste cu marar tocat si felii de lamaie si se serveste cu cartofi fierti, natur.

Fileuri de crap cu risotto

Ingrediente: 4 fileuri de crap (a 250 g), 2 linguri zeama de lamaie, piper alb. Pentru risotto: 1 ceapa, 40 g unt, 125 g orez cu bobul lung, 3/8 l zeama fierbinte de carne (knorr+apa), sare, mirodenii (dupa gust), 1 varf de cutit sofran, 3 rosii, 1/2 lingurita salvie maruntita. In plus: 1 lingura faina, 2 oua batute, 80 g unt, 1 legatura codite de ceapa verde.
Mod de preparare:

Se spala fileurile de peste sub jetul de apa rece si se zvanta cu un stergar. Se stropesc cu zeama de lamaie, se pipereaza, se acopera cu un capac si se lasa sa se patrunda.
Pentru risotto: se caleste ceapa tocata in untul incins, pana ce devine sticloasa, se adauga orezul zvantat si se prajeste, si el, circa 5 minute, amestecand intruna. Se stinge cu zeama de carne (fierbinte), se adauga mirodeniile, sofranul si sarea si se fierbe 20 de minute, acoperit, la foc mic, pana ce se inmoaie si se umfla. In ultimele 10 minute, se incorporeaza rosiile curatate de pielita si taiate cubulete.
Se sareaza fileurile de crap, se dau prin faina si ou, se presara cu salvia maruntita si se prajesc in untul incins, cate 5 minute pe fiecare parte. Se pun peste orezul cu rosii si se servesc calde, presarate cu codite de ceapa verde taiate rondele.

Heringi cu sos de smantana

Ingrediente: 8 heringi, 3 linguri zeama de lamaie, sare, 4 linguri otet, 1 lingurita boabe de piper, 1 ceapa taiata mai mare, 2 foi de dafin. Pentru sos: 3 linguri verdeata (marar, patrunjel, busuioc, codite de ceapa verde), 60 g unt, 30 g faina, 3/8 l zeama de carne (Knorr+apa), sare, zeama de lamaie, 1 galbenus, 1/8 l smantana, 1 legatura codite de ceapa verde.
Mod de preparare:
Se spala heringii (intregi) curatati, se zvanta, se stropesc cu zeama de lamaie si se sareaza. Li se leaga cozile de capete (cu sfoara de bucatarie), se toarna peste ei otetul amestecat cu apa si se lasa 10 minute sa se marineze. Se pun apoi intr-o oala cu apa rece, usor acrita (cu putin otet), se incorporeaza ceapa si foile de dafin si se lasa sa fiarba, la foc mic, pana ce carnea incepe sa se desprinda de pe oase.
Se prepara sosul: se toaca marunt verdeata, se caleste putin in unt, se presara deasupra faina, se amesteca bine si se stinge cu zeama de carne. Se lasa sa fiarba 8 minute la foc potrivit, se adauga sare si zeama de lamaie si se leaga sosul cu oul batut cu smantana. Heringii se servesc calzi, cu sos de smantana, presarati cu codite de ceapa verde taiate rondele.




Dulciuri

Tort cu branza de vaci si lamaie

Ingrediente (pentru 8 persoane): 3 lamai. Pentru blat: 4 oua, 100 g zahar, 60 g faina, 60 g amidon, 20 g unt topit. Pentru crema: 500 g branza de vaci (bine scursa), 120 g unt, 120 g zahar, 1 ou intreg, 3 galbenusuri. Pentru sirop: 10 cl sirop de zahar, 3 linguri lichior de lamaie (Limonnello). Pentru glazura: 80 g zahar tos, 30 g unt, colorant (eventual).
Mod de preparare:
Radeti coaja unei lamai si puneti-o deoparte pentru blat. Stoarceti-le, apoi, pe toate 3 (circa 15 cl de zeama) si pastrati o lingura pentru glazura. Preparati crema: Puneti pe foc 15 cl de zeama de lamaie cu untul taiat bucatele si cand s-a topit untul, adaugati zaharul, oul intreg si galbenusurile, lasati crema sa fiarba 5 minute, amestecand cu telul, si puneti-o deoparte sa se raceasca. (Daca nu e neteda, folositi mixerul.) Incingeti cuptorul la 210, tapetati tava de aragaz (45x30 cm) cu hartie pentru copt si preparati blatul: spargeti ouale, separati galbenusurile de albusuri si frecati galbenusurile cu zaharul, pana ce se albesc. Adaugati faina si amidonul (cernute) si incorporati apoi untul topit, coaja rasa de lamaie si, la sfarsit, albusurile batute spuma (usor, ridicand compozitia cu spatula). Intindeti aluatul pe tava si dati-l 8-10 minute la cuptor. Cand s-a copt, scoateti blatul pe un stergar umed, indepartati hartia de copt, taiati-l in doua pe lat si puneti-l deoparte, acoperit cu un alt stergar umed. Cand crema de lamaie s-a racit, amestecati-o cu branza de vaci. Amestecati siropul de zahar cu lichiorul si imbibati cu el o jumatate de blat, peste care intindeti toata crema. Puneti peste ea cealalta jumatate de blat si imbibati-o cu siropul ramas. Pentru glazura: Topiti untul cu zeama de lamaie pusa deoparte, adaugati zaharul tos (eventual si colorantul), intindeti glazura peste tort si tineti-l 12 ore la frigider.