Sfaturi gospodaresti

Redactia
Obiectele nichelate

se curata perfect cu praf de tix, amestecat cu cateva picaturi de untdelemn.

Obiectele de alama se freaca bine cu o carpa inmuiata in otet alb si pudrata cu sare fina. Se sterg fara sa se clateasca.

Ustensilele din otel se curata cu urmatorul amestec: 250 g praf de curatat (tix), 250 g ulei de parafina si 2 linguri de sapun de rufe ras.

Chiuvetele de bucatarie si gurile de scurgere de la baie nu se mai infunda daca varsati o data pe saptamana in ele apa clocotita peste un pumn de cristale de soda.

Chiuveta din bucatarie n-o sa mai emane un miros neplacut daca puneti pe grila de evacuare o jumatate de lamaie.

Cutiile de cafea pastreaza mai bine aroma daca, inainte de a le umple, puneti in ele o bucata de zahar.

Frigiderele cu miros persistent se curata cu ajutorul carbunelui de lemn. Luati o conserva goala, gauriti-i fundul cu un cui si puneti in ea cateva bucatele de carbuni de lemn care au fost incinsi inainte. Vor absorbi orice miros.

Doua metode pentru a elimina mirosul neplacut din cuptorul aragazului:

- presarati pe fundul cuptorului coji de portocala si de lamai. Puneti intre ele un vas umplut cu apa si incingeti cuptorul. Sub actiunea vaporilor, cojile isi vor elibera aromele.

- mirosurile foarte persistente de alimente si grasimi carbonizate ies daca se pune in cuptor sa fiarba un vas umplut cu infuzie de plante aromate: cimbru, rozmarin, busuioc, salvie sau cu conuri de brad. Lasati apoi usa cuptorului deschisa multa vreme.