Mancaruri satioase si ieftine

Redactia
Supa de mazare cu castravete.

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 250 g mazare congelata, 1 cartof mare taiat felii, 1/2 ceapa taiata fideluta, 1 l zeama concentrata de carne de pasare (Knorr+apa), 50 g unt, 1 castravete curatat de coaja si seminte, 2 galbenusuri, 150 ml smantana, sare, piper, patrunjel sau marar verde pentru garnisit.
Mod de preparare:

Se pun intr-o oala mai mare mazarea, cartoful si ceapa, se adauga 300 ml de zeama de carne si 25 g de unt, se lasa sa fiarba incet, circa 20 de minute, pana ce se inmoaie legumele, si se pune deoparte sa se raceasca putin.
Se toarna zeama cu legume in robotul de bucatarie, se mai adauga 125 ml de apa si se mixeaza - la viteza maxima - pana ce se obtine un piure mai gros.
Se taie castravetele in stifturi de marimea unui chibrit si se dunstuieste circa 8-10 minute, in untul ramas, amestecand din timp in timp ca sa nu se coloreze prea intens.
Se bat usor galbenusurile, se adauga smantana si piureul preparat anterior si se amesteca bine.
Se infierbanta zeama de carne ramasa, se incorporeaza amestecul de galbenus + piureul de legume si se lasa sa fiarba, la foc mic, amestecand intruna, pana ce supa se ingroasa si devine neteda. Se ia de pe foc, inainte sa dea in clocot, ca sa nu se inchege galbenusul.
Se gusta supa de sare si piper, se incorporeaza stifturile de castravete si verdeata tocata si se serveste imediat.

Cod prajit cu patrunjel

Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 fileuri de cod, 1 legatura de patrunjel verde, 2 linguri faina, amestecata cu sare si piper, 100 g unt, 1 lingura zeama de lamaie, ulei pentru prajit patrunjelul.
Mod de preparare:

Se spala bine fileurile de peste si se zvanta intr-un servet de bucatarie. Se aleg frunzele de patrunjel, se spala si se zvanta. Se pune faina pe o hartie de calc, se dau fileurile de peste prin faina si se scutura intre palme (ca sa cada excedentul de faina).
Se incing 50 g de unt intr-o tigaie mare si cand se formeaza spuma, se pun fileurile in tigaie si se prajesc 3-4 minute pe fiecare parte, pana ce se rumenesc frumos. Se scot pe un platou si se tin la cald.
Se sterge tigaia in care s-a prajit pestele, se pune in ea untul ramas, se lasa sa se incinga, pana devine maroniu, si se toarna peste fileurile de cod. Se stropesc fileurile imediat si cu zeama de lamaie, se garnisesc cu patrunjel verde (crud sau prajit 30 de secunde in uleiul incins la 185gr.) si se servesc fierbinti.

Varza acra cu mere si carnaciori

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 felii bacon, 50 g untura de porc (sau ulei), 8 carnaciori, 1 ceapa taiata rondele, 3 mere curatate, taiate in 8, 450 g varza murata, 1 lingura zahar (brun), 2 foi de dafin, 6 linguri vin alb sec (sau apa), sare, piper, 1 lingurita chimen, marar verde pentru garnisit.
Mod de preparare:

Se-ncinge cuptorul la 200gr..
Se taie feliile de bacon in trei si se prajesc, succesiv: baconul, carnaciorii, rondelele de ceapa si feliile de mar, in untura (uleiul) incinsa. Cand s-au rumenit, se scot din tigaie si se pun deoparte.
Se toaca varza acra, se pune in tigaie, impreuna cu zaharul, si se caleste pana ce incepe sa se inmoaie. Se rastoarna intr-o forma termorezistenta, se pun peste ea carnaciorii, baconul, ceapa si feliile de mar si se adauga vinul (apa) si foile de dafin.
Se da varza la cuptor, circa 30-40 de minute, se condimenteaza cu sare, piper si chimen (eventual), se mai rumeneste 5-10 minute si se serveste imediat, garnisita cu marar verde tocat.



Dulciuri

Strudel cu mere

Ingrediente (pentru 6-8 bucati): Pentru aluat - 225 g faina, 1/2 lingurita sare, 1 ou, 2 linguri ulei de floarea-soarelui, 4 linguri apa calda. In plus: 50 g unt topit si putina faina. Pentru umplutura: 50 g unt, 75 g pesmet, 100 g zahar, cate 1/2 lingurita scortisoara si cuisoare macinate, coaja rasa de la 1/2 lamaie, 75 g migdale oparite si taiate felii, 50 g stafide, 900 g mere, zahar pudra.
Mod de preparare:

Se pun intr-un castron faina cu sarea si se face o gropita la mijloc, in care se toarna oul batut cu uleiul si apa calda. Se prepara un aluat moale.
Se framanta aluatul circa 15 minute, se face o bila, se acopera si se lasa o ora sa se odihneasca.
Pentru umplutura, se prajeste pesmetul in untul topit si se pune deoparte. Se amesteca zaharul cu mirodeniile, coaja de lamaie si stafidele. Se curata merele si se taie intai in sferturi si pe urma felii.
Se incinge cuptorul la 190gr. si se unge cu unt o tava (eventual doua). Se incalzeste sucitorul, se infaineaza si se acopera planseta cu o fata de masa (75 x 63 cm), peste care se presara faina.
Se intinde aluatul pe fata de masa, cat mai subtire posibil, se ridica cu mainile infainate bagate sub el si se intinde de la mijloc inspre margini, pana ce devine transparent. (Daca s-a uscat, se unge cu putin unt topit.)
Se taie aluatul in forma de dreptunghi (63 x 50 cm) si se unge cu unt topit.
Se presara peste el pesmetul rumenit si se aseaza merele doar pe jumatatea inferioara, lasand o margine libera pe toate laturile. Peste mere se presara zaharul si stafidele si se pliaza peste umplutura, mai intai marginile si pe urma jumatatea superioara.
Se ruleaza strudelul - cu stergarul -, pornind de la latura mai lunga, si se indoaie, in forma de cununa, sau se taie pur si simplu in doua.
Se aseaza pe tava (sau pe tavi) si se unge cu unt topit.
Strudelul se coace 35-40 de minute, se lasa putin sa se raceasca si se presara cu zahar pudra.