Masuri guvernamentale alunecoase, in problemele Transilvaniei

Ion Longin Popescu
Ultimele luni ale guvernului Tariceanu in anul 2005 au avut darul de a bulversa opinia publica si cercurile intelectuale din Transilvania. Juristul Aurelian Pavelescu, deputat si vicepresedinte al Partidului Initiativa Nationala (Pin), atrage atentia asupra a doua dintre actiunile guvernamentale susceptibile sa genereze mari controverse.

Fundatia Gojdu, o forma fara fond. Prima miscare scandaloasa a fost reinfiintarea Fundatiei Gojdu, ca "entitate de drept public romano-maghiara". In realitate, Fundatia Gojdu, cea legitima, este o organizatie romaneasca privata, infiintata conform testamentului aromanului Emanoil Gojdu, dupa 1870, de mitropolitul Andrei Saguna, ca legatar testamentar. A fost reinfiintata de doi preoti din Sibiu (Pavel Aurel si Pavel Cherescu) in 1990, sub arhipastorirea mitropolitului Antonie Plamadeala. Detine la Budapesta bunuri (in principal cladiri) de circa 1 miliard de euro, confiscati de statul comunist ungar si niciodata retrocedate romanilor. Prin noua formula, agreata cu slugarnicie de guvernul de la Bucuresti, romanii ies pacaliti pe fata, deoarece guvernul lor tranzactioneaza ceva ce n-a detinut niciodata, cedand pentru totdeauna bunurile respective guvernului ungar. Patriotul Emanoil Gojdu se zvarcoleste in mormant. Fundatia care-i poarta numele ramane doar o forma fara fond, deoarece, incalcand acordurile bilaterale si reglementarile internationale, guvernul ungar a vandut deja, in 2004, bunurile lasate de Emanoil Gojdu unei companii israeliene! Ca sa acorde din nou burse elevilor si studentilor romani si maghiari merituosi, guvernul roman trebuie acum sa cotizeze din greu, bani de la buget, desi bunurile lui Gojdu de la Budapesta produc si astazi venituri importante partii ungare. O afacere jalnica, in binecunoscutul stil romanesc!

Retrocedarea centrelor oraselor din Transilvania. Este in curs de desfasurare a doua aventura controversata a guvernului, fara precedent in istoria Europei moderne: retrocedarea unor bunuri celor ce nu le-au detinut niciodata in nuda proprietas, cum spun juristii, ci doar in folosinta! Deputatul Aurelian Pavelescu avertizeaza:
a) "Guvernul Tariceanu a retrocedat circa 800.000 de hectare de paduri (a sasea parte din padurile Romaniei!) asa-numitelor composesorate, paduri care n-au fost niciodata in proprietatea etnicilor maghiari din Romania. Timp de sute de ani, munti intregi au fost dati doar in folosinta secuilor de catre Curtea de la Viena sau, mai tarziu, de Curtea de la Budapesta. Pe acesti composesori vine in 2005 guvernul Tariceanu si-i transforma in proprietari. Este ceva ce n-au visat maghiarii nici in visele lor cele mai frumoase din ultimele 5-6 secole".
b) Guvernul se afla pe punctul de a restitui complet centrele istorice ale oraselor din Transilvania: Cluj, Arad, Oradea, Brasov, Timisoara, Targu Mures, Baia Mare etc. Este vorba de valori patrimoniale uriase care, dupa calculele expertilor imobiliari, ar depasi 15 miliarde de euro! Aceste proprietati au fost revendicate de culte religioase si organizatii maghiare care, ca si in cazul padurilor, nu le-au avut niciodata in proprietate. De retinut: nu e vorba de bisericile ca atare, ci de licee, spitale, internate, hoteluri, muzee, sedii administrative, palate, resedinte etc., cu destinatie laica, construite de Coroanele maghiara si austriaca din bani publici. Adica si din munca si darile iobagilor si granicerilor romani din Ardeal, care, din 1437 (Unio Trium Nationum) pana in 1918, au fost considerati o populatie tolerata, desi au fost majoritari in Transilvania. Vine asadar guvernul Tariceanu si, fara a tine seama de regimul juridic real al imobilelor respective, face cadou cultelor maghiare, in mod ilegal si anticonstitutional, o parte din sudoarea romanilor asupriti si oropsiti de-a lungul secolelor. Practic, prin aceasta retrocedare, care este de fapt o improprietarire, se neaga actul Marii Uniri de la 1918, pentru ca, la acea data, Romania, ca stat succesor, a devenit proprietar al tuturor bunurilor care au apartinut statului ungar. In acest context, este de neinteles pasivitatea presedintelui Basescu fata de ceea ce pare o tradare a intereselor nationale si o dezmembrare a statului roman.