Dupa o lunga asteptare, romanii pot zice ca "au venit americanii". Nu fara strambaturile Moscovei. Crenelurile americane s-au apropiat cam mult de Marea Neagra, tratata de flota fostei Urss drept lac rusesc. Bazele americane ridica probleme de securitate cum n-au mai vazut romanii de pe vremea cand sovieticii isi faceau baze cu de-a sila in Romania. Serviciile Secrete, imbatranite in rele, trebuie sa uite cei sapte ani de-acasa, din sediul Kgb-ului, si sa intinereasca. Nu par decise sa o faca, tinand cont de indarjirea cu care apara arhivele fostei Securitati, insa noua comunitate de informatii pare sa creeze cadrul institutional pentru un flux de informatii mai fluent.
Infiintarea comunitatii de informatii, alt eveniment important al anului, a fost precedata de criza ostaticilor. Trei ziaristi si calauza romano-americano-irakiana au fost rapiti de niste amatori irakieni de senzatii tari. Timp de doua luni, Serviciile Secrete romanesti au colaborat pentru a rezolva o situatie care putea duce la decapitarea ziaristilor. Hotaratoare, se zice, a fost cooperarea Serviciilor interne si externe de informatii. Eroii principali ai crizei sunt arabi naturalizati in Romania inca de pe vremea lui Ceausescu si, normal, arhiva fostei Securitati care continea destule date pentru a reconstitui filiera rapirii. Eliberarea ziaristilor a fost un succes pentru Basescu. Serviciile Secrete au fost mangaiate pe cap de presedinte personal. Cand s-a pus problema restructurarii lor, alt eveniment de seama, singurele capete cazute in praful Cotrocenilor au fost ale sefului si adjunctului Serviciului de transmisiuni speciale. Sa fi fost in legatura cu telefonul dat de Tariceanu procurorului general sa se intereseze de soarta prietenului Dinu Patriciu? Greu de stiut.
E de inteles si premierul. A avut un an greu. Primele incercari prin care a trecut, in aceeasi perioada cu criza ostaticilor, au fost inundatiile. Mai toata tara a fost maturata de viituri succesive. Zeci de victime, mii de miliarde de lei pagube. Evenimentul a marcat, in parte, bugetul de stat si comportamentul premierului. Nu degeaba a dat el vina pe inundatii cand a renuntat la demisie. O demisie care ar fi putut pava drumul spre anticipate. Joaca premierului de-a demisia, alt eveniment important, a dus la demisiile sau demiterile altor membri ai executivului. Premierul a scapat. Cu onoarea usor mototolita.
Greva din invatamant a fost un alt eveniment care l-a albit pe premier. Protestul cadrelor didactice a tras trei saptamani, nu doar de nervii guvernului, ci si de cei ai parintilor si copiilor. Un protest din care n-au lipsit jocurile politice, dar care nu pare sa fi rezolvat problemele profesorilor. Guvernul, care a negociat la sange, pare sa fi iesit basma curata. Tariceanu a uitat sa mai ameninte cu demisia.
In tabara opozitiei, in schimb, Ion Iliescu n-a mai scapat. A fost trimis la pensie! Congresul Psd a marcat despartirea de fostul politruc. A fost evenimentul numarul unu pentru cel mai important partid din Romania postcomunista. In fruntea Psd au ajuns un prostanac, un arogant si un alunecos. Psd trece acum printr-o criza de batrinete: a slabit, s-a cocarjat, il dor incheieturile. Sufera de complexul piticului. In afara de Iliescu, la altceva nu vrea sa renunte. Nici macar lupta impotriva coruptilor din partid nu a facut un pas inainte dupa pensionarea lui Iliescu.
Tema coruptiei a fost si ea scrisa cu litere de foc in raportul de tara si in programele de guvernare. Traian Basescu promitea sa ridice o padure de tepe. Nu a ridicat nici macar una. Fostul Parchet Anticoruptie, acum departament la Parchetul General, nu a pus pe masa nici un mare dosar. Lupta anticoruptie a fost insotita de o mimica bogata, dar inconsistenta, demonstrand cat de subreda este justitia in Romania. Dar a dus la aflarea unor noi retele de interese, si in cadrul partidelor aflate la guvernare. Pe scurt, noua coruptie tinde sa-i eclipseze pe baronii si pe stabii pesedisti. Arestarea si anchetarea lui Dinu Patriciu par sa fi dat conducerii Pnl o lovitura cu efecte inca greu sesizabile.
Anticoruptia, frumoasa fara corp, a lovit si in frumoasa cu corp a Cotrocenilor. Demisia Elenei Udrea, consilier prezidential, a fost legata de faptul ca numele sotului se afla pe una dintre listele scurte de corupti alcatuita de Basescu, el insusi cercetat pentru o casuta pe care a cumparat-o la un pret nerusinat de mic, pe vremea cind era primar. Asadar, comedia anticoruptiei se joaca si la Cotroceni. Ca nu degeaba voia Traian Basescu sa fie un presedinte actor.
Semne bune anul are!