O masa festiva

Redactia
Ciuperci umplute


Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g ciuperci mari, 125 g carne tocata (de porc), 1 ceapa mica (taiata marunt), 1/2 lingurita cimbru uscat, 1 foaie de dafin maruntita, 1 priza tarhon uscat (sau un fir de tarhon proaspat tocat marunt), sare, piper negru, 3 linguri ulei de masline, 1 catel de usturoi presat. Pentru presarat deasupra: 2 linguri pesmet, 1 legatura patrunjel verde tocat.
Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 190gr.. Se curata ciupercile, se spala si se scot, cu grija, piciorusele.
Se toaca piciorusele marunt, se amesteca cu carnea, ceapa, usturoiul si verdeata si se gusta de sare si piper.
Intr-o tigaie, se incinge - la foc potrivit - 1 lingura de ulei, se adauga umplutura de carne si se prajeste 5 minute (pana ce se rumeneste usor), zdrobind-o cu o furculita. Se ia apoi tigaia de pe foc si se lasa umplutura sa se raceasca.
Se umplu palariile ciupercilor cu amestecul de carne (pana sus, la margini) si se presara cu pesmetul amestecat cu patrunjel tocat.
Se incinge restul de ulei intr-o forma termorezistenta, se pun ciupercile una langa alta in forma si se prajesc circa 2 minute, la foc potrivit. (Intre timp, se mai scutura forma de cateva ori, ca sa nu se prinda de fund.)
Se dau ciupercile la cuptor. Se lasa sa se fragezeasca 15 minute, iar daca umplutura nu s-a rumenit suficient, se mai lasa putin, la o temperatura mai ridicata. Se servesc imediat.

Pui Chilindron

Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 pui (de 1,2 kg fiecare), sare si piper, 40 g faina, 3 linguri ulei de floarea- soarelui, 1 lingura unt sau margarina, 3 ardei grasi - rosii sau verzi, 250 g ciuperci, 4 felii de bacon prajit si maruntit, 250 g ceapa (mica), 1/2 l zeama concentrata de carne de pasare (Knorr+apa), 1/10 l vin alb sec, 6 linguri bulion, 2 1/2 linguri sos de soia, 3 catei de usturoi presati, 1 lingurita tarhon, 3 foi de dafin.
Mod de preparare:

Se taie fiecare pui in 6 bucati, se spala si se zvanta cu un stergar. Se sareaza, se pipereaza si se presara peste bucati faina.
Se incinge - intr-o tigaie mare - jumatate din ulei si din unt si se rumenesc pe toate partile bucatile de carne. Se scot din tigaie cu lingura de spumat, se lasa putin sa se scurga si se pun intr-o forma - de preferat cu capac - rezistenta la foc.
Se curata ardeii, se spala si se taie fasii late de 1 cm. Se curata ciupercile si ceapa si se prajesc in tigaie toate legumele, pana ce ceapa devine galbena si sticloasa. Se amesteca cu baconul si se pun in forma langa pui.
Se scurge surplusul de grasime din tigaie, se fierbe sosul de carne ramas pe fund, impreuna cu putina zeama concentrata (la foc iute) si se toarna peste carne. Se adauga restul de zeama de carne, vinul, bulionul, sosul de soia, usturoiul, tarhonul si foile de dafin, se amesteca bine si se mai gusta o data de sare si piper.
Se pune puiul pe foc potrivit, pana ce incepe sa clocoteasca, dupa care se face focul mai mic, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba 30 de minute. Se ia capacul de pe forma, se mai fierbe inca 15 minute, pana ce se inmoaie carnea, se scot foile de dafin din sos si se serveste imediat.

Antricoate de vita
in sos de bere


Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 antricoate a 200 g, 2 linguri ulei de masline, 1 catel de usturoi tocat marunt, sare, piper negru, 50 g unt. Pentru sos: 375 g ciuperci marunte, taiate feliute, 40 g unt sau margarina, 1 lingura zeama de lamaie, 1 lingura faina, 150 ml bere neagra, 1-2 lingurite sos de soia.
Mod de preparare:

Se freaca antricoatele cu ulei si cu jumatate din usturoiul tocat, se sareaza, se pipereaza si se lasa sa se patrunda o ora.
Pentru sos, se calesc ciupercile, circa 5 minute, in unt si zeama de lamaie. Se adauga faina si se amesteca un minut, dupa care se toarna deasupra berea si se lasa sa se incinga.
Se fierbe sosul circa un minut, se incorporeaza sosul de soia, usturoiul ramas, sarea si piperul si se pune deoparte, la cald.
Se incinge untul impreuna cu uleiul intr-o tigaie, se prajesc antricoatele cate 3-4 minute pe fiecare parte si daca grasimea incepe sa se innegreasca, se face focul mai mic.
Se taie antricoatele fasii groase de 3 cm si se servesc imediat cu sosul de bere.

Medalioane de porc
cu umplutura de spanac


Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 fileuri de porc (de 350-400 g fiecare), 25 g unt, 2 linguri ulei de masline, sare, piper negru, 1 catel de usturoi presat. Pentru umplutura: 1 ceapa taiata marunt, 40 g unt, 1 punga mica (150 g) de spanac decongelat, 175 g carne de porc (tocata), putin patrunjel verde tocat marunt, 1 ou batut, sare, piper negru, 1 crenguta cimbru verde (sau 1 priza cimbru uscat), 1 priza nucsoara, 1 priza piper de Cayenne.
Mod de preparare:

Se taie capetele fileurilor obtinandu-se, astfel, 2 suluri lungi de 23-24 cm. (Capetele se toaca ulterior pentru umplutura.) Se cresteaza fileurile pe mijloc, pe toata lungimea, taietura ajungand pana la 1/4 din diametru, se deschid si se bat, pana ce suprafata lor s-a dublat. La sfarsit, se bat bine si marginile, ca sa fie cat mai plate.
Se caleste ceapa in jumatate din grasime, pana ce devine sticloasa, apoi se scoate din tigaie, se adauga grasimea ramasa si se caleste spanacul.
Se amesteca carnea tocata (inclusiv capetele fileurilor), ceapa, spanacul, patrunjelul, oul, sarea si cimbrul si se condimenteaza cu nucsoara si piper de Cayenne.
Se sareaza si se pipereaza fileurile, se acopera cu un strat de umplutura; se ruleaza si se apasa ca sa se lipeasca bine capetele. Se leaga cu sfoara subtire de bucatarie si li se mai da un praf de sare si piper (pe dinafara).
Se-ncinge cuptorul la 175gr.. Se incinge uleiul impreuna cu untul intr-o tigaie, se prajeste usturoiul si, cand s-a rumenit, se scoate din tigaie si in locul lui se pun fileurile rulate si se prajesc pe toate partile.
Se acopera tigaia, se da la cuptor si se lasa carnea sa se fragezeasca 45 de minute, stropind-o din cand in cand cu sos. Se ia capacul si se mai lasa 15 minute sa se rumeneasca bine.
Se indeparteaza sfoara, se taie fileurile in 12 felii si se servesc pe un strat de cartofi prajiti.