Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie

Corina Pavel
In prag de An Nou, personalitati ale vietii culturale si artistice isi intorc gandurile spre tara.

Grigore Lese

"La unirea cu Europa, noi trebuie sa ne purtam
portul si sa ne vorbim vorba"


Ii doresc Romaniei sa redevina ce a fost odinioara: una din natiunile de frunte ale Europei. Le doresc romanilor sa aiba curajul de a invata din istorie, de a-si asuma conditiile viitorului. De a ramane unici in lume, prin calitatile lor speciale ca popor, de a nu se lasa uniformizati de cultura globala. Daca am arunca o privire spre obarsiile noastre, am intelege ce comori pastram in lada de zestre si am contribui fiecare asa dupa cum ne sta in putinta, la pastrarea autenticitatii artei traditionale. Nu cumparand kitsch-uri din bazar cu care sa ne decoram casa, nu ascultand o muzica de un gust indoielnic cu care sa ne insotim petrecerile, nu dansand din buric imbracati in haine sclipicioase ne vom face remarcati in Europa. Vom fi tratati cu respect numai daca ne vom pastra valorile traditionale care ne-au distins ca popor. Iar tara aceasta are valori traditionale pe care multe dintre tarile asa-zis "civilizate" le-au pierdut! Sa intelegem foarte serios ca acolo unde mergem, adica la unirea cu Europa, noi trebuie "sa ne purtam portul si sa ne vorbim vorba"! In ce ma priveste, nadajduiesc ca-mi va da Dumnezeu putere si de acum inainte, pentru a face cunoscuta horea (doina romaneasca) in lume, pentru a lupta ca s-o apar de intinarile falsificatorilor de folclor, si pentru a aduce lumina in sufletul celor ce ma asculta. Sunt optimist in ceea ce priveste viitorul tarii acesteia, stiu ca romanii isi vor gasi, macar in ultima clipa, constiinta mandriei lor ca popor si vor actiona ca atare. Recapatandu-ne respectul de sine, vom fi respectati si de ceilalti in lume. Nu trebuie sa avem vreo jena in a ne reabilita sentimentul patriotic, astazi "cazut in dizgratie", pentru ca e onorant sa fii mandru ca esti roman. Nimanui nu trebuie sa-i fie rusine sa-si declare nationalitatea, cu fruntea sus, oriunde in lumea asta mare! Putere de la Dumnezeu, curaj si mai multa dragoste in tot ceea ce faceti va doresc acum, la inceput de an nou, dragi romani! Si cand ne vom gasi si la sfarsitul anului acestuia, sa fim mandri de ceea ce vom fi realizat: intrarea in Europa. La Multi Ani, cu sanatate!

Angela Similea

"Sunt sigura ca vocile noastre, unite-n cuget si-n simtire,
vor suna minunat in concertul european"


Cantecul meu e pentru voi, dragi romani, iar inspiratia si puterea de a-l purta o am tot de la voi. Din vibratiile voastre multicolore, care prind viata fie din lacrima si incandescenta adolescentina, fie din raiul si abisul maturitatii, fie din filosofia si intelepciunea tamplelor incaruntite de viata. Cantecul meu simte, in fiecare strop al trairii voastre, o farama de Romanie. Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie? Sa ai mai multa iubire si indrazneala, zbor inalt, speranta si drag de viata, sa-ti pastrezi in geografia ta sufleteasca statornicia muntelui si albastrul involburat al marii, bogatia holdelor aurii si verdele necuprins al codrului. Toate binecuvantarile astrale sa te imbratiseze, spre bucuria si bunastarea celor ce traiesc in tine. Vocea este un instrument fin acordat. Sunt sigura ca vocile noastre, ale tuturor romanilor, unite in cuget si simtire, vor suna minunat in concertul european pentru care ne pregatim. Dar asta ne impune anumite schimbari. Sigur, nu trebuie sa ne pierdem virtutile noastre ca popor. Cu atat mai puternica ar fi Europa, daca fiecare natiune si-ar pastra specificul si traditia. Altfel, intram cu totii intr-un cazan urias, in care vom capata aceeasi "culoare", acelasi "miros", ne vom uniformiza culturile, ne vom amesteca identitatile. Daca ar trebui sa schimbam ceva, ar fi sa reinvatam sentimentul acesta stricat de comunism: dragul de munca si de disciplina muncii. Daca responsabilitatea noastra ar creste, si respectul acordat noua, ca natiune, ar fi pe masura. Iata, revista "Formula As" e facuta cu dragoste, cu daruire, iar asta simte fiecare cititor al sau. Asa ar trebui sa lucram fiecare din noi, oriunde am fi si orice am face. Un lucru bine facut e un compliment in plus pentru seriozitate, implicare, constiinta. O treapta in plus pentru piedestalul pe care vom sta ca natiune europeana. Anul acesta ne-a pus la grea incercare pe toti: inundatiile, criza ostaticilor, greva profesorilor, gripa aviara. Nadajduiesc ca anul care vine nu ne va mai da atatea emotii colective si vom avea puterea de a ne concentra asupra problemelor importante care trebuie rezolvate. Din toata inima, doresc ca sfarsitul lui 2006 sa ne gaseasca cu toate angajamentele bifate in agenda, cu un standard de viata macar cu o liniuta mai ridicat, cu zambetul intins pe fata si cu inima deschisa. La Multi Ani cu sanatate, iubire si prosperitate pentru toti romanii!

Mircea Vintila

"As vrea sa aiba toti romanii siguranta zilei de maine si-un
fir de zambet in coltul gurii"


Romania are un potential natural si uman cu care poate surclasa multe tari din Europa. Bogatiile noastre minerale, biologice si de inteligenta trebuie sa ne dea dreptul de a nu mai fi tratati ca o tara periferica, ci ca un candidat ideal, chiar de ne-exclus, a carui admitere in Europa nu poate fi discutabila. Nu trebuie sa ne sperie nici reducerile de buget acordate de Uniune, care par sa faca imposibila integrarea noastra, nici rapoartele care arata ca nerecuperarea intarzierilor in indeplinirea angajamentelor luate pun sub semnul intrebarii data aderarii. Nici chiar incruntarea Rusiei la ideea ca baze americane vor fi stabilite pe teritoriul tarii noastre. Sa-i lasam pe politicieni sa-si faca treaba, iar noi, ca cetateni onesti, sa facem cateva lucruri simple. Care, enumerate, suna chiar ca intr-o limba de lemn, dar, hai sa le luam in serios:
sa iubim aceasta tara minunata;
sa nu ne abandonam idealurile;
sa luptam pentru ele;
sa muncim pentru prosperitatea noastra si pentru progresul tarii;
sa fim mandri ca suntem romani. As vrea sa depasim aceasta lipsa de incredere si sa nu ne temem de o noua "cortina de fier", pentru ca nu suntem noi la marginea Europei. Iar buna vecinatate, felul in care am trait de veacuri aici, ar trebui extinsa de la poarta casei sau usa apartamentului pana la granitele tarii, intre zone etnice, comunitati, minoritati si majoritati. As vrea ca oamenii sa aiba dorinta de a se cunoaste mai bine intre ei, sa se respecte si sa nu permita politicienilor sa-i atate din diverse pricini. As vrea sa nu mai fie atat de discrepant evidenta diferenta dintre bogatii si saracii nostri, as vrea ca toata lumea sa aiba cel putin un standard rezonabil de viata, sa nu mai vad cum unii cauta in tomberoane resturi de mancare, iar altii zboara la Paris sa faca "shopping". As vrea sa aiba toti romanii siguranta zilei de maine, inima deschisa si un fir de zambet permanent in coltul gurii, ceea ce ar insemna ca si-a depasit toate temerile si toate spaimele. As vrea sa avem mai multa grija de mediu, sa tratam cu mai multa seriozitate felul in care se face agricultura la noi si, implicit, calitatea hranei. Sa-i incurajam si sa-i ocrotim pe cei care lucreaza pamantul si tin animale, pe cei care traiesc la sat si care pastreaza vii particele din fiinta noastra nationala: cantec si port adevarate, limba curata si traditiile stravechi. As vrea sa nu schimbam aceste valori cu altele, straine si nepotrivite noua, de o calitate indoielnica. Sa nu punem tarate pentru porci in lazile noastre de zestre. Sa ne scuturam de toate spaimele trecutului si sa ne gandim la viitor. Sa ne concentram asupra lucrurilor pe care le avem de facut si sa le ducem la bun sfarsit. Sanatate, putere si o zare de lumina sa aiba toti romanii pentru 2006! La Multi Ani!
Foto: Kose Myia