3 torturi imparatesti

Redactia
Dulciuri de Craciun. Tort de ciocolata cu migdale.

Ingrediente (pentru 8-10 bucati): 175 g zahar, 6 oua (separate galbenusurile de albusuri), coaja rasa de la o portocala, 1 varf de cutit sare, 50 g faina, 25 g cacao pudra, 25 g zeamil (sau amidon), 75 g migdale prajite, tocate marunt. Pentru crema: 1 ou intreg, 150 g zahar, 15 g cacao pudra, 25 g faina, 275 g frisca batuta.
Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180gr.. Se ung si se infaineaza 3 forme rotunde pentru tort (diametrul: 22 cm). Se freaca galbenusurile cu zaharul, coaja de portocala si sarea, aproximativ 5 minute, pana ce devin spumoase.
Faina, pudra de cacao si zeamilul (amidonul) se amesteca si se incorporeaza putin cate putin in spuma de galbenusuri. Se bat albusurile, se ia mai intai putina spuma, se amesteca cu galbenusurile, dupa care se rastoarna compozitia peste restul de albusuri batute, se amesteca, foarte usor, cu lingura.
Se intinde aluatul in cele 3 forme unse si infainate si se coace 25-30 de minute in cuptorul incins.
Se desprind blaturile de pe margini cu un cutit, se rastoarna pe o hartie curata, peste care s-a presarat zahar, si se lasa 5 minute sa se raceasca.
Pentru crema, se bat ouale cu zaharul si se incorporeaza faina amestecata cu pudra de cacao si 150 ml apa. Se pune crema pe foc si se lasa sa fiarba incet, circa 20 de minute, amestecand intruna. Cand se ingroasa si devine neteda, se da de-o parte si se lasa sa se raceasca.
Se incorporeaza si frisca batuta in crema, se ung 2 blaturi, se aseaza toate 3 unul peste celalalt, si cu restul de crema se unge toata suprafata tortului. Pe margini, de jur imprejur, se presara migdalele prajite si se orneaza cu frisca.

Tort cu lamaie

Ingrediente (pentru 6-8 persoane): 1 blat de tort (din aluat fraged) cu diametrul de 22 cm. Pentru umplutura: 3 oua, 6 linguri zahar, 6 linguri frisca dulce nebatuta, 100 g migdale macinate, coaja si zeama de la o lamaie mare, 1-2 picaturi esenta de migdale. Pentru cuvertura si glazura: 4 lamai cu coaja subtire, 75 g zahar, 3 linguri jeleu de mere.
Mod de preparare:

Se aseaza blatul pe o tava si se incinge cuptorul la 180gr..
Pentru umplutura se freaca galbenusurile cu zaharul pana ce se ingroasa si devin cremoase, dupa care se incorporeaza toate celelalte ingrediente si se amesteca bine.
Se intinde umplutura peste blat, se da la cuptor si se coace 15-20 de minute pana ce se rumeneste si se intareste.
Pentru glazura se taie lamaile (spalate si sterse) felii subtiri si se indeparteaza samburii. (Daca coaja este prea groasa, se mai ia putin din ea, ca sa nu fie tortul amar.)
Se dizolva zaharul in 150 ml apa, pe foc potrivit, se lasa sa dea in clocot, se introduc feliile de lamaie si se scot dupa 3-5 minute.
Se fierbe siropul - la foc nu prea mare - pana ce scade la jumatate si se dizolva in el jeleul de mere, amestecand intruna. Intre timp, se incalzeste grilul.
Se aseaza feliile de lamaie - ca tiglele - peste umplutura de pe blat, se ung bine cu glazura si se tin cateva minute sub gril, pana ce glazura incepe sa bolboroseasca si sa se caramelizeze, iar feliile de lamaie sa devina aramii. Tortul se serveste caldut sau rece.
Variatie: In loc de lamai, se pot folosi portocale. Se incorporeaza in umplutura zeama si coaja rasa de la o portocala, iar pentru cuvertura se taie felii 4 portocale mai mici si se fierb in sirop. Iar glazura se ingroasa cu 3 linguri de gem de portocale trecut prin sita.

Tort cu fructe

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 1 conserva mica cu caise in sirop (bine scurse), 1 blat (diametrul: 20 cm), 150 ml Marsala (sau vin foarte dulce), 3/8 l frisca batuta, 1 plic zahar vanilat, 4 linguri zahar, 2 kiwi curatate de coaja si taiate felii, 2 mere rosii taiate in spalturi (cu coaja cu tot) si stropite cu zeama de lamaie, 1 para mijlocie fiarta in vin rosu (se fierbe intreaga, dar curatata de coaja, in apa + zahar + scortisoara + coaja de portocala, si dupa ce s-a topit bine zaharul se adauga 2 linguri de vin rosu si se mai fierbe - fara capac - 15-30 de minute). Pentru crema: 2 linguri zeamil, 2 linguri zahar, 1/4 l lapte, 3 oua batute, 50 g biscuiti sfaramati.
Mod de preparare:

Se maruntesc caisele cu mixerul. Se taie blatul de tort in doua, se unge una din parti cu jumatate din piureul de caise si se acopera cu cealalta. Se taie apoi bucati de 3x5 cm, care se aseaza pe un platou de sticla, se stropesc cu Marsala si se ung cu restul de piure de caise.
Pentru crema se amesteca zeamilul cu zaharul si cu 3 linguri de lapte, pana ce se obtine o pasta neteda. Restul de lapte se pune pe foc si cand clocoteste, se incorporeaza pasta si se lasa sa fiarba incet, circa 10 minute, pana ce se ingroasa (amestecand incontinuu).
Se ia compozitia de pe foc, se incorporeaza ouale, unul cate unul, se pune pe baie de apa si se lasa sa se infierbante bine, amestecand din timp in timp. (Atentie sa nu fiarba, pentru ca se taie!) Se adauga biscuitii, batand bine cu telul, si se lasa sa se raceasca.
Crema racita se toarna peste blaturile de tort de pe platou, care se tin apoi 2 ore la frigider.
Inainte de a servi tortul, se amesteca frisca batuta cu zaharul si zaharul vanilat, se intinde peste crema, deasupra se pun feliile de kiwi, de jur imprejur, iar la mijloc se face un cerc din spalturi de mar si se aseaza para intreaga, fiarta in vin. Se poate garnisi si cu frunzulite de menta.