Dupa cum se stie, reactia dintre alcool si creier este, practic, identica cu reactia dintre un drog (marijuana) si creier. Ca si in cazul lor, si la alcool, tentatia e progresiva: din ce bei mai mult, parca ai mai bea. Cantitatile mici de alcool cer cu timpul cantitati din ce in ce mai mari. Englezii au un proverb extrem de expresiv: "First the man takes a drink, then the drink ask another drink, then the drink takes the man" ("Mai intai omul ia o picatura, apoi picatura cere alta picatura, apoi picatura ia omul"). Cine consuma stupefiante are la inceput o senzatie de beatitudine, de euforie, apoi in faza a doua, o stare de depresie puternica, care poate duce la crima si sinucideri. In mod similar, cine consuma alcool in cantitati excesive, dupa betia exagerata, simte de asemenea o stare de depresie puternica, generatoare de acte necugetate.
In cazul cand sarbatorile va vor impinge catre mai multe pahare in plus sau daca sunteti deja alcoolici, apelati cu incredere la solutiile naturiste pe care vi le propun:
Tratament cu cimbru. Se toarna un litru de apa clocotita peste un pumn de cimbru, se acopera si se lasa doua minute in repaus. Ceaiul se pune intr-un termos si i se da alcoolicului la fiecare sfert de ceas cate o lingura plina. Urmeaza greturi, varsaturi, purgatie, urinari puternice, senzatie de sete. In caz de recidiva - care la inceput este inevitabila, iar mai tarziu tot mai rara -, cura se repeta.
Tratament cu catina alba. Infuzie cu 2 linguri de fructe zdrobite la 500 ml apa clocotita. Se lasa vasul acoperit 30 de minute, iar apoi se bea pe parcursul unei zile.
Tratament cu tinctura de propolis. Cu 50 ml de picaturi de tinctura la 100 ml apa rece, omul beat se poate trezi. De asemenea, starea de mahmureala poate disparea prin consumul unei aspirine tamponate. Pe intreaga perioada a curei de dezintoxicare se vor consuma zilnic 300 g miere de albine. Tratamentul nu este recomandat diabeticilor.
Tratament cu macerat de ceapa. Se macereaza 500 g ceapa timp de 24 de ore in apa rece, apoi se filtreaza si se consuma 3 cani zilnic. Nu incercati toate retetele deodata, ci pe rand, si opriti-va la cea care are o eficienta maxima.
Alcoolul - medicament
Se stie ca, in cantitati mici, alcoolul intensifica imunitatea unor celule, scade tensiunea arteriala si amelioreaza valorile colesterolului. In afara de aceasta, fenolii, continuti in special in vinul rosu, actioneaza ca niste antioxidanti. Da! Dar numai cu conditia sa beti ponderat. Personal, recomand sa se consume bauturi alcoolice numai in stricta concordanta cu fisele de alimentatie, in functie de grupa sanguina, tip Peter Dadamo.
In cazul grupei sanguine A: se recomanda zilnic un pahar de vin rosu. Se poate bea si un pahar de vin alb. Evitati berea. Persoanele care au grupa sanguina A2 nu au voie sa bea bauturi distilate.
In cazul grupei sanguine B: e permis sa se bea bere si cate un pahar de vin rosu sau alb zilnic. Sunt interzise bauturile distilate, apa carbogazoasa, coca-cola.
In cazul grupei sanguine Ab: e permis consumul berii, un pahar de vin rosu sau alb, apa carbogazoasa, sifon. Sunt interzise bauturile distilate si cola acidulata.
In cazul grupei sanguine 0: se recomanda sifon. Se poate bea si bere, un pahar de vin rosu sau alb. Nu se vor bea bauturi distilate si cola.
prof. dr. ing. Gh. I. Barbatu - Constanta