Cataplasme cu varza si argila: luati o foaie mare de varza cruda, suc de lamaie, 6 linguri de praf de argila si apa calduta. Zdrobiti foaia de varza cu sucitorul (frunza trebuie sa fie complet plata). Amestecati sucul de lamaie cu argila, apoi adaugati apa, pentru a obtine o pasta. Puneti-o pe foaia de varza, apoi aplicati-o pe frunte sau maxilare, in functie de locul unde este localizata sinuzita. Fixati-o cu un bandaj ca sa stea strans si lasati-o pana se usuca (cam o ora). Repetati procedeul de doua ori pe zi, pana la degajarea completa a sinusurilor.
Inhalatie cu usturoi si otet: faceti o inhalatie cu urmatorul amestec: un catel de usturoi ras, o lingurita de otet de mere si 50 cl apa clocotita. Puneti lichidul intr-un lighean si stati cu fata in aburi, cu capul acoperit de un prosop. Repetati de mai multe ori pe zi.
Macerat din usturoi, ceapa si hrean: amestecati in parti egale usturoi crud si ceapa tocate marunt, cu hrean ras. Adaugati un varf de cutit de piper. Puneti amestecul la macerat in otet de mere (de doua ori mai mult decat ingredientele) si lasati-l trei zile. Se strecoara si se bea cate o cescuta de trei ori pe zi. Gustul nu e placut, dar eficienta e sigura.
Morcov cu lamaie: puneti dimineata o picatura de suc de morcovi in fiecare nara, iar seara cate o picatura de suc de lamaie. Au proprietati antiinflamatoare si dezinfectante.
Cataplasme cu argila: pentru a degaja sinusurile, nimic mai simplu decat cataplasme de argila rece, de 1-2 cm latime, care se aplica de-a lungul nasului sau pe frunte, aproape de sinusuri. Se pun dimineata si seara, cate o ora, mai multe zile la rand.