Medicamente romanesti de exceptie: Eridiarom

Florentin Popa
Modest dar tenace, ca orice om de stiinta adevarat, . prof. dr. Roman Morar din Cluj este inventatorul unor medicamente care in alte tari ar fi facut revolutie.

Toamna tarzie la Cluj-Napoca. Soarele nu mai are putere sa alunge gerul, iar cerul incepe sa cearna usor fulgi de nea. Curtea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara e pustie. E sambata, dar e si greva, iar studentii stau probabil zgribuliti prin camine. La capatul unei alei strajuite de tufe de catina, dintr-o cladire cat o sufragerie de bloc, se aude un zgomot sacadat: bong, bong, bong... Inauntru, un om in halat alb sta aplecat deasupra unei masinarii vechi de cand lumea, din care ies, in ritmul bocaniturilor... medicamente. Laboratorul improvizat, construit pe locul unei foste terase dezafectate, este miniuniversul unui mare savant: d-l Prof. dr. Roman Morar. Cercetarile sale de decenii au dus la realizarea unor medicamente naturale de exceptie, care vindeca bolile intestinale si diabetul. Din pacate, multi medici nu le cunosc si, ca atare, nu le pot recomanda bolnavilor. Speram ca demersul nostru sa le scoata "la lumina" si sa le aducem popularitatea pe care o merita. "Vedeta" de azi:

Eridiarom

- D-le profesor Morar, medicamentul Eridiarom este primul dvs. succes farmaceutic. Cum l-ati descoperit?
- Aparitia acestui produs este o intamplare care a avut ca punct de plecare o suferinta banala: diareea. Dupa absolvirea Facultatii de Medicina Veterinara din Bucuresti, in 1964, am fost repartizat la o ferma zootehnica de langa Cluj, unde aveam in grija 900 de vaci. La acea vreme, in ferma era o adevarata epidemie, toti viteii erau bolnavi de diaree, mureau pe capete... Nu mai dormeam noaptea; din patru in patru ore mergeam la grajduri si le faceam tratament: rehidratari, antibiotice, dar fara prea mari rezultate.
Apoi, a venit randul meu... M-am imbolnavit de o diaree grava, pe care nici un tratament nu a reusit sa o opreasca. O cunostinta de-a mea, d-na Lena, auzind ca stau la pat si ma sfarsesc, mi-a adus o sticla cu afinata si mi-a spus: "Doctore, bea cate o gura din ora in ora si ai sa vezi ca o sa te faci bine. Asa ne trata pe noi mamaia batrana (strabunica - n.a.) cand eram copii". Mi-am zis ca n-am nimic de pierdut; oricum nu mai voiam sa iau antibiotice, mi-era frica sa nu fac perforatie intestinala. Am baut afinata dupa indicatiile d-nei Lena, iar a doua zi am fost "pe picioare".
Cam in aceeasi perioada, meditam candidatii la facultate. Odata, o fata din Suceava mi-a adus "plocon" o damigeana cu afine. Pe-atunci era mare penurie la alimente si s-a scuzat: "Dom profesor, v-am adus niste afine proaspete, de la mine de la tara. Eu n-am avut zahar, asa ca puneti dvs. vreo cinci kile de zahar si niste alcool si faceti o afinata a-ntaia!". Dar eu n-aveam "pile" la Alimentara, iar zaharul de pe cartela abia imi ajungea pentru consum, asa ca am "uitat" damigeana pe balcon... A doua zi, a venit la mine acasa medicul veterinar de la Bontida, sa ma intrebe ce-am facut eu cu viteii mei, ca lui ii mureau purceii cu zecile, rapusi de o groaznica diaree. Cunoscand efectul afinelor din proprie experienta, m-am oferit sa incerc sa-i salvez purceii. Am luat sucul de afine si l-am introdus in alimentatia unui lot de purcei bolnavi. Rezultatul a fost spectaculos: a doua zi s-au oprit simptomele specifice, iar animalele s-au refacut foarte repede, fara alte tratamente.
Cumuland observatiile facute, am inceput sa studiez afinele - principiile active componente si modul lor de actiune in cazul diareei. Am studiat carti de specialitate, mi-am petrecut saptamani intregi in biblioteci, cautand sa descifrez tainele acestei plante. M-am bucurat si de sprijinul colegilor de la Facultatea de Farmacie si Institutul Agronomic si al specialistilor de la Ocolul Silvic Cluj. Orice nelamurire aveam, se gasea un om inimos care sa-mi arate toate "secretele" farmaceutice ale afinei. Reteta Eridiarom-ului a cunoscut mai multe variante, iar imbunatatirile s-au facut numai in urma consultarii specialistilor in domeniu. In 1982 a luat nastere adevaratul medicament, care a fost brevetat si inregistrat la Osim. Dar cea mai mare bucurie aveam s-o am in 1994, cand Eridiarom a fost avizat in medicina umana.
- Dupa atatia ani de observatii clinice, sunt convins ca actiunea terapeutica a acestui produs este bine definita.
- Eridiarom este un concentrat natural total obtinut din afine (Vaccinium myrtillus L.), culese din flora spontana a Muntilor Apuseni. Este realizat dupa procedee originale, care pastreaza principalele principii active ale afinelor, la care se adauga glucoza, amidon si lactoza, pentru tabletare. In compozitia Eridiarom-ului intalnim principii active de exceptie: antocianozide, vitamine, saruri minerale, fitoncide, acizi vegetali, pectine etc. Eridiarom este lipsit de toxicitate, nu creeaza dependenta si nu constipa.
Prin actiunea principiilor active componente, Eridiarom micsoreaza peristaltismul intestinal, fara a constipa; este astringent al mucoasei gastro-intestinale, bacteriostatic, antiseptic, antihistaminic, antiparazitar si hipoglicemiant. Regleaza permeabilitatea vasculara si tranzitul intestinal, fiind absorbant si protector al mucoasei, pe care o reface. Restabileste rezistenta vasculara si tonifica sistemul venos, marind acuitatea vizuala. In formele usoare de diabet Eridiarom se poate asocia cu insulinoterapia, determinand reducerea cantitatii de insulina injectabila.
- In ce boli si-a dovedit eficienta?
- In urma cercetarilor clinice, a rezultat ca Eridiarom este indicat in:
prevenirea si tratarea diareelor neonatale (a nou-nascutilor) nespecifice, a diareelor specifice;
colite, enterocolite, rectocolite ulcero-hemoragice;
fragilitatea si tulburarile permeabilitatii vaselor capilare;
afectiuni oftalmologice;
tratamentul adjuvant al arteriopatiilor (arterite ale membrelor inferioare, ateroscleroza, hipertensiune arteriala, sechele dupa infarct miocardic, coronarite, tulburari vasculare de senescenta);
diabet si maladiile vasculare ale diabeticilor. De asemenea, poate fi folosit cu eficienta maxima de catre bolnavii tratati in spitalele oncologice, avand rol protector in timpul iradierilor terapeutice, care dau de multe ori efecte secundare, in special diaree.
La toxiinfectiile alimentare, rezultatele cele mai bune se obtin la 24 de ore de la declansarea diareei, timp necesar sa se permita golirea tubului digestiv. Rezultate foarte bune s-au obtinut si in tratarea colonului iritabil si mai ales a bolii Crohn (considerata incurabila!).
- De la ultima noastra intalnire, din 1999, lista bolilor care se trateaza cu Eridiarom este tot mai lunga... Printre ele, rectocolita ulcero-hemoragica si boala Crohn, afectiuni deosebit de grave. Pot avea acesti bolnavi sperante reale de vindecare?
- Fiecare boala are un leac anume. Toate ne sunt la indemana, dar pe unele stiinta inca nu le-a descoperit. Bolnavii trebuie sa-si cunoasca boala, sa stie s-o "domesticeasca", s-o tina in frau. Dar pentru a face acest lucru, trebuie sa aiba si o conduita corespunzatoare.
Rectocolita ulcero-hemoragica este o boala cronica a intestinului, provocata, in parte, de alimentatia gresita si de abuzul de antibiotice si sulfamide folosite in tratarea bolii. De obicei, se manifesta prin diaree cronica. La nivelul intestinului se produce o hipertrofiere, o umflare a epiteliului mucoasei intestinale; aceasta se ingroasa si nu se mai poate face absorbtia. In multe situatii, medicii recurg la extirparea chirurgicala a segmentului inflamat din colon. In urma acestei operatii, lucrurile intra intr-o oarecare normalitate, insa bolnavii trebuie sa stie ca in segmentul terminal al intestinului se sintetizeaza complexul vitaminic B, iar ei trebuie sa-si completeze zilnic necesarul de vitamina B, altfel vor avea carente si vor aparea bolile determinate de lipsa acesteia. Ei trebuie sa consume multe lactate fermentate: iaurt, sana, branzeturi de orice fel, dar sa nu bea lapte crud! De asemenea, pot consuma banane, pepene galben si suc de mere. Se recomanda sa bea zilnic un pahar de suc de mere facut in casa. Este interesant ca sucul de mere este constipant si are un aport foarte mare de vitamine si microminerale, iar marul mancat ca atare este laxativ.
Boala Crohn este cea mai grava forma de rectocolita, fiind considerata incurabila. Noi avem sub observatie 12 pacienti, care se simt mult mai bine decat cu tratamentul clasic (antibiotice cu spectru larg, de ultima generatie).
- Sa deducem ca antibioticele fac mai mult rau decat bine?
- Nu intotdeauna... Atunci cand decide sa foloseasca antibiotice administrate oral, medicul curant trebuie sa stie ca le introduce intr-o biogenoza, cu miliarde de microbi "buni" si "rai", si trebuie sa cantareasca cat bine si cat rau face introducandu-le, mai ales la copiii sugari. Aceasta, deoarece antibioticele distrug fara discernamant, si lactobacilii, si bacteriile florei intestinale, care sunt absolut necesare, iar daca tratamentul este indelungat, microbii se adapteaza la conditii, ajungand sa fie imuni la antibioticul respectiv. Nu se poate trai cu antibiotice; tratamentul trebuie urmat doar pe perioade scurte, insa sunt cazuri cand tratamentul dureaza 4-5 luni. Antibioticele "tabacesc" mucoasa intestinala, astfel ca nu se mai absoarbe nimic prin ea - nici substante nutritive, nici vitamine, nimic! Chiar daca "nu se cade", avertizez pe aceasta cale medicii care prescriu antibiotice din ce in ce mai puternice, ca se creeaza un cerc vicios, din care bolnavul nu mai iese, iar boala se agraveaza. Boala Crohn si rectocolitele sunt, de fapt, iatropatii, adica afectiuni provocate de tratamentele masive cu antibiotice timp indelungat.
- Cum se utilizeaza Eridiarom in tratament?
- Doza zilnica se stabileste in functie de boala careia se adreseaza:
diaree acuta - 9 comprimate pe zi, cate 3 comprimate inainte de mesele principale, timp de 3-5 zile (sugarilor li se vor administra cate 3-4 comprimate dizolvate in putin ceai);
diaree cronica - 6-9 comprimate pe zi, timp de 20 de zile pe luna;
afectiuni cronice - 6 comprimate pe zi, timp de 20 de zile pe luna;
in tratamentele oncologice - 6 comprimate pe zi.
In cazul diareei specifice, in primul rand se intrerupe tratamentul cu antibiotice si timp de cateva zile se administreaza cate 2-3 tablete de Eridiarom, din doua in doua ore. In mod normal, Eridiarom trebuie luat in momentul in care bolnavul simte primele crampe abdominale (actioneaza in circa 7 minute). Daca diareea debuteaza cu crampe puternice, insuportabile, poate sa ia 9 tablete deodata si dupa aceea cate 2-3 la fiecare doua ore, timp de 3-5 zile. Obligatoriu, va tine si regim alimentar - cu branzeturi si lactate fermentate la toate mesele principale. Treptat, doza se reduce, odata cu scaderea manifestarilor.
- Cat costa si de unde se poate procura Eridiarom?
- Produsul nostru se comercializeaza in flacoane cu 50 de tablete, iar pretul de productie este 2,5 Ron. Eridiarom se poate procura din unele farmacii din tara sau direct de la noi. Pentru comenzi, cel mai facil mod de contact este in scris. Am nevoie de anumite informatii despre pacient: numele si prenumele, data nasterii, adresa exacta, de cand are boala, diagnosticul (si cine l-a stabilit), simptomatologia, numarul zilnic de scaune, daca are sau nu dureri abdominale. In functie de aceste elemente ale bolii pot stabili dozele zilnice necesare. Daca medicamentul nu se gaseste in localitatea de resedinta a bolnavului, pot sa-i trimit cantitatea de Eridiarom necesara pentru un tratament complet, prin colet postal cu plata ramburs. Fac precizarea ca laboratorul nostru este foarte mic, solicitarile foarte mari, si reusim cu greu sa acoperim cererile.


D-l Prof. dr. Roman Morar poate fi contactat in scris, la adresa: Aleea Putna nr. 5, sc. 6, ap. 57, Cluj-Napoca, cod 400548 sau pe e-mail: rmorar@email.ro