Masa de Craciun. Prajituri uscate

Redactia
Alb si negru.

Ingrediente (pentru circa 110 bucati): pentru aluat - 750 g faina, 375 g unt moale, 300 g zahar pudra, 3-4 linguri rom, 1 varf de cutit sare. In plus: 3 linguri cacao pudra, 2 linguri lapte, 1 lingurita scortisoara pisata, 1 albus.
Mod de preparare:

Se framanta aluatul din ingredientele de mai sus si se taie in doua. In una din jumatati se incorporeaza pudra de cacao, iar in cealalta, laptele si scortisoara. Se fac 2 bile, se invelesc - separat - cu o folie de plastic si se tin 2 ore la frigider.
Se intind 2 foi de aluat, formand 2 dreptunghiuri de 30x40 cm si groase de 1/2 cm. Se mai tin 30 de minute la rece, dupa care se taie fiecare foaie in 4 si se aseaza bucata peste bucata, una alba - una neagra, ungand fiecare suprafata cu albus. Se inveleste "blocul" astfel format cu o folie si se da 2 ore la frigider.
Se indreapta marginile blocului si se taie - intai pe lung - fasii late de 4-5 cm, dupa care se ia fiecare fasie si se taie, la randul ei, bucati late de circa 1/2 cm.
Se asaza bucatile pe o tava tapetata cu hartie speciala, se coc 8-10 minute in cuptorul incins la 190gr., se scot din tava, se lasa sa se raceasca si se orneaza - eventual - cu putina glazura de ciocolata.

Biscuiti supraetajati

Ingrediente (pentru circa 40 de bucati): Pentru aluat - 250 g faina, 70 g zahar, coaja rasa de la o lamaie, 2 galbenusuri, 150 g unt moale. In plus: 300 g gem de zmeura, circa 2 linguri zahar pudra.
Mod de preparare:

Se framanta aluatul din ingredientele de mai sus, se inveleste cu o folie de plastic si se tine o ora la frigider.
Se ia cate o bucata de aluat, se intinde cu vergeaua (grosimea: 4 mm) si se decupeaza - cu forme speciale pentru biscuiti - cate 40 de romburi, patrate ori triunghiuri, de 3 dimensiuni: 40 mici, 40 mijlocii, 40 mari. Se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie, se coc pe rand, 6-9 minute, in cuptorul incins la 190gr. si se lasa sa se raceasca.
Se incalzeste gemul de zmeura pana ce da in clocot (1-2 minute) si se pune cate putin - cu o lingurita - pe mijlocul biscuitilor mari si mijlocii. Se lipesc, cate 3, unul peste altul, in forma de terase, se pudreaza cu zahar si se orneaza cu un strop de gem.

Florentine

Ingrediente (pentru circa 100 de bucati): 120 g unt, 125 g zahar, 30 g visine confiate, 50 g coaja de portocala glasata, 50 g coaja de lamaie glasata, 80 g migdale taiate feliute, 100 g migdale tocate marunt, 2 linguri frisca nebatuta, 250 g ciocolata de menaj.
Mod de preparare:

Se lasa untul sa se topeasca, se adauga zaharul si, cand dau in clocot, se iau de pe foc si se incorporeaza visinele, coaja de portocala si coaja de lamaie - toate taiate marunt -, migdalele si, la sfarsit, frisca nebatuta.
Cu doua lingurite se ia, cate putin, din compozitie, se pune in forme speciale de hartie (se gasesc la toate supermarket-urile) si se aseaza pe tava de la aragaz.
Se coc 10-12 minute in cuptorul incins la 180gr., se lasa sa se raceasca, se scot din forme, se inmoaie cu baza in ciocolata topita (pe baie de apa) si se lasa sa se inchege.
Atentie: Florentinele se pot coace si simplu: se aseaza gramajoare pe o tava tapetata cu hartie, se aranjeaza frumos cu furculita si se dau la cuptor.

Stelute cu scortisoara

Ingrediente (pentru circa 45 de bucati): 4 albusuri, 250 g zahar tos fin, 1 lingura scortisoara pisata, 400-450 g migdale macinate, zahar pudra.
Mod de preparare:

Se bat albusurile spuma, se adauga, ceva mai tarziu, zaharul tos (in ploaie) si se bat in continuare inca 10 minute. Se iau din spuma batuta circa 150 g, se acopera si se pune deoparte.
In restul de spuma se incorporeaza scortisoara si 400 g de migdale. Se amesteca bine, se pune aluatul astfel obtinut pe o planseta pe care s-au presarat zahar pudra si restul de migdale, se framanta, se formeaza o bila si se taie in doua.
Se intind, pe rand, cele 2 bucati de aluat, pe planseta presarata cu zahar pudra, se unge fiecare foaie cu un strat subtire de spuma de albusuri (pusa deoparte) si se decupeaza din ele stelute de circa 5,5 cm (forma cu care se taie trebuie mereu spalata).
Se aseaza stelutele pe o tava tapetata cu hartie speciala si se coc 12-14 minute in cuptorul incins la 150gr..