Preotii romani din America, in special Asociatia Preotilor Ortodocsi pe care o prezidez, este tulburata de intrigile de culise din cadrul Patriarhiei Romane, cu privire la viata religioasa a romanilor din Ardeal. Facem cunoscut tuturor, ca manevrele care au urmat alegerii Preasfintitului Dr. Laurentiu Streza denota o uimitoare nepasare fata de eforturile istorice ale restabilirii Mitropoliei Ortodoxe Romane a Ardealului, cu sediul la Sibiu, din 1864. Ba mai mult, aprobarea in pripa de catre Sfantul Sinod a acestei intorsaturi de lucruri, in absenta unui Mitropolit instalat in functie, ni se pare ofensiva si necrestineasca. Speram sa nu fie ratificata de Adunarea Nationala Bisericeasca! Noua, celor care provenim din Ardealul strabun, granitele noii mitropolii (Cluj) nu ne evoca altceva decat teribilul Diktat de la Viena, prin care Hitler a divizat Ardealul si care, acum, din nefericire, se "ratifica" din nou prin Biserica de la... Cluj.
Romanii-americani au luptat activ pentru unirea Ardealului cu tara si sunt deplin constienti de fortele centrifuge care inca il mai ameninta. Oare ilustrii nostri ierarhi au uitat aceste realitati? La o prima privire, noi, cei de aici, din America, fara a ne implica in chestiuni de ordin intern ale Bisericii din tara, nu ne putem permite sa nu atragem atentia asupra faptului ca slabirea unitatii administrative a Bisericii din Ardeal poate fi samanta multor dezbinari viitoare. Sa dea Dumnezeu sa nu fie asa!
Ne punem deci, in mod firesc, cateva intrebari: era nevoie oare de un Ardeal Ortodox cu doua capete (bicefal)? In acceptie medicala, un trup bicefal este un monstru. Alta intrebare: va conduce oare acest eveniment si la dezbinarea Mitropoliei Moldovei si a Ungro-Vlahiei? Daca nu, atunci noi consideram Mitropolia Ardealului nedreptatita si protestam. Noi iubim metropola Clujului si intelegem si alte ratiuni legate de capitala provinciei. Desigur, titluri se pot acorda, daca dupa titluri alergam; ele sunt oricum onoruri! Daca Ips Anania, care nu de mult ne numea pe noi "disidenti" (sic!), a dorit sa fie mitropolit, de ce nu a candidat dupa randuiala Bisericii? Oare acum cine este disident? De asemenea, daca era nevoie de numiri de noi episcopi in diferite zone, indiferent de titlurile pe care acestia le poarta, aceasta s-ar fi putut face, insa fara a diviza unitatea administrativ-bisericeasca a celei mai amenintate provincii a tarii.
Ne mai intrebam noi, cei de dincoace de Ocean: cum se pot incuviinta asa, peste noapte, decizii care pot avea adanci si nefaste ramificatii pentru neam si tara? Stiam ca in ortodoxie totul se face "fara zvarcoliri"; cam asa se argumenta prin 1990! Tot la fel stim ca, numai cu doi ani in urma, cand Episcopia din America (Vatra Romaneasca) a solicitat ramasitele pamantesti ale Episcopului martir Policarp Morusca, a trecut un an si jumatate pana cand Sf. Sinod a dat un raspuns (desigur, negativ!). Atunci, intarzierea a fost cauzata tot de unii ierarhi din Ardeal, care cu cateva decenii in urma, faceau jocul mai marilor vremii, facand agitatie contra Episcopiei noastre si tulburand viata religioasa a romanilor din America. Oare pana unde se va merge?
Personal, cred ca evenimentele recente de la Bucuresti pot avea un impact greu de prevazut asupra dialogului dintre Episcopia de la Vatra Romaneasca si Patriarhie. S-ar putea ca multi cititori sa nu cunoasca faptul ca, de mai bine de zece ani, Episcopia de la Vatra s-a straduit spre un dialog al dragostei, refacand comuniunea liturgica, dar nu administrativa, cu Bor. Recent, ziarul "Averea" publica un articol intitulat: "Biserica din America ataca Bor". Am solicitat clarificari, pe care inca le mai asteptam. Oare cine ataca unitatea, si acum unitatea Bor? Credem ca raspunsul a fost deja descoperit de catre opinia publica din Romania. Oare nu suntem noi, cei de peste hotare, cei care ne-am ajutat tara dupa puterile noastre la toate marile rascruci?
Acum, in contextul nou creat, romanii americani ortodocsi isi vad din nou increderea clatinata si inca se mai intreaba: cum a putut Sfantul Sinod al unei biserici nationale, trecute prin atatea incercari, sa fie atat de usor de manipulat? Felul in care a fost tratata istorica Mitropolie a Ardealului, in clipa cand nu avea inca un ierarh instalat, ni se pare o grava ofensa pentru Sibiul care se pregateste sa devina in curand "capitala culturala a Europei". Crestineste vorbind, din punct de vedere moral, ea este nedreapta! Ne rugam ca atat de cunoscutul bun-simt al credinciosilor romani ortodocsi din Ardeal, cat si Adunarea Nationala Bisericeasca sa respinga "Diktatul" de la Cluj, pregatind mai degraba reorganizarea administrativa a tuturor Mitropoliilor, daca asa cer realitatile pastorale de acolo.
P.C. Pr. Dr. Remus Grama - Cleveland,
Sua, e-mail: rgrama@aol.com