Tinctura de fructe de soc - da, este vorba despre celebrul remediu de slabit, care are insa efecte mult mai valoroase decat simpla reducere a kilogramelor in plus. Conform studiilor efectuate vreme de mai bine de 10 ani la Universitatea de Stat din Israel si in cateva zeci de spitale din aceasta tara, care este cea mai bine dotata din lume contra epidemiilor si contra armelor biologice, socul este un inamic redutabil pentru virusurile gripale. Sucul de fructe de soc conservat in alcool (adica tinctura) are o actiune antivirala uimitor de puternica, greu de egalat de orice alt remediu cunoscut, natural sau nu. Un cercetator israelian eminent, dr. Mumcuoglu, specializat in virusologie, a aratat ca extractul de fructe de soc pur si simplu blocheaza penetrarea celulelor umane de catre virusurile din clasa A (din care face parte si cel care a declansat actuala epidemie de gripa aviara) si din clasa B. El a facut teste de laborator atat pe zeci de tulpini de virusuri gripale, cat si pe voluntarii bolnavi de gripa, si a obtinut rezultate uluitoare. Testele facute pe pacienti au aratat ca la un procent de aproximativ 35% dintre cei tratati, simptomele gripei au fost foarte slabe, in timp ce la alti 40% dintre bolnavii tratati cu soc, simptomele gripei au disparut in 3-4 zile, fara a mai aparea nici o alta complicatie ulterioara. Mai mult, dintre cei care au luat preventiv in timpul epidemiilor de gripa 15-30 ml de extract, procentul de imbolnavire a fost de doua pana la trei ori mai scazut fata de lotul martor. In concluzie, daca vreti sa preveniti gripa, faceti in timpul epidemiei o cura de doua saptamani cu tinctura de fructe de soc, in care sa luati 3-6 linguri pe zi (fiecare doza diluata in apa). Daca deja v-a prins gripa, veti lua 2 linguri de tinctura diluate in jumatate de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi (de preferinta la intervale de patru ore o doza de cealalta).
Mugurii si mladitele de mesteacan - maceratul glicerinat din partile tinere ale acestui arbore il gasim in Plafaruri si in farmaciile naturiste. Se administreaza 50 de picaturi din acest remediu, de trei ori pe zi, in cure de 1-2 luni. Are extrem de valoroasa calitate de a amplifica imunitatea la nivelul cailor respiratorii medii si superioare, adica exact in locurile care sunt cele mai afectate intr-o prima faza de infectiile gripale. Daca celalalt remediu mentionat, tinctura de fructe de soc, are efecte antivirale directe, acest extract de mesteacan are un alt rol foarte important: stimuleaza organismul sa lupte singur contra infectiei. Este un excelent mijloc de prevenire a gripei, care fie va fi tinuta la distanta, fie se va manifesta intr-o forma mult mai usoara datorita acestui tratament.
Aromoterapie
Este acea metoda de tratament in care se folosesc uleiurile aromatice (numite si esentiale, volatile sau eterice) extrase din plante. Ce sunt uleiurile volatile? Sunt substante care, asa cum o arata si numele, se evapora foarte repede in aer liber si care pe langa aceasta calitate fizica, au o multime de calitati farmacodinamice extrem de utile in tratamentul tuturor bolilor respiratorii, dar in special al gripei si complicatiilor sale. Iata in continuare trei sugestii de uleiuri volatile:
Uleiul de menta - se iau de patru ori pe zi cate 1-2 picaturi, amestecate cu o lingurita de miere. Este un foarte puternic stimulent respirator, impiedicand blocarea plamanilor (care este cauza decesului in cazul bolnavilor de gripa aviara), dilatand si ajutand la curatarea arborelui bronsic de secretii, desfundand caile respiratorii superioare.
Uleiul de cimbru - este un puternic antibiotic si un antiviral destul de bun. Impiedica aparitia suprainfectiilor bacteriene care produc pneumonia si alte complicatii severe ale gripei. Se administreaza 2-3 picaturi de doua ori pe zi, in cure de 7-14 zile.
Uleiul de busuioc - tempereaza accesele de tuse, desfunda si favorizeaza curatarea cailor respiratorii. Se administreaza 3 picaturi dizolvate in putina miere, de 2-3 ori pe zi. Tratamentul dureaza minimum 5 zile.
Hipertermie
La o temperatura a corpului situata in jurul valorii de 38 de grade Celsius (adica peste temperatura normala cu un grad-doua), sistemul imunitar lupta cel mai bine cu infectiile virale si bacteriene. De aceea, mai ales la debutul bolii, daca provocam aceasta hipertermie (crestere a temperaturii) a organismului, avem mari sanse sa scapam de gripa sau sa o facem intr-o forma foarte usoara. Cum putem provoca hipertermia? Iata in continuare doua metode:
Baia fierbinte - are un efect extrem de rapid si este relativ usor de facut. Iata cum se procedeaza: ne bagam in cada cu apa la o temperatura suportabila si apoi lasam apa fierbinte sa curga pana incalzeste apa din cada la limita suportabilitatii noastre. In acel moment oprim incalzirea apei si ramanem vreme de 15 minute in cada, adaugand din cand in cand apa fierbinte, cat sa mentinem temperatura constanta. La sfarsitul procedurii, iesim din cada, ne stergem bine cu un prosop, ne imbracam gros si ne bagam sub patura pentru jumatate de ora. Daca vom simti o caldura puternica in tot corpul si vom transpira puternic, este semnul ca procedura isi face efectul. Este un mijloc rapid si sigur, insa este contraindicat ferm cardiacilor si are in plus un efect devitalizant destul de puternic. De aceea este bine sa incercati si urmatorul mijloc:
Infuzia fierbinte de maghiran (majoran sau magheran) - bauta cat de calda puteti suporta, rapid si in mari cantitati, este un hipertermiant extrem de puternic. Se face o infuzie dintr-o lingura de planta maruntita (se gaseste in comert) care se pune intr-o cana de apa clocotita, se lasa acoperita vreme de un sfert de ora, dupa care se filtreaza. Se beau intr-un interval de una, maximum doua ore, 2-3 cani din aceasta infuzie, cat mai calda posibil. Efectul este impresionant: corpul se incalzeste puternic si transpira, senzatia de congestie din zona gatului si a sinusurilor dispare, apare o stare de relaxare si buna dispozitie (planta este usor euforizanta). Acest tratament facut in fazele incipiente ale gripei are adesea efecte miraculoase.
Remedii Dietoterapeutice
Ardeiul iute - are o actiune antiseptica extrem de puternica asupra zonei gatului. Consumati cand simtiti ca va incearca gripa un ardei iute impreuna cu o farfurie de ciorba sau de supa calda. Efectul sau terapeutic extrem de prompt va va surprinde.
Usturoiul - nenumarate studii au confirmat faptul ca usturoiul confera efectiv un gen de invulnerabilitate la gripa. Secretul sau sunt substantele volatile pe care le contine si care au darul de a distruge virusurile si bacteriile, tinand la distanta infectiile respiratorii. Se consuma in scop profilactic doi catei de usturoi pe zi (minimum), mai ales in timpul epidemiilor.
Ceapa - un remediu care - se pare - opreste gripa sa afecteze arborele bronsic si plamanii este ceaiul de ceapa fierbinte. Doua cepe de marime medie, cu tot cu coaja, se fierb un sfert de ora la foc mic in jumatate de litru de apa. In final se strecoara preparatul, se indulceste putin si se bea intr-o singura repriza, cat mai fierbinte. Are un gust mai mult decat neplacut, dar efectul sau terapeutic merita chinul de a-l bea. Ceaiul de ceapa, mai ales administrat repetat, degajeaza arborele bronsic de secretii, opreste tusea (inclusiv cea convulsiva), grabeste procesul de vindecare.
Hreanul - compusii sai care-i dau gustul iute inconfundabil sunt un adevarat inamic al microorganismelor care produc infectii respiratorii de tot felul. Se amesteca patru lingurite de hrean ras cu doua linguri de miere si se consuma pe parcursul zilei pentru prevenirea imbolnavirii in timpul epidemiilor. Daca boala s-a instalat, consumati hrean simplu sau cu sfecla rosie, atat pentru efectul sau antiseptic respirator, cat si pentru actiunea sa de desfundare a cailor respiratorii superioare.
Lamaia - niste substante numite flavone, continute de sucul si mai ales de coaja de lamaie, sunt un stimulent imunitar si un febrifug excelente, fiind un ajutor nepretuit atunci cand gripa s-a instalat. Se prepara un suc astfel: se stoarce o lamaie, se pune intr-o jumatate de litru de apa, in care se adauga coaja sa taiata cat mai fin si doua linguri de miere. Se amesteca bine toate ingredientele si se lasa apoi sa macereze doua ore la temperatura camerei. Se consuma acest preparat pe stomacul gol, in mai multe reprize.