Copiii sub un an:
aerul curat le intareste sanatatea
Aerul rece de iarna le face bine copiilor sanatosi. Adesea, mamele ii cocolosesc prea mult, tinandu-i iarna in casa. Aerul rece le face bine, cu conditia sa fie bine imbracati si sa li se protejeze pielea obrazului. Inainte de a fi scosi din casa, trebuie sa fie unsi cu ulei special, o data sau de doua ori. Daca le apar bubulite, inseamna ca trebuie redusa cantitatea de unguent. Daca bate un vant rece, aplicati-le pe obraz o crema mai grasa, cumparata de la raioanele cu cosmetice pentru copii. Puneti-le peste gura un sal. Atentie la soarele iernii! La varsta de un an, protectia naturala nu este conturata definitiv. Puneti-le pe cap o caciulita cu cozoroc sau trageti oblonul caruciorului.
Copiii intre 12 si 17 ani:
creme cu grasime redusa
Intre 12 si 17 ani, tenul devine mai gras. Cu toate astea, pe vreme de iarna, umiditatea poate fi insuficienta. Folositi creme de fata, dar cu un continut redus de grasimi, altfel poate sa apara acneea. Impotriva punctelor negre si a cosurilor: folositi zilnic remedii care sa deschida porii infundati (bai de abur), apoi lotiuni astringente (suc de castravete, apa fiarta cu patrunjel, suc de lamaie diluat cu apa). In final, folositi o crema cu antibiotice: Mibazon (produs romanesc, de cumparat de la farmaciile veterinare). Stati la soare, dar numai dimineata si dupa-amiaza, zece-cincisprezece minute, fara sa folositi unguente.
Intre 20 si 50 de ani:
bai fierbinti, apoi creme
Intre 20 si 50 de ani, tenul trebuie ingrijit in functie de structura lui. Pielea uscata are nevoie, mai ales iarna, de creme puternic hidratante, cu componente uleioase. Si tenul gras are nevoie de umiditate, dar cremele sa aiba un continut uleios redus. Cremele au o actiune deosebita, daca inainte de a le aplica, faceti baie in cada sau baie de aburi doar pentru obraz. In general, obrazul incepe sa imbatraneasca la 21 de ani. Cremele indicate, mai ales la vreme de iarna, sunt cele care contin vitamina A. Daca va plimbati sau faceti sport pe soare, folositi neaparat creme de protectie anti-Uv.
Dupa 55 de ani: dimineata si seara,
creme cu fond uleios
Dupa 55 de ani, pielea devine mai uscata si are nevoie iarna de produse de doua ori mai bogate in grasimi uleioase. Ungeti-va in fiecare dimineata si seara, fara sa uitati masajul facial. Protectia impotriva soarelui ramane actuala: folositi creme cu factori de protectie anti-solara.
Cosmetica naturista
Ingrijirea parului
Sampon natural cu sapunarita
Sapunarita (Saponaria officinalis) contine o substanta activa - saponina - care face clabuc, la fel ca sapunul (de unde si numele romanesc). Se pun la fiert doua linguri de radacina rasa, in 1/2 litri de apa. Se lasa sa se raceasca putin, se strecoara, se aplica pe parul umed. Se maseaza la fel ca samponul, apoi se clateste cu apa in care se pune o lingurita de otet de mere.
Otet de urzici contra matretii
Frunzele de urzica sunt un aliat ideal contra matretii si a altor probleme legate de par. Se pun la macerat o mana de frunze proaspete de urzici, intr-un litru de otet de mere, vreme de una-doua saptamani, sau se face un decoct, lasand frunzele sa fiarba un sfert de ora in otet. Se strecoara si se pastreaza otetul de urzici la rece. Umeziti-va si masati-va parul cu aceasta solutie, de cel putin doua ori pe saptamana. De asemenea, dupa ce va spalati cu sampon, clatiti-va parul cu apa in care turnati putin otet de urzici.
Masca cu ceai
pentru par roscat
Ceaiul negru e cunoscut pentru virtutile lui coloristice. Se foloseste pentru a vopsi inul sau bumbacul intr-o nuanta de ambra. Cumparati ceai de Ceylon (se gaseste peste tot in comert), si preparati o infuzie dintr-o lingura mare de ceai la o jumatate litru de apa. Lasati ceaiul sa fiarba zece minute, puneti-l sa se raceasca acoperit cu capac, apoi strecurati-l. Adaugati in el praf de argila, pana ce se obtine o pasta mai moale, pe care o intindeti pe parul umed. Lasati sa actioneze un sfert de ora, apoi clatiti-va bine. Masca cu ceai da parului castaniu sau blond inchis reflexe rosietice.