Mancaruri delicioase, usor de preparat

Redactia
Salata cu piept de pui si sos bulgaresc.

Ingrediente (pentru 4 persoane): 300 g piept de pui, 200 g spanac, 1 ceapa rosie, 1 ardei gras galben, coaja de la o lamaie, 20 g cascaval taiat felii foarte subtiri. Pentru sos: 1 iaurt, 1 lingura ulei de masline, 1 catel de usturoi, 4 fileuri de ansoa (din conserva), mustar iute, cateva picaturi de sos Worcestershire (se gaseste in comert), 1/2 lamaie, piper.
Mod de preparare:

Fierbeti pieptul de pui, in aburi, vreme de 15 minute si taiati-l felii subtiri. Spalati ardeiul, indepartati semintele si nervurile si taiati-l cubulete. Tocati marunt ceapa curatata si coaja de lamaie, spalati bine si zvantati frunzele de spanac.
Stoarceti intr-un bol jumatatea de lamaie si adaugati, pe rand, mustarul, sosul Worcestershire, piperul, fileurile de ansoa maruntite, usturoiul presat, uleiul si iaurtul. Amestecati bine, turnati sosul intr-un castron si incorporati carnea si restul ingredientelor. Amestecati usor, ca sa se patrunda bine, presarati peste salata feliile subtiri de cascaval si serviti-o rece.

Chec cu nuca, pere si
branza Bucegi (cu mucegai)


Ingrediente (pentru 4 persoane): 200 g branza Roquefort (sau Bucegi), 2 pere mari (nu prea coapte), 100 g samburi de nuca, 4 oua, 220 g faina, 1 plic praf de copt, 10 cl vin alb, 40 g unt, 4 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare:

Curatati perele, eliminati semintele si partea lemnoasa si taiati-le lamele. Incingeti intr-o tigaie jumatate din cantitatea de unt si rumeniti usor perele, intorcandu-le pe ambele parti.
Incingeti cuptorul la 210gr., ungeti cu unt o forma de chec si tineti-o la frigider (scoaterea checului va fi mai usoara). Zdrobiti samburii de nuca (ceva mai mari), prajiti-i 2 minute intr-o tigaie de teflon fara grasime si lasati-i sa se raceasca.
Amestecati intr-un castron faina, praful de copt, 1 priza buna de sare si putin piper, spargeti ouale la mijloc si amestecati cu o spatula, incorporand - putin cate putin - uleiul si vinul. Cand aluatul devine neted, adaugati nuca, lamelele de para (caldute) si branza taiata cubulete. Amestecati din nou si turnati aluatul in forma unsa, tinuta la frigider.
Dati checul circa 40 de minute la cuptorul incins, lasati-l sa se raceasca (dupa ce ati incercat cu lama cutitului daca s-a copt), scoateti-l din forma si serviti-l rece, taiat felii.

Ficat de vita, venetian

Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g ficat de vita taiat felii mai groase, 3 cepe, 1 legatura mica de salvie, 1 cubulet de supa concentrata de carne de pasare, 3 linguri ulei de masline, 30 g unt, 1 lingura otet aromat, 1 lingura faina, sare, piper.
Mod de preparare:

Curatati ceapa si tocati-o marunt. Diluati cubuletul de supa concentrata in 30 cl de apa calda. Incingeti intr-o tigaie jumatate din cantitatea de unt si de ulei si caliti circa 20 de minute ceapa tocata si 4 frunze de salvie, amestecand intruna si adaugand cate putina apa + Knorr.
Intre timp taiati ficatul cubulete de circa 2 cm si dati-l prin faina. Incingeti intr-o tigaie restul de unt si de ulei si prajiti ficatul 2-4 minute la foc iute, in functie de cum va place: mai crud sau mai bine facut.
Cand este aproape gata, turnati peste ficat restul de apa+ Knorr si otetul, adaugati ceapa calita, sare si piper, amestecati, decorati cu cateva frunze de salvie si serviti-l imediat, eventual cu mamaliguta.



Dulciuri

Pere la cupa

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 pere nu prea coapte, 50 g zahar pudra, 50 g fistic decojit (nesarat), 1 varf de cutit scortisoara pisata, 1 cuisoara, 30 cl vin rosu. Pentru crema: 50 cl lapte, 1 ou intreg + 2 galbenusuri, 75 g zahar pudra, 75 g faina cernuta, 20 g unt.
Mod de preparare:
Crema - Puneti laptele pe foc. Frecati - intr-un castron - oul intreg, galbenusurile si zaharul, pana ce incep sa se albeasca, dupa care adaugati faina si apoi laptele cald, amestecand intruna. Turnati compozitia in cratita si lasati-o pe foc sa se ingroase, amestecand cu o spatula. Cand crema este suficient de consistenta, rasturnati-o intr-un castron, adaugati untul, amestecati din nou si lasati-o sa se raceasca.
Curatati perele si taiati-le cubulete. Puneti pe foc, intr-o cratita, vinul cu zaharul si cu mirodeniile si cand incepe sa clocoteasca introduceti cubuletele de para, lasati-le sa fiarba incet 10 minute, dupa care lasati-le sa se raceasca in vin.
Turnati crema racita in cupe, imprastiati deasupra bucatelele de para fierte si scurse, adaugati putin din vinul in care au fiert si tineti perele cel putin o ora la frigider. Inainte de a le servi, presarati in fiecare cupa cate putin fistic.