Despre Machiaj

Cititor Formula AS
Intrebati-ne, va raspundem.

"As vrea sa port gene false, dar nu stiu cum sa le aplic."
Mariela Hontea - Oradea

O intrebare de stricta actualitate, avand in vedere ca moda din toamna asta impune, in materie de machiaj, genele cat mai lungi, un omagiu adus frumusetii din anii 60. Iata cum urmeaza sa procedati: genele false se cumpara de la magazinele cu cosmetice. Ele sunt prevazute cu o margine lipicioasa care se aplica exact peste genele naturale ale pleoapei de sus. Lipitura se acopera ulterior cu eye-liner, devenind invizibila. Dunga de tus se trage chiar pe marginea genelor. Spre interiorul ochiului trebuie sa fie ceva mai subtire, iar spre exterior, mai groasa si indreptata oblic in sus. In final se aplica rimelul, in doua straturi, atat pe genele naturale, cat si pe cele false.

"Cum se realizeaza un machiaj de seara, pentru ochi?"
O viitoare mireasa din Dej

Desi toate miresele au ochii scaparatori de fericire, era bine sa ne fi spus care este culoarea lor. Intr-un fel se machiaza ochii albastri si altfel ochii negri. Va propunem, deci, un mic ghid de utilizare care se foloseste in general, urmand sa alegeti singura culoarea fardului. Pentru un aspect uniform al pielii, inainte de toate, aplicati un fond de ten usor, care se poate intinde cu degetele, pe tot obrazul, inclusiv pe pleoape si pe arcade. Cearcanele de sub ochi sau impuritatile trebuie acoperite cu o crema numita concealer (se gaseste in comert). Inainte de a fi aplicat fardul de ochi, pudrati-va pleoapele, culorile vor fi uniforme si dureaza mai mult fara sa se "branzeasca". Urmeaza aplicarea fardului de ochi, care trebuie sa acopere toata pleoapa de sus si arcada, pana aproape de sprancene. Apoi pictati o "banana", cu o nuanta inchisa din aceeasi culoare de fard (daca fardul e mov deschis, banana sa fie mov inchis etc.). Banana se trage pe cuta de intalnire a pleoapei de sus cu arcada, de la interiorul ochiului si pana la exterior. Si pe sub genele de jos se trage un contur mai subtire, cu pensula, din aceeasi nuanta inchisa. O linie subtire, trasa cu un dermatograf negru, atat pe pleoapa de sus, cat si pe sub cea de jos, va face privirea si mai dramatica. In final, nu uitati rimelul! Dar atentie: acest machiaj de ochi intensiv se potriveste doar seara, intr-o imprejurare festiva. Ziua, pe strada, ar fi excesiv de strident.

"Am citit intr-o revista de moda ca in sezonul actual, stilistii recomanda in materie de machiaj "gura de diva". As putea si eu accede la ea? Am 30 de ani si sunt foarte bruneta."
Magdalena Bursuc - Iasi

Extrem de vizibila, gura rujata in stilul "diva" cere un machiaj perfect al obrazului si un machiaj extrem de decent al ochilor. Cum trebuie sa procedati: aplicati pe fata un fond de ten uniform, mai deschis cu o nuanta decat culoarea tenului dvs. (Va recomandam un fond de ten compact, pentru ca acopera micile imperfectiuni si matizeaza perfect obrazul.) Rezultatul: un ten de portelan. Pentru gura de diva, desenati mai intai conturul buzelor cu un creion special, rosu, de aceeasi nuanta cu rujul. Daca aveti buzele subtiri, puteti linistita sa depasiti usor conturul. Apoi aplicati rujul rosu, de preferinta cu o pensula. Tamponati-va buzele cu un servetel, apoi aplicati rujul inca o data. Ochii trebuie machiati cu un fard potolit, pastelat, usor lucios. Nu folositi eye-liner, ci un dermatograf usor mai inchis decat fardul. In final aplicati rimel pe gene, dar nu in exces.



Cosmetica naturista

Tonic facial din struguri

Sucul de struguri este o excelenta solutie demachianta si intineritoare a pielii. Are un efect vitaminizant, usor racoritor si calmant. Este recomandat atat pentru tenul normal, cat si pentru cel gras si cel iritat. Se fac seara spalari ale fetei cu o bucatica de vata inmuiata bine in suc, dupa care se aplica pe fata vreme de 10 minute un tifon imbibat in suc de struguri. In general, pentru prepararea sucului cosmetic se folosesc struguri albi si ceva mai acri.

Masti cu coji de struguri

Coaja strugurilor este, din punct de vedere medicinal, cea mai activa parte a fructului. In ea se gasesc taninurile, substante cu efecte astringente, cicatrizante si antiseptice remarcabile asupra pielii. Dupa stoarcerea sau pasarea strugurilor, se formeaza turte din cojile ramase, care se aplica direct pe fata, timp de 10-30 de minute pe zi. Constituie un remediu redutabil pentru tratarea tenului cu pori deschisi (coaja de portocala) si a dermatozelor usoare. Tratamentele tenului cu coaja de struguri pot fi facute si ocazional, dar efecte mai vizibile si mai durabile se obtin dupa 5-7 zile de tratament.
Revitalizant pentru ten: mustul de struguri
Pentru curatirea si revitalizarea tenului se lotioneaza tenul cu must de struguri, folosind un tampon de vata. Se lasa zece minute, apoi se spala cu apa calduta, in care se pune un varf de cutit de bicarbonat de sodiu la o cana de 250 ml.
Colorant de struguri pentru par carunt
Pentru a camufla incaruntirea parului, procedati in felul urmator: amestecati 250 ml vin rosu cu 4 g sulfat de cupru. Se fierbe 15 minute. Se lasa la racit. Se inmoaie pieptenul in solutie si se trece prin par, repetat, cateva minute. Procedeul se aplica regulat, 15-20 de zile.