Feluri de toamna

Redactia
Vinete cu rosii si usturoi.

Ingrediente: 4 vinete, 1 lingura zeama de lamaie, 3 linguri ulei, piper, sare, 4 rosii (sau 2 linguri de pasta de rosii), 1 catel de usturoi, putina zeama concentrata de legume (Knorr+apa, sau numai apa), patrunjel verde tocat.
Mod de preparare:
Se curata vinetele de coaja, se taie felii de grosimea unui deget si se stropesc cu zeama de lamaie. Dupa o jumatate de ora, se preseaza usor, pentru a scoate zeama din ele, si se taie cubulete. Se prajesc in uleiul incins, se sareaza, se pipereaza, se adauga rosiile curatate de pielita si taiate bucati, usturoiul presat si putina zeama de legume (sau apa) si se lasa sa fiarba la foc mic, pana ce se inmoaie. Inainte de a le servi, se presara cu patrunjelul verde tocat marunt.

Conopida gratinata

Ingrediente: 2 conopide, 50 g faina, 50 g unt, 1/2 l lapte, sare, piper, 2 oua, 2 linguri parmezan (sau cascaval) ras, 300 g costita afumata, pesmet si unt pentru gratinat.
Mod de preparare:
Se desfac in buchetele 2 conopide mijlocii si se fierb in apa cu sare, pana ce se inmoaie. Se pun pe foc faina, untul si laptele si se prepara un sos bechamel mai gros. Se gusta de sare si piper, se lasa sa fiarba incet, o jumatate de ora, se ia de pe foc si se incorporeaza ouale si parmezanul (cascavalul) ras, amestecand bine. Se lasa conopida sa se scurga intr-o strecuratoare, dupa care se pune intr-o cratita sau intr-o forma termorezistenta, unsa cu unt. Se taie marunt costita afumata, se presara peste conopida si peste ea se toarna sosul bechamel. Deasupra se presara parmezanul (cascavalul) ras, pesmetul si bucatele de unt, se da conopida la cuptorul incins si se lasa sa se gratineze 10-15 minute.

Andive cu sos de smantana

Ingrediente: 1 kg andive, 1/8 l smantana, sare, lamaie, 30 g unt, 1 lingura faina, 1/4 l zeama concentrata de carne (Knorr+apa), sare, nucsoara, piper, 1 varf de cutit zahar, zeama de lamaie, 1 galbenus, patrunjel verde tocat.
Mod de preparare:
Andivele curatate, spalate si taiate in 4 se fierb 10-15 minute, in apa clocotita cu sare si cu zeama de la 1/2 de lamaie, si se lasa sa se scurga. Se caleste faina in untul incins, se stinge cu zeama de carne si se lasa sa dea in cateva clocote. Se ia de pe foc, se adauga smantana si se condimenteaza cu sare, zahar, piper, nucsoara rasa si zeama de lamaie. Se incorporeaza si galbenusul batut, se pune sosul pe foc, se lasa sa se incinga - fara sa fiarba - si se toarna peste andive. Se presara patrunjelul tocat peste andive si se servesc imediat.

Castraveti umpluti

Ingrediente: 2 castraveti mai mari, 60 g ulei, 1 ceapa, sare, piper, zahar, otet, zeama concentrata de carne, 20 g faina, 1/4 l smantana acrisoara. Pentru umplutura: 250 g carne tocata (porc+vita), 1 ceapa, 1 chifla veche, 1 catel de usturoi, 1 ou, sare, piper.
Mod de preparare:
Se curata castravetii de coaja, se taie in doua pe orizontala si se scobeste miezul cu o lingurita. Se sareaza si se pipereaza pe dinauntru si pe dinafara, se stropesc cu otet si se lasa o ora sa se patrunda. Din ingredientele indicate anterior, se prepara umplutura si se umplu castravetii. Se prajeste ceapa taiata marunt in uleiul incins, se adauga castravetii, se sting cu zeama de carne (Knorr+apa) si se lasa sa fiarba incet, cu capac, aproximativ 30 de minute. Se amesteca smantana cu faina, se toarna peste castraveti, se adauga putin otet si zahar (dupa gust) si se servesc fierbinti.




Dulciuri

Tort cu crema de lamaie

Ingrediente (pentru 8-12 felii): Blatul - 6 oua, 175 g zahar, coaja rasa de la o lamaie, 1 varf de cutit sare, 75 g faina, 25 g amidon (zeamil). Crema: 2 oua, 275 g zahar, coaja rasa si zeama de la 2 lamai, 50 g faina, 1/2 kg frisca batuta (indulcita). In plus: unt si faina pentru forma, felii glasate de lamaie si portocala pentru ornat.
Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180gr., se unge si se infaineaza o forma de tort (diametrul: 22 cm).
Intr-un castron, se freaca cele 6 galbenusuri cu zaharul, coaja de lamaie, sarea si 2 linguri cu apa, se amesteca apoi compozitia cu mixerul, pana ce devine spumoasa, si se incorporeaza faina, amidonul si albusurile batute.
Se toarna compozitia in forma si se coace 45 de minute in cuptorul incins.
Blatul copt se scoate din forma si se lasa sa se raceasca.
Se prepara crema: se freaca bine ouale cu zaharul si cu coaja de lamaie si se incorporeaza zeama de lamaie (careia i se adauga apa pana la 275 ml) si faina. Se toarna crema astfel obtinuta intr-o cratita, se pune pe foc sa dea in clocot, se fierbe 5-7 minute amestecand intruna, si cand s-a ingrosat si a devenit neteda se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca complet.
Se incorporeaza in crema frisca batuta si se taie blatul in 3 parti (pe orizontala). Se ung cu crema cele 2 parti de jos, se monteaza tortul si se acopera cu crema pe toata suprafata (deasupra si pe margini). Se orneaza cu felii de lamaie si portocala glasate.