Adio, viata privata!

Ion Longin Popescu
Senatul Romaniei a adoptat de curand o lege privind interceptarile telefonice si controlul persoanei. Pretextul este, desigur, lupta impotriva terorismului.

Dar Senatul nostru nu lucreaza de capul lui. El transpune cu osardie acquis-ul de la Bruxelles, unde Comisia Europeana pregateste legi si mai dure. Pe Internet circula deja un scenariu inspirat din prevederile viitoarelor directive. Noi va propunem o varianta mai romaneasca. Domnul X este invitat la o nunta. Suna la o florarie de lux ca sa comande un buchet de trandafiri. Florareasa ii cere "numarul national de identitate". Pe baza lui, afla intr-o clipa si ce lapte a supt clientul de la mama lui. Ii afla adresa, numerele de telefon de acasa si de la slujba, mobilul, adresa de e-mail, seria politei de asigurare, fisa medicala cu toate bolile avute incepand din copilarie, situatia cartii de credit si a contului din banca, marca automobilului, marca motocicletei, data si statia ultimei aprovizionari cu benzina, ziua in care s-a certat ultima data cu sotia, cele 90 de zile de puscarie facute pentru o injuratura adresata unui politist etc.
Aceasta anecdota este deocamdata o gluma. Virtualii ei autori ne avertizeaza insa: "Asa arata viitorul care ni se pregateste chiar sub ochii nostri". Astfel, Hss (Homeland Security System) va fi un urias "ecran" informativ care va urmari in permanenta miscarile si viata fiecarui european si, in general, a fiecarui pamantean. Potrivit unui proiect al Ue, toate convorbirile telefonice purtate pe teritoriul european, e-mail-urile, sms-urile si schimburile de date pe Internet vor fi monitorizate si puse la dispozitia politiei. Un superstat politienesc rasare la orizont. In decembrie, ministrii de interne din cele 25 de state membre Ue, plus Romania si Bulgaria, vor inainta sefilor de stat si de guvern Noul Plan de Actiune Antiterorista. Parlamentul European se opune puternic, dar exista riscul ca ministrii sa treaca Planul printr-un fel de "ordonanta de urgenta". Pana la sfarsitul acestui an, se va crea deja o baza de date cu toti pasagerii aeronavelor civile. In curand, fiecare cetatean al Europei si, in perspectiva, al planetei, va avea codul sau national unic, Cnu, unul mult mai complex decat banalul Cnp, pentru ca va cuprinde si numarul de la pantofi, si preferintele culinare, si cartile citite in vacanta, si traseele parcurse in fiecare zi cu masina. Cu microcipul introdus sub piele vom plati benzina, painea, fructele sau intrarile la cinema. Vom fi ca niste oi care intra singure in tarc. Sistemul este deja intens mediatizat in Occident si este prezentat ca fiind numai in folosul public, aducator de mari beneficii. Pasapoartele biometrice (care contin amprentele, vocea si irisul detinatorului), introduse deja in Germania, vor deveni obligatorii pentru europenii care circula in Sua, incepand cu ianuarie 2007. Ministrul de Interne britanic, Charles Clarke, cere urgentarea intrarii in vigoare a Mandatului European de Arestare. Disputele abia incep. Criticii spun ca sume enorme, de pana la 15-16 miliarde de euro anual, ar trebui cheltuite de companiile de comunicatii pentru stocarea uriasului volum de informatii. Practic, pentru diabolicul guvern din umbra, toti oamenii sunt potentiali teroristi. Adio, viata privata!