Tara te vrea prost

N. C. Munteanu
Ministrul educatiei a demisionat pentru ca invatamantul nu pare o prioritate pentru guvern. Anul viitor, profesorii ar putea trai cu aceiasi bani ca pana acum. Adica, mai deloc.

Mai mult, nici scolile nu pot spera sa faca operatii estetice, sa renunte la cearcanele capatate in timpul comunismului, cand au fost siluite de toti politrucii si comisarii trimisi de la Moscova. Perspectiva ca scoala sa-si deschida ferestrele catre lume este tot mai indepartata, pe masura ce tot mai multi politicieni isi amintesc ca in sondajele de opinie invatamantul nu intra intre primele trei probleme care-i framanta pe romani, asadar ignorarea educatiei nu ar reduce semnificativ voturile si nici numarul simpatizantilor. In cadrul unei intalniri a politicienilor din coalitia guvernamentala s-a pus si problema invatamantului. Au fost unii care si-au convins colegii ca o suma importanta s-ar putea obtine din reducerea bugetului Serviciilor Secrete. Cand sa se discute in comisiile parlamentare aceasta perspectiva, surpriza! Votul a respins transferul de bani dinspre Serviciul Roman de Informatii catre Ministerul Educatiei. Argumentul a fost ca Romania, proaspat membra in Nato, ar avea nevoie de acesti bani, sa faca din Radu Timofte un James Bond de Dambovita.
Pana la urma, o parte din bani a fost recuperata din fondurile pe care ar fi trebuit sa le primeasca Parlamentul, Agricultura si Ministerul de Interne. O parte, nu toti cei necesari. Cu totii spun ca Romania ar avea alte urgente... mai urgente. E drept, lista este extrem de lunga si e greu de stabilit care ar fi prima si care ultima. Sa fie oare pensiile batranilor? Cantina saracilor? Casele sinistratilor? Bolile spitalelor? Caldura somerilor? Si-apoi, e drept, parlamentul luase partea leului, iar agricultura si internele sunt pe lista prioritatilor pentru aderarea la Uniunea Europeana, si saracirea acestor bugete nu pare o idee prea buna. Si nu doar pentru ca ne-o cer europenii, ci pentru ca, intr-adevar, romanii au nevoie atat de bani pentru o agricultura si asa la pamant, dupa un an de calamitati, cat si de mai multi politisti pentru a pune stavila unei infractionalitati tot mai de nestapanit.
Privind lista de necesitati, alambicata si parca fara sfarsit, incepi sa te intrebi cum a fost posibil ca Romania sa acumuleze atatea datorii. Probabil ca unul dintre motive este atrofierea aproape totala a generozitatii. Au fost prea multe cazurile in care, sub acoperamantul bunelor intentii, banii pentru sanatate sau cei ai educatiei, pensiile sau alocatiile pentru copii au disparut in subteranele pofticioase ale economiei subterane bazate pe prietesuguri, clientelism si spirit de casta si de partid. Un alt motiv pentru care educatia a fost lasata la fundul gramezii este ca nici unul dintre guvernele din ultimele decenii nu a considerat ca problema educatiei ar trebui inclusa printre primele teme de campanie. Multi politicieni ar trebui sa ia cursuri intensive de limba romana si sa se puna la punct cu logica si chiar cu gramatica. Parerea mea! Politicianul care mananca cinism pe paine spune ca educatia ii inhiba pe alegatori. In urna electorala trebuie sa intre multi si, in special, prosti. Specialistii in relatii publice spun ca e bine ca, atunci cand faci turnee propagandistice, sa lasi cartile acasa. Atunci cand principala grija a politicienilor este sa se conserve la putere sau, macar, undeva, pe listele de alesi, e normal ca acestia sa nu incurajeze educatia. Un electorat educat si mai bine informat ar matura dintr-o miscare de mana cu stampila pe buletinul de vot jumatate din clasa politica. A da bani la educatie este, pe undeva, prin subconstientul parlamentarilor, un fel de sinucidere politica.
Asa ca, tara te vrea prost! Cu cat mai multi si mai prosti, cu atat mai bine pentru ei. Simplu ca oul lui Columb!