Pe langa efectul lor de medicament, plantele medicinale au si puterea de a da jos kilogramele de prisos, eliminand toxinele si blocand apetitul.
Tratamentul dureaza 3-4 saptamani. Daca se folosesc radacini, scoarte sau seminte, acestea vor fi lasate la macerat in apa rece cateva ore, apoi se vor fierbe 5 minute. Daca se folosesc frunze sau flori, acestea vor fi infuzate in apa clocotita. Daca este cazul, indulcirea ceaiurilor va fi facuta cu miere sau zaharina.
Daca se folosesc capsule cu fainuri de plante, acestea vor fi baute cu foarte multa apa, din doua motive: a) eliberarea pulberii care este presata; b) dizolvarea gelatinei in care se gaseste pulberea. Dozele vor fi respectate cu strictete, cat si combinatiile. Cauzele care pot interveni pentru acumularea de kilograme in plus, in afara de un metabolism defectuos sau predispozitii genetice, pot fi:
foamea nervoasa
constipatia
retentia de lichide
circulatia sanguina si limfatica defectuoase.
Foamea Nervoasa:
nervozitate, depresie, nesiguranta - la multe persoane aceste stari se manifesta prin dorinta si nevoia de-a manca fara a avea nevoie si fara o explicatie logica. In general, aceste persoane mananca in graba, cu lacomie, facand astfel sa se absoarba mai multe calorii. Mancarea mestecata in graba nu permite salivei sa atace amidele (constituite din glucozide si zaharuri), dand astfel posibilitatea transformarii acestora in energie. Se recomanda sa se manance cu calm, gustand mancarea.
Tratament
Ceaiuri:
musetel - 20 g
urzica moarta - 20 g
pasiflora (ceasornic) - 20 g
mac rosu de camp - 10 g
flori de hamei - 10 g.
Din acest amestec se face o infuzie dintr-o lingurita de plante la o cana de apa clocotita. Se bea o cana dimineata si alta seara, inainte de mancare.
Plantele folosite contin mucilagii care in combinatie cu apa se umfla, dand nastere unui gel vascos, ce ofera senzatia de satietate si reduce pe cea de foame. In acelasi timp, calmeaza si sistemul nervos.
Constipatia:
Daca alimentele raman mai mult decat este necesar in intestin, ele sunt absorbite de organism in cantitate mai mare, iar reziduurile organice produc intoxicarea corpului. Mecanismul de regenerare al organismului este incetinit, favorizand astfel acumularea de grasimi in celule si apoi in stratul adipos.
Se poate combate prin miscare, consumul de 2 litri de lichid zilnic si in special 1/2 litru dimineata, pe nemancate, cat si cu ceaiuri.
Tratament
Ceaiuri:
radacina de nalba (maruntita) - 30 g
lemn-dulce (sau frunze de fragi) - 20 g
seminte de patlagina sau in - 20 g
menta - 5 g.
Semintele si radacina se lasa la macerat, 1/2 lingurita de amestec la o cana de apa rece. Se fierb si se adauga 1/2 lingurita de amestec din frunze. Se acopera si se lasa sa se raceasca. Se bea o ceasca dimineata si alta seara.
In plus, seara se bea o lingurita de seminte de patlagina puse intr-un pahar cu apa de dimineata. Se formeaza un mucilagiu, care nu este bun la gust, dar deosebit de eficace.
Sau se pune seara o lingura de tarate de grau intr-un pahar cu apa rece. Dimineata se bea lichidul. Taratele ramase se pot folosi inca o data sau se pot manca cu iaurt, constituind masa de dimineata.
Retentie De Lichide:
Pleoapele si degetele cu edeme, in special dimineata, picioarele grele, cu glezne umflate si dureri osoase, indica retinerea lichidelor in tesuturi. Cauze: proasta functionare a rinichilor si ficatului, boli de inima, insomniile, proasta circulatie sanguina si limfatica.
Lichidul care ramane intre celule da nastere edemelor, reduce aportul de oxigen si substante nutritive, apare celulita.
Este bine sa se inceapa drenarea tesuturilor la o saptamana dupa menstruatie.
Tratament
Ceaiuri:
cozi de cirese - 30 g
matase de porumb - 20 g
coaja de portocale sau lamai (uscate si faramitate) - 5 g
cretusca (Filipendula ulmania) - 15 g.
Se prepara o infuzie dimineata, din o lingura si jumatate de amestec la un litru de apa clocotita. Se acopera si se strecoara cand se raceste. Se bea pe parcursul unei zile in loc de apa.
Proasta Circulatie
- cauzele: ereditate, obiceiuri defectuoase de viata, cum ar fi - insuficienta activitate fizica, alimentatie gresita sau sarcina. Daca circulatia venoasa de intoarcere de la extremitati spre inima este insuficienta, sangele ramane la nivelul gambelor si rupe peretii conductorilor in care se scurge si ii dilata. Apar varicele si celulita. In partea corpului unde circulatia sanguina este incetinita, se acumuleaza reziduurile organice de apa si grasime, iar tesutul nu se mai oxigeneaza normal.
Tratament
Ceaiuri:
vulturica (Hieracium pilosella) - 10 g
alga bruna - 30 g
coaja de lamaie - 20 g
papadie - 30 g.
Se beau doua cesti pe zi de infuzie (o lingurita de amestec la o cana de apa clocotita), dupa mesele principale.
Sau: suc de ceapa rosie (500 ml), plus 300 g miere de salcam. Se amesteca bine si se pastreaza intr-o sticla bine astupata, la frigider. Se bea un paharel inaintea meselor principale, timp de o luna. Dupa o luna de pauza se repeta tratamentul. Se recomanda sa se efectueze un tratament de o luna, primavara si toamna. Este contraindicat persoanelor cu gastrite hiperacide sau cu ulcere.
Eugenia Barbat