Ingrediente (pentru 4 persoane): 200 g orez cu bobul lung, 2 linguri frunzulite de busuioc tocate marunt, 2 linguri patrunjel verde tocat, 6 linguri otet alb aromat, 8 linguri ulei, sare, piper proaspat macinat, 1 ceapa mica, 1 catel de usturoi, 4 rosii, 1 ardei gras verde, 1 ardei gras rosu (gogosar), 1 castravete.
Mod de preparare: Se fierbe orezul (conform indicatiilor de pe punga) si se lasa sa se raceasca. Se prepara sosul, amestecand verdeata cu otet, ulei, sare si piper. Se taie ceapa marunt, se preseaza usturoiul si se adauga la sosul preparat anterior. Se curata rosiile de pielita, se incorporeaza jumatate din ele in sos si se mixeaza. Ardeii curatati de seminte si nervuri se taie fasii, castravetele cubulete si se amesteca cu orezul, impreuna cu rosiile ramase. Se stropeste salata cu sos si se serveste imediat.
Placinta cu praz
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 tulpini frumoase de praz, 1 ceapa mare, 400 g aluat de foitaj, 80 g unt, 3 linguri smantana groasa, sare, piper, nucsoara, 1 galbenus.
Mod de preparare:
Se spala tulpinile de praz si se taie mai intai in doua, pe lung, si pe urma bucati de 3-4 cm.
Se topeste intr-o cratita jumatate din cantitatea de unt si se caleste in el ceapa curatata si taiata marunt. Se adauga prazul si apoi untul ramas, bucatica cu bucatica. Se toarna deasupra 2 linguri de apa, se acopera cratita cu un capac si se lasa sa fiarba incet, la foc mic, pana ce se evapora apa.
Se adauga smantana si cate un varf de cutit de sare, piper si nucsoara rasa. Se-ncinge cuptorul la 210gr.. Se imparte aluatul in doua si se intinde, formand doua discuri. Primul se pune pe o tava tapetata cu hartie pentru copt, se intinde peste el umplutura de praz, lasand o margine libera de circa 3 cm, care se umezeste cu apa de jur imprejur.
Se aseaza deasupra al doilea disc de aluat, se lipesc marginile si se indoaie spre interior, apasand usor cu degetele.
Se unge placinta de doua ori cu galbenus, se cadrileaza suprafata (cu un cutit), se introduce la mijloc un sul de hartie pentru copt (ca sa iasa aerul) si se da la cuptor. Dupa circa 10 minute, se reduce temperatura la 175gr. si se lasa placinta sa se coaca inca 20-25 de minute.
Taietei cu carne si ardei iute
Ingrediente (pentru 4 persoane): 3 linguri ceapa tocata, 2 linguri usturoi taiat marunt, 300 g pulpa de vita, 1 dovlecel mic, 1/16 l vin alb sec, 1/16 l smantana subtire, 4 linguri cu varf parmezan (sau cascaval) ras, 1 ardei iute (rosu), sare, piper, 400 g taietei.
Mod de preparare:
Se taie carnea fasii si se calesc in uleiul incins ceapa si usturoiul. Se adauga si carnea si se prajeste, pana ce se coloreaza usor.
Se stinge cu vin, se incorporeaza smantana si se lasa sa fiarba incet, dupa care se incorporeaza si coaja de dovlecel (nu miezul!) taiata fasii subtiri, ardeiul iute taiat marunt si parmezanul (sau cascavalul) ras.
Se fierb taieteii al dente si se servesc fierbinti, cu sosul de carne si ardei iute.
Snitel de vitel Marcello
Ingrediente (pentru 4 persoane): 200 g rosii mici (cireasa), 1 legatura patrunjel verde, 4 catei de usturoi, 130 g masline negre (cu samburi), 1 ardei iute rosu (proaspat), 50 g capere, 1 lingura maghiran maruntit, 12 felii de carne (a 50 g), sare, 8 linguri ulei de masline.
Mod de preparare:
Se taie in doua rosiile, se toaca patrunjelul si se taie feliute cateii de usturoi. Se scot samburii maslinelor si se taie fasii ardeiul iute. Se amesteca toate ingredientele cu caperele si maghiranul. Se bat feliile de carne, se pun la prajit in jumatate din ulei (incins), dupa care se picura peste ele restul de ulei. Se lasa 6 minute sa se rumeneasca usor, intorcandu-le o singura data. Se tin snitelele la cald, iar in uleiul din tigaie se dunstuiesc cateva minute rosiile impreuna cu usturoiul, maslinele, ardeiul iute etc. Se adauga putina apa, se scot din tigaie si se presara peste snitele. Se servesc fierbinti.
Dulciuri
Tort cu dovleac
Ingrediente (pentru 16 bucati): Pentru aluat - 200 g faina, 1 galbenus, 120 g zahar, 1 lingurita coaja rasa de portocala, 120 g unt, unt si pesmet pentru forma. Pentru umplutura: 750 ml suc de portocala (sau alte fructe), 1 lingura zahar, 2 plicuri praf de budinca (cu gust de vanilie), 500 g miez de dovleac taiat cubulete.
Mod de preparare: Se framanta aluatul fraged, se inveleste cu folie de plastic si se lasa sa se odihneasca o ora la frigider. Se intinde apoi - pe planseta infainata - in forma de disc (cu diametrul de 26 cm) si se imbraca cu el o forma de tort unsa cu unt si presarata cu pesmet, lasandu-se o margine mai inalta de jur imprejur. Se pun la fiert sucul de portocala, zaharul si praful de budinca, si dupa ce s-a ingrosat compozitia, se incorporeaza dovleacul si se intinde umplutura peste aluatul din tava. Se coace tortul circa 45 de minute in cuptorul incins la 180gr. si serveste rece.