Sfaturi pentru binele fetei si-al parului

Cititor Formula AS
Pleoape umflate, trasaturi crispate, par uscat sau parca uns cu slanina, toate astea sunt semne ca starea de bine a frumusetii trece printr-o faza de oboseala. Principiul e acelasi ca atunci cand e vorba de sanatate: preintampinarea e mai usoara ca vindecarea. Cateva masuri luate la vreme sunt rupte din rai

Pentru binele obrazului

Pulverizare cu apa termala

Deprindeti-va sa-i infuzati obrazului sanatate si prospetime, folosind sprayuri cu apa termala. Nu costa mult, se gasesc peste tot, iar efectul este deosebit. Pulverizati-va zilnic fata, tinand recipientul la o distanta de 30 de centimetri. Lasati sa se hidrateze bine obrazul, apoi tamponati-va cu un prosop.

Dus ecosez

Revenim asupra unui sfat pe care vi l-am mai dat: spalatul fetei, seara si dimineata, alternativ, cu apa fierbinte si apoi rece (de circa 30 de ori), pana ce pielea se inroseste. E semn ca circulatia sangelui s-a dinamizat. O operatie imediat urmatoare e folosirea unei creme hidratante, care trebuie aplicata prin masaje delicate dar insistente, mai intai pe arcade si pe pleoapa superioara, apoi pe sub ochi si pe pleoapa inferioara, in fine, pe fata, cu miscari circulare, pornite de la nas spre pometi si spre tample. Practicati fiecare miscare, tot de 30 de ori, si in circa o luna, mentinand o consecventa cotidiana, veti arata mai tinere cu o suta de ani.

Cuburi de gheata

Nu au egal in puterea lor de a decongestiona pielea si de a o dinamiza. Metoda e simpla: treceti peste fata cuburi de gheata bagate intr-o punguta de plastic (contactul direct "arde" pielea) sau aplicati pe fata o compresa umezita in prealabil si lasata o vreme in congelator.

Drojdie de bere si catina

N-au egal in intinderea tenului: o lingurita de drojdie de bere proaspata, dizolvata in suc de catina. Amestecati-le pentru a obtine o pasta, lasati compozitia la rece o jumatate de ora, apoi aplicati-o pe obraz si pe gat (bine curatate in prealabil). Masati compozitia usurel, pentru a o face sa patrunda in piele. Lasati-o sa actioneze 15 minute, apoi spalati-va cu multa apa. Vitaminele din drojdie si din catina fac minuni.

Lotiune cu dovleac si lapte

Curatati de coaja si samburi o felie de dovleac bine copt, taiati-o bucati si bagati-o in centrifuga pentru a obtine cca 5 cl de suc. Varsati peste el 5 cl de lapte proaspat, nefiert, si mai adaugati 5 cl de apa plata. Puneti ingredientele intr-o sticla inchisa cu dop si scuturati-o bine. Tineti-o la gheata. Curatati-va fata, seara si dimineata, cu un tampon de vata inmuiat in lichid. Clatiti-va cu apa curata. Intretine prospetimea obrazului.

Pentru binele parului

Alegeti-va samponul cu lupa

Chiar daca e moale si bland, un sampon prost ales fragilizeaza parul. Ca sa fiti sigure ca alegerea este buna, cereti avizul vanzatoarelor de raion (unele sunt foarte scolite) sau folositi doar o lingurita de sampon la spalare. Nu va pierdeti rabdarea si clatiti-va parul de o mie de ori, pana ce se aude un "scartait". Atunci e curat.

Feriti-va de parul gras

Fluctuatiile hormonale, stresul, excesul de spalari... asa ne pomenim ca avem parul gras. Exista tratamente medicale care potolesc proliferarea seboreei, dar rezultatele se lasa uneori asteptate. Cateva gesturi de urgenta dau rezultate rapide: reduceti numarul samponarilor, rezumand spalatul parului la o data pe saptamana.

O piele supla

Adesea, cand ne spalam pe cap, simtim sub degete ca pielea este rigida, greu de miscat din loc. In anumite cazuri, acesta e semnul inceputului de calvitie. La schimbarea anotimpurilor - primavara si toamna -, fenomenul este normal, dar nu si in afara lor. Analizati-va alimentatia (in cauza poate fi o lipsa de vitamine si minerale), iar o data pe saptamana, masati-va parul cu ulei de masline si rom. Indicata este si clatirea cu bere (turnata direct din sticla), foarte bogata in vitaminele B si Pp.

Spanacul contra matretii

Asa procedau strabunicile noastre si aveau, se pare, succes: dati in clocot cateva foi mai mari de spanac, aplicati-le ca atare pe parul umed, lasati-le cateva minute sa actioneze, apoi masati-le in par. Clatiti-va din abundenta cu apa calduta.

Masaj cu sare

Cel putin o data pe saptamana, masati-va parul umed cu un pumn de sare fina, marina. Sarea stimuleaza activitatea sanguina, foarte redusa, a pielii de pe cap. Spalati-va apoi parul cum procedati de obicei.

Masaj cu urzici si ulei de masline

Bagati in mixer cateva frunze proaspete de urzici, impreuna cu o lingura de untdelemn de masline. Aplicati preparatul pe par, insistand asupra radacinilor. Lasati sa actioneze 15 minute. Procedeul se repeta o data pe luna.