Mancaruri cu vinete si dovlecei

Redactia
Vinete umplute.

Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g carne tocata (porc + vita), sare, piper, 1 lingurita coriandru macinat, 1/2 lingurita chimen macinat, 4 vinete potrivite, 3 linguri ulei de masline, 1 ardei gras rosu (sau gogosar), 1 ceapa mica, 2 catei de usturoi, 1 rosie.
Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 200gr.. Se condimenteaza carnea cu sare, piper, coriandru si chimen. Se spala vinetele, se indeparteaza codita, se taie in doua pe lung si se ung pe latura taiata cu 1 lingura cu ulei. Se aseaza - cu taietura in sus - pe o tava tapetata cu hartie pentru copt si se dau 15 minute la cuptor.
Se spala ardeiul, se curata de seminte si nervuri si se taie cubulete. Ceapa si usturoiul se toaca marunt, iar rosia, curatata de pielita, se taie bucatele. Se incing 2 linguri de ulei intr-o cratita si se prajesc, circa 5 minute, carnea, ardeiul, ceapa si usturoiul, dupa care se adauga rosia, sarea si piperul. Se umplu vinetele cu amestecul de carne si legume, se mai dau 10 minute la cuptor si se servesc fierbinti.

Rulouri de vinete si dovlecei cu sunca

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 dovlecel mare, 1 vanata, 7 linguri ulei, 2 catei de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 foaie de dafin, 75 ml vin alb sec, 4 linguri otet aromat, zeama de la 1/2 de lamaie, sare, piper, 200 g branza grasa de vaci, 8 felii sunca de Praga, 1/2 legatura ceapa verde, 1 rosie, zahar.
Mod de preparare:

Se taie dovlecelul si vanata - pe lung - in 8 felii subtiri, se prajesc in 3 linguri cu ulei incins si se pun intr-un vas mai adanc. Se curata usturoiul si se toaca marunt si se aleg frunzulitele de cimbru. Se pun la incins 2 linguri cu ulei si se calesc in el, circa 2 minute, usturoiul si foaia de dafin. Se sting cu vin, otet si zeama de lamaie si se condimenteaza cu sare, piper si cimbru. Se lasa putin sa se raceasca, se toarna peste feliile de dovlecel si vanata si se lasa sa se patrunda 60 de minute.
Se freaca bine branza de vaci cu 2 linguri cu ulei, se incorporeaza ceapa verde taiata rondele si se gusta de sare si piper. Se scurg feliile de dovlecel si vanata, se aseaza una peste alta cate o felie de vanata si una de dovlecel, iar deasupra se intinde branza. Peste branza se pune cate o felie de sunca, se ruleaza si se fixeaza cu scobitori. Se curata rosia de pielita, se taie miezul marunt si se amesteca cu 4 linguri de marinata (in care au stat feliile de dovlecel si de vanata). Se gusta rosia cu sos de sare, piper si zahar si se serveste cu rulourile de legume umplute cu branza si sunca.

Sufleu de dovlecei cu cartofi

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg dovlecei, 500 g rosii, 200 g ceapa, 3 catei de usturoi, 750 g cartofi fainosi, 4 linguri ulei, sare, piper, 250 ml lapte, 250 ml smantana, 4 oua, 150 g cascaval ras, nucsoara rasa, 100 g verdeata tocata (patrunjel, marar), 50 g unt.
Mod de preparare:

Se spala dovleceii, se curata si se taie felii, pe lung. Rosiile curatate de pielita se taie cubulete, ceapa si usturoiul se toaca marunt, iar cartofii - curatati de coaja - se taie felii subtiri. Se incinge cuptorul la 200gr..
Se incinge uleiul intr-o tigaie mai mare, se calesc ceapa si usturoiul, se adauga rosiile, se lasa sa fiarba incet, circa 10 minute, si se gusta de sare si piper. Se prepara sosul: se bate bine laptele cu smantana si cu ouale, se incorporeaza cascavalul ras si se condimenteaza cu piper si nucsoara.
Intr-o forma de budinca unsa cu unt sau cu ulei, se aseaza in straturi alternative cartofii, dovleceii, verdeata tocata, rosiile si sosul de branza. Se sareaza fiecare strat, ultimul fiind cel de sos. Se presara deasupra bucatele de unt, se da sufleul 60 de minute la cuptor si (eventual) se garniseste - inainte de a-l servi - cu crengute de rozmarin.




Dulciuri

Prajitura cu mere si branza

Ingrediente (pentru circa 20 bucati): 700 g mere (ionatane), 2 linguri zeama de lamaie, 2 oua mijlocii, 80 ml lapte, 80 ml ulei, 200 g branza de vaci (slaba), 1 varf de cutit sare, 80 g zahar, 2 lingurite coaja rasa de lamaie, 390 g faina, 1 plic praf de copt, 3 linguri gem de caise, 3 linguri migdale taiate feliute.
Mod de preparare:

Se curata merele, se taie in doua, se indeparteaza partea lemnoasa si semintele, dupa care se taie in spalturi si se stropesc cu zeama de lamaie. Se freaca bine galbenusurile cu zaharul, se adauga laptele, uleiul, branza de vaci, sarea si coaja de lamaie si se amesteca in continuare pana ce compozitia este cremoasa si neteda. Se incorporeaza faina si praful de copt si se framanta aluatul.
Se intinde aluatul pe tava (de aragaz) tapetata cu hartie pentru copt si peste el se aseaza spalturile de mar unul langa altul. Se ung merele cu gemul de caise, se presara deasupra feliutele de migdale si se da prajitura la cuptorul incins la 175gr.. Se coace circa 35 de minute, pana ce se rumeneste frumos si se serveste calduta, eventual cu frisca.