Meci cu final deschis

Horia Turcanu
Romania a facut pasi importanti catre Europa, dar mai are probleme grave de rezolvat: trimiterea in justitie a marilor corupti si securizarea frontierelor.

Cam asta este esenta raportului de tara prezentat recent la Strasbourg. Un document ce a facut valuri mari, in primul rand printre reprezentantii partidelor din... Parlamentul European, care l-au considerat prea ingaduitor fata de Romania. Raportorul oficial, Ollie Rhen, ar fi declarat prea transant ca Romania a inregistrat mari progrese pe drumul integrarii europene. Dupa cum era de asteptat, "suturile" la poarta au fost trase de social-democratii europeni, legati prin prietenii invizibile de social-democratii din Bucuresti, dar si de verzii-ecologisti, care acuza autoritatile romanesti ca nu au rezolvat problema grava a poluarii industriale.
Dar ofensiva din Parlamentul European e numai o gluma, in comparatie cu cea de la Bucuresti. Desi raportul de tara confirma reforma in justitie (o bila alba pentru Monica Macovei), clauza de salvgardare mai atarna asupra capului nostru, pentru ca nici un caz de mare coruptie nu a fost judecat. Cine sa fie de vina? Ministrul justitiei, sau dinozaurii din interiorul Csm si Csj, oameni sustinuti si promovati de Psd? Dar lovitura decisiva a fost data de d-l Botos, procurorul general al Romaniei, cel care a descoperit, in sfarsit, de ce nu a fost inca pusa in catuse marea coruptie: la Dna sunt procurori prea putini...

Cartonas rosu pentru ministrul mediului

Cartonasul rosu pentru poluarea industriala n-a fost, nici el, evitat. Doamna ministru Sulfina Barbu a amenintat prea tarziu ca va inchide toate uzinele si fabricile falimentare, daca nu vor face investitii pentru limitarea poluarii aerului si apei. Praf in ochi. Costurile ar fi asa de mari, incat ar duce la faliment. Interesant este faptul ca doamna ministru nu sufla o vorba despre "noile investitii", inca si mai primejdioase, cum ar fi preconizata exploatare miniera de la Rosia Montana, care ar trebui sa fie o alarma de gradul zero, dupa opinia specialistilor. De altfel, chiar si in cadrul ultra-oficialei sedinte de guvern romano-maghiar, vecinii nostri au ridicat problema pericolului mortal pe care il reprezinta aceasta exploatare. Punct ratat. Guvernul Tariceanu pare legat printr-o tesatura ascunsa de aceasta afacere murdara, pe care o sustine in mod discret. O fi asa de dulce smantana din oala aurarilor canadieni?

Partidul conservator: victorie decisiva

Acuzat de navetism politic intre stanga si dreapta si de nostalgii Psd, partidul d-lui Voiculescu intruneste, in momentul de fata, sufragiile universale, datorita opozitiei imuabile in problema autonomiei culturale maghiare, visata de Udmr in termeni exclusivisti: ungurii da, romanii nu! Ceea ce n-a indraznit alianta Pd-Pnl a indraznit Partidul Conservator: solicitarea de drepturi egale pentru minoritatea romana din Harghita-Covasna, lasata pe tusa de guvernanti. Ba chiar si mai mult: se pare ca romanilor din inima Transilvaniei li se deschide si usa autoritatii locale, unde accesul era interzis. (Primul ministru al Romaniei ar putea candida cu drepturi egale, la un post de conducere in Udmr.)