De la data in care a fost obtinuta licenta de emisie - anume 17 octombrie 1995 (primul director al acestui post fiind regretata Felicia Melescanu), au trecut, asadar, 10 ani. Ani in care Tvr International ocupa, rand pe rand, teritorii pe tot mai multe continente: Europa, Nordul Africii, Orientul mijlociu, continentul Nord-american, si, in fine, Australia si Noua Zeelanda. Din pacate, in tara de origine, adica in Romania, bucuria de a urmari programe ale Tvr International este oferita cu mare zgarcenie. Atat in Bucuresti, cat si in multe zone ale tarii, postul cu "cea mai extinsa arie de acoperire: planetara - prin Internet - si satelitara pe cinci continente" nu poate fi captat. De ce? Simplu: "cablistii" refuza sa participe la conectarea lui, pe motiv ca "Tvr International nu prezinta prea mare interes in Romania." (?!)
Ca atare, multe si valoroase productii ale acestei veritabile punti de suflet catre lume lipsesc din casele noastre. In ce-i priveste pe oficiali, ei nu se pot bate cu institutia "cablistilor", o institutie privata, intr-o tara democrata.
Revenind la serbare, sa spunem ca ea a fost deosebit de reusita, din toate punctele de vedere. Organizare - impecabila. Desfasurare - fara cusur. Realizarea transmisiei - Anca Marchidan, precum si regia artistica - Silviu Jicman, cum nu se poate mai inspirate. Sala - stal si loji - a fost presarata cu reprezentanti ai elitelor romanesti din toate domeniile de activitate. Cat despre premii - ele au fost in numar de 10, plus unul "De excelenta". De Premiul Tvr International - 2005 au beneficiat urmatorii:
Elevii Carmen Maria Sigovan, Flaviu Valentin Barsan, Andrei Dan Costea si profesorul Ion Bararu - castigatori ai Marelui Premiu "Space Settlement Contest" in cadrul concursului organizat de Nasa - "pentru capacitatea de a demonstra lumii ca spiritul creator romanesc este capabil de noi si nebanuite performante".
Muzeul Memorial al Holocaustului, Washington D.C. - "pentru efortul unic de a pastra in memoria universala, tragediile istoriei, si pentru rolul pe care il are in restabilirea adevarului istoric, in ceea ce priveste soarta evreilor si rromilor din Romania".
Institutul National pentru Memoria Exilului Romanesc - "pentru contributia la cunoasterea, in toata complexitatea sa, a fenomenului exilului romanesc, pentru editarea unor lucrari de referinta care conduc la recunoasterea meritelor diasporei romane in afirmarea democratiei".
Teatrul National "Marin Sorescu" din Craiova - "pentru promovarea artei teatrale romanesti in lume (...)".
Alti premianti au fost: regizorul Alexandru Hausvater, Ion Caramitru, Mariana Nicolesco, Gheorghe Hagi, Alina Cojocaru, Matei Visniec...
Fervoarea acestui spectacol animat de fantasticii Nightlosers si de harul acelui unic actor care este Horatiu Malaiele - ne-a cucerit pe toti. Dar finalul sau a fost de-a dreptul magnific: Premiul de Excelenta Tvr I a fost acordat Majestatii Sale, Regelui Mihai I de Romania, "pentru demersurile diplomatice in favoarea integrarii Romaniei in structurile europene si euro-atlantice, pentru demnitatea si curajul cu care si-a asumat actul istoric de la 23 august 1944".
Felicitari, Tvr International!