Ajutor de nadejde pentru bolnavii de diabet - Pompa De Insulina

Florentin Popa
Dr. Mihaela Frank - medic internist-diabetolog

"Este un pancreas artificial, care aduce la normalitate
viata bolnavului de diabet"


- D-na dr. Frank, de curand ati adus in Romania o aparatura de ultima generatie, destinata diabeticilor. Cu ce ii ajuta aceasta pe bolnavii insulino-dependenti?
- Firma "Romdiamed" a fost creata pentru a aduce persoanelor care sufera de diabet zaharat cele mai noi si sigure produse destinate tratamentului acestei boli. Suntem singura firma care pune la dispozitia pacientilor personal calificat pentru educatie si indrumare in tratarea diabetului. In primul rand, as dori sa vorbesc despre "Paradigm 712" - o pompa de insulina care aduce ca noutate faptul ca administreaza continuu insulina necesara pacientului pentru intretinerea functiilor vitale ale organismului, dar este capabila sa calculeze si doza de insulina necesara pentru o anumita cantitate de hidrati de carbon consumati. Pompa foloseste numai insulina ultrarapida, pe care o elibereaza lent, intr-un mod aproape fiziologic, care imita pancreasul uman.
Un alt aparat de ultima generatie este "Guardian Rt", un sistem modern de monitorizare a glucozei din sange, care afiseaza nivelul glicemiei in mod continuu, avand o alarma pentru prevenirea hipoglicemiei si a hiperglicemiei.
- Care sunt avantajele acestor aparate?
- Avantajul consta, in primul rand, in faptul ca pacientul nu se mai inteapa cu injectii de 4-5 ori pe zi, ci doar o data la trei zile, si ca isi poate permite o viata mult mai flexibila, in sensul ca se poate trezi mai tarziu dimineata, poate manca atunci cand doreste, aproape tot ce doreste, poate face sport, poate duce o viata foarte apropiata de cea normala. Totodata, aparatele permit un control metabolic mult mai bun al bolii in sine si astfel previn aparitia complicatiilor. Pompa de insulina este de fapt un pancreas artificial, care aduce la normalitate viata bolnavului de diabet. Printr-o simpla apasare de buton, pacientul isi administreaza insulina necesara acoperirii meselor. Insulina se injecteaza, de regula, inainte de mese, dar aparatul permite administrarea acesteia si dupa mese, mai ales la copii. Astfel, parintii nu mai sunt nevoiti sa oblige copiii sa manance o anumita cantitate de hidrati de carbon, ci asteapta sa vada ce mananca in mod normal si apoi le administreaza insulina necesara acoperirii acelei mese. Pompa calculeaza exact cantitatea de insulina de care are nevoie pacientul pentru mesele respective. Important este faptul ca necesarul de insulina scade cu circa 25-30% la pacientii care folosesc pompa, fata de cei care fac insulina injectabil. Acest lucru se explica prin faptul ca pompa foloseste insulina rapida, a carei absorbtie este mult mai facila si mult mai intensa. In plus, dozajul este mult mai precis, mergand pana la valori de 0,05 unitati de insulina.
- Se stie ca bolnavii de diabet beneficiaza de tratament gratuit (din pacate, in ultima vreme au cam fost uitati de catre Ministerul Sanatatii, dupa cum vedem tot mai des la stirile Tv). Cat costa aceste "minuni" tehnice care le pot imbunatati calitatea vietii?
- Pretul pompei de insulina "Paradigm 712" este de 2000 euro, la care se adauga circa 160 euro pe luna - pretul consumabilelor (catetere si rezervoare de insulina). Sistemul de monitorizare "Guardian" costa 1900 euro. Pentru copii si tineri pana la 18 ani, costurile pompei de insulina si ale consumabilelor sunt sustinute de Programul National de Preventie si Control al Diabetului Zaharat, initiat de Ministerul Sanatatii si Familiei. Dar, ca si in cazul insulinei - care este gratuita, dar nu se gasesc bani pentru procurarea intregului necesar - nici pentru aceste pompe nu se investeste prea mult. Pana acum, Ministerul Sanatatii nu a cumparat mai mult de 35 de aparate pe an, in prezent avand in evidenta doar 105 pacienti care beneficiaza de pompele "Paradigm" in mod gratuit.

D-na dr. Mihaela Frank poate fi contactata la Romdiamed Mtm,
str. Intrarea Armasului nr. 12, ap.1, Sector 1, Bucuresti,
tel. 021/201.67.00, 201.67.01, 0740/13.72.45,
e-mail: office@romdiamed.ro http://www.romdiamed.ro