O intrebare, un raspuns

Alice Manoiu
Luminita Gheorghiu

"Un an cu emotii si premii"

- Pentru rolul interpretat in Moartea domnului Lazarescu, filmul lui Cristi Puiu, aflat pe orbita succesului national si international, ai fost recent rasplatita cu premiul "pentru cea mai buna actrita" ("Bayard dOr") la Festivalul filmului francofon de la Nemur - Belgia. Cum te simti ca detinatoare a celei de-a 15-a distinctii acordate acestui film?
- Cum sa ma simt? Ca intr-o explozie in lant de emotii - unele in direct, atunci cand insotesc filmul, altele prin intermediul vestilor ce ne vin in legatura cu primirea lui calda, respectuoasa, admirativa, atat din partea spectatorilor, cat si a specialistilor. In primavara, la Cannes, stateam in sala cu sufletul la gura, dar simteam cum spectatorii urmaresc filmul cu din ce in ce mai multa atentie si interes, cuceriti de povestea dramatica a domnului Lazarescu. Atunci mi-am zis: "Hopa! I-am cucerit". Asa ca aplauzele finale si marele premiu nu m-au surprins prea mult. La Cluj, la Festivalul International de Film din toamna asta, am simtit iarasi sala participand cu incordare, timp de doua ore si 40 de minute, cat tine filmul. "Nici n-am simtit cand a trecut timpul", ne spunea profund tulburat un spectator. Acum, la Festivalul din Belgia am fost luata prin surprindere cand mi s-a telefonat sa sosesc a doua zi ca sa-mi ridic premiul de interpretare. Iar cuvintele de "laudatio", cum ar fi "deosebita forta dramatica, discretia si firescul jocului, umilinta interpretei fata de personaj", mi-au mers la inima. As fi gata sa infrunt orice provocare artistica mi s-ar mai cere. Sunt bine antrenata, dupa succesul ...Domnului Lazarescu si dupa cateva coproductii internationale foarte apreciate, dintre ele, doua realizate de regizorul Michael Haneke, laureat al multor competitii pentru filme mai vechi, ca Pianista, sau pentru cel mai recent de la Cannes, Ascunsul. Se misca ceva si pe plan cinematografic in Romania. Atat ca realizari ambitioase, dar si ca apreciere din partea publicului si a specialistilor. Iata, de pilda, ce ne scrie din Toronto un corespondent de la importantul festival din Canada, unde filmul Moartea domnului Lazarescu a fost proiectat: "Oricare va fi fiind modelul lui Cristi Puiu, profunda si adanca umanitate cu care el priveste viata si pe noi, oamenii, incurcati in meandrele ei, pare sa devina semnatura de marca a regizorului... (...) Filmele au ca numitor comun acelasi sentiment de modestie, de respect si perpetua fascinatie in fata fenomenului numit Viata".
V-am umplut pagina vorbind despre emotiile mele "la cald", ca actrita de film, si mai putin ca interpreta de teatru. (Dar n-as vrea sa omit nici emotiile mele ca mama a unei fete proaspat studente.) In teatru, m-am "globalizat" si eu. La "Bulandra" continui sa joc in spectacolul de succes, comedia dramatica De Pretore Vincenzo, cu Horatiu Malaele partener si regizor. La "Comedia", detin rolul principal din Auditia (rol pe care trebuia sa-l joace regretata Vasilica Tastaman). Iar pe scena Teatrului "Nottara", ma puteti urmari, alaturi de Catrinel Dumitrescu si de Anca Sigartau, in comedia Bigudiuri, scrisa de un tanar dramaturg roman. Ce premii si premiere ne mai asteapta, vom trai si vom vedea. Anul nu s-a incheiat inca!



Precizam ca in "Formula As" nr. 686, pag. 16, rubrica "O intrebare, un raspuns", varianta muzicala Apolodor a fost realizata de Ada Milea in 2003