Revenire in forta: Dovleacul

Redactia
Supa de dovleac cu crutoane.

Ingrediente (pentru 4 persoane): 800 g dovleac, 200 g cartofi, 1 tulpina de praz, 15 g unt + 10 g pentru crutoane, 200 ml smantana subtire (sau frisca nebatuta), nucsoara, 3 felii de paine mai veche (miezul), sare, piper.
Mod de preparare:

Se curata dovleacul si se taie bucati de circa 3 cm. Se curata de coaja cartofii, se spala si se taie cubulete. Prazul curatat si zvantat se toaca marunt.
Se caleste prazul in 15 g de unt, amestecandu-l mereu cu o spatula. Cand s-a inmuiat, se adauga dovleacul si cubuletele de cartofi.
Se toarna apa peste legume cat sa le acopere, se sareaza, se pipereaza si se lasa sa fiarba - cu capac - aproximativ 20 de minute. Se adauga jumatate din smantana, se mai lasa 10 minute sa clocoteasca usor, se ia supa de pe foc si se gusta de sare, piper si nucsoara.
Se taie miezul de paine cubulete regulate si se rumenesc in unt (10 g). Se incorporeaza smantana ramasa in supa, se pune supa din nou pe foc si cand s-a incins (fara sa dea in clocot) se toarna in farfurii peste crutoanele prajite.



Paste cu sos de dovleac

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 catel de usturoi, 1 ceapa mica, 1/2 lingurita seminte de marar, 1 lingura unt, 250 g miez de dovleac, 50 ml vermut, 400 ml zeama concentrata de carne de pasare (Knorr+apa), 100 g branza gen Bucegi, sare, piper, 500 g paste scurte, 20 g seminte de dovleac (prajite), 2 linguri ulei.
Mod de preparare:

Se curata usturoiul si ceapa, se taie marunt si se calesc impreuna cu boabele de mustar zdrobite in piulita, in untul incins. Se adauga miezul de dovleac taiat bucatele, se caleste si el, si apoi se sting cu vermut si se lasa pe foc sa scada.
Se adauga zeama concentrata de carne si se lasa sa fiarba 20 de minute. Se rastoarna in blender, se mixeaza cu jumatate din cascavalul ras si se gusta de sare si piper.
Se fierb pastele al dente in apa cu sare, se scurg, se pun in farfurii impreuna cu sosul de dovleac, se presara cu restul de cascaval ras si cu semintele de dovleac si se stropesc cu putin ulei.

Dovleac umplut

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 cepe potrivite, 2 catei de usturoi, 1-2 linguri ulei, 2 lingurite ardei iute pisat, 750 g carne tocata (porc+vita), 3 linguri pasta de rosii, sare, piper, 50 g migdale taiate, 2 dovleci mai mici (cca 950 g), 3 fire de menta, 4 fire de patrunjel, 1 lamaie, 300 g iaurt (crema), menta pentru ornat.
Mod de preparare:

Se taie marunt ceapa si usturoiul si se calesc in uleiul incins impreuna cu ardeiul iute. Se adauga carnea si se lasa sa se prajeasca si ea 5 minute. Se incorporeaza pasta de rosii, sarea si piperul, se lasa pe foc pana ce se evapora toata zeama, dupa care se adauga migdalele taiate.
Se taie dovlecii in doua, se umplu cu tocatura, se invelesc - separat - in folie de aluminiu si se dau circa o ora si un sfert la cuptorul incins la 200.
Se toaca marunt menta si patrunjelul, se rade coaja de lamaie, se amesteca iaurtul cu coaja de lamaie si cu verdeata tocata si se condimenteaza cu sare si piper.
Se scot dovlecii din cuptor, se indeparteaza folia, se lasa putin sa se raceasca si se servesc cu sosul de iaurt, folosind cateva frunzulite de menta pentru ornat.

Placinta sarata cu dovleac

Ingrediente (pentru 12 bucati): Pentru aluatul fraged - 300 g faina, 200 g unt rece, 1 lingurita sare, 1 ou. Pentru umplutura: 600 g miez de dovleac, 2 tulpini de praz, 1 legatura patrunjel verde, 100 g sunculita afumata, 200 ml smantana (sau frisca nebatuta), 4 oua, sare, piper macinat, 1 varf de cutit piper, 350 g cascaval ras.
Mod de preparare:

Se framanta un aluat fraged din faina, unt, ou si sare, se inveleste intr-o folie de plastic si se lasa sa se odihneasca o ora la frigider. Se mai framanta o data aluatul, se intinde pe planseta infainata, se asaza in tava de la aragaz, unsa cu unt sau cu margarina, si se inteapa din loc in loc cu furculita.
Se da miezul de dovleac pe razatoarea mare, se taie prazul inele si baconul cubulete si se toaca patrunjelul.
Se oparesc dovleacul si prazul, tinandu-le cateva secunde in apa clocotita, se clatesc apoi sub jetul de apa rece, se amesteca cu baconul si patrunjelul tocat si se intind peste aluat.
Se bate bine smantana (sau frisca) cu ouale, se condimenteaza cu sare, piper negru si piper de Cayenne, se incorporeaza cascavalul ras si se toarna compozitie peste legume.
Se da placinta la cuptorul incins la 200 si se coace circa 35 de minute.


Dulciuri

Tort de dovleac

Ingrediente (pentru 16 bucati): Pentru aluat- 200 g faina, 1 galbenus, 120 g zahar, 1 lingurita coaja rasa de portocala, 120 g unt rece, unt pentru uns forma, pesmet pentru presarat. Pentru umplutura: 750 ml suc de fructe, 2 plicuri praf de budinca (gust de vanilie), 1 lingura zahar, 500 g miez de dovleac taiat cubulete.
Mod de preparare:

Se framanta din toate ingredientele (pentru aluat) un aluat fraged, se inveleste intr-o folie de plastic si se lasa sa se odihneasca o ora la frigider.
Se intinde aluatul pe planseta infainata la dimensiunile unei forme rotunde cu pereti detasabili (diametrul: 26 cm) si se aseaza in forma unsa si presarata cu pesmet, lasand o margine inalta de jur imprejur.
Se amesteca sucul de fructe cu zaharul si praful de budinca, se pun pe foc sa se ingroase si cand au consistenta unei budinci, se incorporeaza si cubuletele de dovleac. Se intinde compozitia peste aluatul din forma, se da totul la cuptorul incins la 180 si se coace aproximativ 45 de minute. Se serveste rece.