Anotimpul prunelor brumarii

Redactia
Galuste cu prune.

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg cartofi, 150 g unt, 300 g faina, 1 galbenus, 2 albusuri, pesmet, 4 prune mari, zahar, sare. Pentru sosul de caise: 100 g compot de caise (din conserva), 1 portocala.
Mod de preparare:

Se fierb cartofii - cu coaja - in apa sarata, se curata, se zdrobesc si se amesteca cu faina, 50 g unt, galbenusul, albusurile si 1 lingurita de zahar.
Se-ntinde aluatul astfel obtinut (grosimea: 1/2 cm) si se taie patrate cu latura de cca 7 cm.
Se spala prunele, se rup in doua, se indeparteaza samburii, se inveleste cate o jumatate de pruna in aluatul taiat si se formeaza galuste rotunde, de marimea unei mandarine. Se fierb in apa clocotita, pana ce se ridica la suprafata, si se scot din oala (cu grija!) cu lingura pentru spuma.
Se incinge untul intr-o tigaie, se lasa sa se umfle, se adauga pesmetul si galustele si se rumenesc. Se scot din tigaie, se pudreaza cu putin zahar si se servesc cu sosul de caise (adica compotul incalzit impreuna cu zeama de portocale).

Placinta cu prune

Ingrediente (pentru circa 20 de bucati): 500 g faina, 1 varf de cutit sare, 1 cub de drojdie (42 g), 75 g zahar, 75 g unt sau margarina, 1/4 l lapte, 1 ou, 1,5 kg prune, 75 g zahar tos, 1 lingurita scortisoara, grasime pentru uns tava.
Mod de preparare:

Se pun intr-un castron faina si sarea, se amesteca drojdia cu o lingura de zahar, pana ce se subtiaza si curge, si se incorporeaza in faina, impreuna cu zaharul ramas.
Se topeste untul (sau margarina), se amesteca cu laptele caldut, cu galbenusul si cu albusurile si se toarna peste faina. Se framanta bine, pana ce se obtine un aluat flexibil, care se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa sa creasca circa 30 de minute la loc cald.
Se-ncinge cuptorul la 175gr.. Se spala prunele, se scot samburii si se mai framanta o data aluatul. Se unge tava de la aragaz (37 X 32 cm) si se intinde in ea aluatul.
Se aseaza prunele peste aluat - cu deschizatura in sus - si se presara cu 50 g de zahar amestecat cu scortisoara. Se acopera din nou cu un servet si se mai lasa sa creasca 15 minute.
Placinta se coace 35-40 de minute si se lasa sa se raceasca. Se mai presara peste ea putin zahar (25 g) si se serveste eventual cu frisca.

Prajitura delicioasa cu prune

Ingrediente (pentru circa 24 de bucati): 2 kg prune, 600 g faina, 425 g zahar, 2 plicuri zahar vanilat, 1 varf de cutit sare, 1 varf de cutit praf de copt, 50 g migdale (necojite) macinate, 1/4 lingurita scortisoara pisata, 1 galbenus, 300 g unt sau margarina, 450 g smantana (frisca nebatuta), 6 oua intregi, 1 pachet praf de budinca cu gust de vanilie (pentru 500 ml de lichid), faina si grasime pentru tava.
Mod de preparare:

Se spala prunele, se scurg, se rup in doua si se scot samburii. Se-ncinge cuptorul la 175gr..
Se face aluatul pentru razatura, amestecand, intr-un castron mai mare, faina, 300 g zahar, 1 plic de zahar vanilat, sare, praful de copt, migdalele si scortisoara. Se adauga galbenusul si untul (sau margarina) rupt bucatele, se framanta cu mixerul, dupa care se faramiteaza cu mainile infainate.
Se unge tava de la aragaz (32 x 38 cm) si se presara cu faina. Se pun in tava aproximativ 3/4 din razatura de aluat si se apasa cu degetele pana ce se formeaza un strat care acopera fundul. Se da la cuptorul incins si se coace circa 15 minute.
Intre timp, se pun intr-un castron smantana, ouale, 1 plic cu zahar vanilat, 125 g zahar si praful de budinca si se bate cu telul mixerului pana ce compozitia devine cremoasa.
Se scoate aluatul copt, se aseaza peste el jumatatile de pruna una langa alta, se toarna deasupra crema si se intinde cu un cutit, se presara cu razatura ramasa si se da prajitura - din nou - la cuptor, circa 45 de minute.
Dupa ce s-a copt, se lasa sa se raceasca si se taie bucati.

Tarta cu prune

Ingrediente: 1,5 kg prune, 5 oua intregi + 1 galbenus, 250 g faina, 12 cl lapte, 10 g drojdie uscata, 1 lingurita sare fina, 100 g unt moale + inca 10 g pentru uns forma, 200 g + 20 g zahar tos, 50 cl smantana (frisca nebatuta), 1 lingura migdale macinate.
Mod de preparare:

Incalziti putin laptele, amestecati jumatate din el cu drojdia uscata, incorporati 50 g de faina, amestecati, presarati deasupra putina faina, acoperiti bolul cu un stergar si lasati sa se odihneasca 20 de minute.
Puneti restul de faina intr-un castron, faceti o gropita la mijloc si adaugati sarea, 20 g de zahar, 1 ou intreg si restul de lapte. Framantati bine circa 20 de minute, incorporati maiaua si pe urma 100 g unt moale. Framantati din nou, pana ce aluatul se desprinde de maini, faceti o bila, acoperiti-o cu un stergar si lasati-o 3 ore la rece, sa se odihneasca.
Spargeti 5 oua intr-un castron, bateti-le ca pentru omleta si incorporati restul de zahar, smantana si migdalele macinate. Spalati prunele si scoateti-le samburii.
Incingeti cuptorul la 190gr., intindeti aluatul (grosimea: 4 mm), imbracati cu el o forma de tarta unsa cu unt si asezati peste el prunele, in forma de rozeta, cu deschizatura in sus.
Turnati deasupra ouale batute, presarati putin zahar tos si dati tarta 35-40 de minute la cuptor. Dupa ce s-a copt, lasati-o sa se raceasca putin si serviti-o calduta.