Erik Berglund - Muzician din California, Sua

Ion Longin Popescu
"Mai mult ca oricand, speranta in rolul salvator al inimii, al credintei si bunatatii creste pretutindeni".

In romanul sau "Alchimistul", scriitorul brazilian Paulo Coelho face un emotionant elogiu inimii omenesti. Cititorul descopera cu surprindere lucruri simple si la indemana oricui, uitate, ignorate, banale - aflate in opozitie cu pragmatismul si rationalismul sec al vremurilor noastre. Inima este suverana viselor, ea ne arata drumul spre "comoara personala" a fiecaruia; este paznicul de far al umanitatii, forta care randuieste destine si deschide orizonturi salvatoare. Cand nimeni nu mai are timp sa-si asculte inima, cand sufletul este instrainat si schilod, omul isi pierde identitatea, devine o masina fara vise, fara Dumnezeu. Din fericire, spune personajul principal al lui Coelho, inima nu va fi niciodata anihilata. Nimeni nu o va putea face sa taca, "si chiar daca te prefaci ca nu asculti ce spune, ea va sta in pieptul tau repetand mereu tot ce crede despre viata si lume. Nimeni nu reuseste sa fuga de propria inima. De aceea e mai bine sa o asculti".
Asadar, inima - lacasul sufletului - continua, spre surprinderea multora, sa conduca lumea. Nu ne aflam in vremuri neoromantice, nici intr-o etapa naiva a Iluminismului. Dimpotriva, traim o tranzitie rascolitoare catre un viitor incert, intemeiat pe forta "monedei unice" si a capitalului multinational - in care bursele de valori au principalul cuvant de spus, masurand pulsul mecanic al unei societati alienate. Cu toate acestea, inima isi vede de ale ei si refuza sa ia parte la acest spectacol de construire a unor relatii sociale intemeiate exclusiv pe raceala si forta banului.
Un argument puternic pentru justetea acestui drum ne-a venit recent de peste Ocean, cand marele interpret la harpa din California, Erik Berglund, s-a implicat in proiectul cultural numit "Inima Reginei Maria", desfasurat la Balcic, in vara acestui an. Berglund este considerat un "guru" al harpei si este invitat in cele mai celebre locuri de pe planeta.

"Harpa este un instrument
mult indragit de ingeri"


- Va place sa va numiti "vindecator de inimi", mai degraba decat harpist. Harpa, un instrument preistoric, a avut dintotdeauna acest rol, de vindecare a sufletelor?
- Harpa este un instrument mult indragit de ingeri. Sunetul harpei e ca o floare de crin, suav, bland, penetrant si in acelasi timp stelar. De multe ori ai impresia ca nu esti tu cel care o face sa cante, ci ea singura se lasa "cantata" de ingerii care se aduna in preajma ei, de vantul care i se strecoara printre corzi, de sufletul nemuritor al omenirii, care bantuie eternitatea. Mi-am dat seama de acest lucru la Waterloo, locul celebrei batalii pierdute de Napoleon. S-a intamplat sa fiu invitat sa cant chiar in ziua de aniversare a bataliei dintre armatele imparatului francez si trupele engleze ale amiralului Wellington. De indata ce am atins corzile, un vant cald s-a iscat din senin. Sunt sigur ca erau sufletele zecilor de mii de soldati cazuti pe acel trist camp de lupta, dupa cum sunt sigur ca acelasi lucru s-a intamplat cand am cantat in fostele lagare naziste de la Auschwitz, Buchenwald si Dachau, cu sufletele nevinovate ale milioanelor de oameni asasinati acolo. Sufletele ratacitoare vin in jurul harpei si-si vindeca ranile din trecut, tocmai pentru ca harpa este considerata un aspirator al durerii. Cine canta cu daruire la harpa vindeca inimi si suflete, chiar fara sa vrea, pentru ca harpa este croita pe masura inimii.
- Cantati la harpa si tineti conferinte despre inima din Australia si Europa pana in Africa de Sud. Cine va asculta? In era muzicii computerizate si reci, mai crede cineva in boarea inefabila a harpei, in virtutile desuete ale inimii?
- In fiecare epoca istorica, umanitatea a functionat prin diferite ceakre (puncte de energie - in filosofia indiana). Au fost timpuri ale practicii, timpuri ale ratiunii suverane, timpuri ale ochiului mintii. Acum a sosit timpul ca lumea sa dea mai multa atentie inimii, sa actioneze din inima.
- Chiar si in America?
- In mod special in America! Lectia Americii este inima. America a fost proiectata sa reprezinte salasul inimii. America este cea care a deschis din inima poarta tuturor popoarelor, sa emigreze acolo. Din cauza aceasta, chiar s-a imbolnavit de... inima, iar acum incearca sa inchida poarta, pentru a se vindeca si a invata cum sa lucreze cu mai multa atentie, spre a-si reveni la echilibrul pierdut.

"In zilele noastre de mare tulburare sufleteasca,
inima are menirea sa-i
spuna mintii ce are de facut"


- Revista "Formula As" a promovat intotdeauna inima ca motor al activitatii jurnalistice, dar si al relatiilor dintre cititori si redactie. Cu timpul, a ajuns publicatia cu audienta cea mai mare din Romania. Credeti ca este doar o intamplare?
- Nimic nu poate fi intamplator. Este minunat ca exista o astfel de revista! In acelasi timp, chiar epoca noastra impune acest fel de abordare jurnalistica, iar creatorii acestei publicatii au intuit perfect sufletul Romaniei postcomuniste. S-au facut o multime de studii in America, iar concluzia e una singura: in zilele noastre de mare tulburare sufleteasca, inima are menirea sa-i spuna mintii ce are de facut. Nu mintea ii spune inimii ce sa faca. Cateva institute americane au demonstrat recent cat de puternica este inima, cu mult mai puternica decat creierul. Oamenii care au capacitatea de a comunica emotional au mult mai multe sanse sa invinga in viata, fata de oamenii cerebrali, fie ei cat se poate de inteligenti. Tindem sa credem ca este vorba despre creier in tot ce intreprindem, ca de la el primim comenzile. In realitate, creierul indeplineste ceea ce inima ii spune sa faca. Subconstientul este adevaratul nostru stapan. Salasul viselor si-al credintei. Totusi, daca e sa fim putin sceptici in legatura cu acest lucru, atunci vom spune ca cel putin inima face alegerile ei din ceea ce creierul ii comanda. Dar pana la urma, tot inima este cea care ia decizia finala.
- Cand calatoriti cu avionul, companiile va taxeaza doua bilete, pe numele "Mister Berglund" si "Missis Harpe". Cand va rugati pentru vindecarea sufletelor muribunzilor, in spitale, degetele va sunt pe strunele aceleiasi "Missis Harpe". Ce este harpa?
- Harpa este instrumentul perfect care stabilizeaza bataile inimii. Harpa si inima sunt surori gemene. Iar peste magma lor fierbinte, troneaza ingerii. Cand spun ca harpa vindeca durerile sufletului, spun de fapt ca ingerii sunt cei care fac acest lucru. Ei ne urmeaza pretutindeni, pe mine si pe "Doamna Harpa". La marile concerte "de vindecare", la care iau parte in toata lumea, ii rog pe spectatori sa nu aplaude la finalul melodiilor, ca sperie ingerii. Pot eventual sa-si miste mainile, in tacere.

"Mergand adanc in inima -
iata singura cale de schimbare,
singurul drum catre viitor"


- Ati vizitat Romania de doua ori, ati cantat si le-ati vorbit romanilor despre virtutile de "comandant" ale inimii. Ati vorbit apoi despre cauzele inundatiilor. Cum poate un artist sa cerceteze astfel de lucruri?
- In Romania exista multi oameni care nu fac ceea ce fac din inima. Am simtit acest lucru. Revista dvs. este o exceptie fericita. Destui romani sunt obisnuiti sa actioneze in functie de alte valori, mult mai pragmatice. Aceasta obisnuinta vine din trecut, din vremea unui regim politic restrictiv, abuziv, fara suflet. Atunci cand nu faci ceva din inima, are loc o deformare a ei. Probabil oamenii au fost asezati in niste cutii, in niste locuri restrictive, unde nu aveau voie sa faca nimic din inima, ci numai la porunca, ceea ce a determinat mari distrugeri in plan emotional, la nivelul unui intreg popor. De aceea, nu ma mira ca astazi gasim atatea forte distructive in societate. Desigur, nu numai in Romania. Vorbind despre inundatii, pot spune ca ele au o cauza in trecutul mai indepartat sau mai apropiat, cand oameni care nu au actionat din inima, ci din interese materiale, au provocat dezechilibre si distrugeri in natura. De altfel, vedem intreaga planeta intr-o violenta transformare, nu numai Romania. Durerile sunt in crestere. Nenorocirile se tin lant. Iata de ce, mai mult ca oricand, speranta in rolul salvator al inimii, al credintei, al bunatatii si masurii creste pretutindeni. Prin repunerea inimii in drepturile sale "strategice", conferite de Creator, contribuim la edificarea unui nou Pamant. Iar in aceasta noua planeta, vechiul sistem, vechea maniera de a face lucrurile - fara inima si fara credinta - nu pot fi acceptate. Mergand adanc in inima - iata singura cale de schimbare, singurul drum catre viitor.
- Spuneti mereu ca harpa e un instrument pentru ingeri. Cred ca aveti multi prieteni printre ei...
- Intr-adevar, ii iubesc pe ingeri foarte mult. Plonjez deseori in mijlocul lor si le simt energia care ma ia pe sus. Stiti, ingerii pot sa faca orice; de cate ori aveti un gand bun, un inger este de fata. Noi, oamenii, simtim doar o mica particica din ceea ce se intampla in jurul nostru. Exista o vibratie mai inalta, pe care n-o percepem, iar ingerii sunt parte din aceasta vibratie. Ei sunt in jurul nostru oriunde ne-am afla, fiind o alta forma de viata inteligenta si divina. Exista practic trei regate: Regatul oamenilor, Regatul ingerilor si Regatul elementelor - apa, focul, aerul, pamantul. Aceleasi elemente fac parte si din trupul oamenilor, unde au intrat sub stapanirea inimii. Drept consecinta, inima omeneasca poate fi considerata podul dintre ingeri si elemente. Cand se uita la noi, ingerii, care si-au luat sarcina de a binecuvanta simtamintele umane pozitive, nu ne vad corpul fizic; vad numai culorile pe care le emanam si care vin din strafundul inimii. De aceea, cand se uita la pamant, ingerii vad doar culori intunecate, o ceata densa, un urias nor de fum prin care pasesc oamenii orbecaind.
- Poluarea moderna?
- Da, dar nu aceea produsa de automobile si fabrici, ci poluarea mentala si morala - generata de lacomie, de lipsa de credinta, de ura, de pacate, de diavol. O adevarata centura neagra a lui Saturn. In acest infern, doar atunci cand unii dintre noi ii chemam pe ingeri in inima noastra, ia nastere o torta, un spatiu luminos, precum soarele topeste ceata si straluceste dupa o lunga asteptare.

"Am aflat ca nobila inima a Reginei Maria
s-ar afla intr-un muzeu din Bucuresti.
Este un sacrilegiu;
ea trebuie mutata intr-o biserica"


- Ati adus-o pe "Missis Harpe" la Balcic, in Bulgaria, pentru a canta cu multa iubire in memoria inimii Reginei Maria a Romaniei. Este o coincidenta?
- Deloc. Desi imi luasem o scurta vacanta, am acceptat sa vin deindata. Regina Romaniei a fost o personalitate de geniu, iar faptul ca si-a lasat, in mod simbolic, inima urmasilor prin testament, demonstreaza cat a fost de vizionara, intuind asprimea timpurilor noastre. Gestul ei este un avertisment pentru cei care nu cred in puterea inimii, un indemn la resurectia sentimentelor, o dovada ca s-a aflat in gratia ingerilor. Am aflat ca nobila inima a Reginei Maria s-ar afla intr-un muzeu din Bucuresti. Este un sacrilegiu; ea trebuie mutata intr-o biserica sau intr-o capela, acolo unde puterea i-ar spori inmiit si unde ingerii ar proteja-o mai bine. Cand aceasta reparatie se va intampla, voi veni sa cant din nou pentru inima minunatei Regine a Romaniei.

Mai multe informatii despre Erik Berglund, inclusiv adresa pentru corespondenta, la www.erikberglund.com