Parfumurile

Redactia
Exista o gama foarte mare de parfumuri, de origine naturala sau sintetica. Unele sunt derivate din plante. Altele sunt elaborate in laborator pornind de la substante de sinteza. Multe dintre ele sunt nocive pentru sanatate, asa ca ar fi preferabil sa le evitati.

Parfumurile de sinteza

Din cele circa 5000 de substante sintetice utilizate in fabricarea parfumurilor, aproximativ 95% provin din industria petrochimica. Un parfum poate sa contina sute de agenti chimici, intre care benzenul si aldehidele sintetice foarte parfumate, clasificate drept deseuri toxice. Majoritatea ingredientelor nu figureaza pe etichete sau apar ascunse sub numele de arome. De-a lungul anilor, aceste substante se acumuleaza in organism si pot provoca dureri de cap, apatie, iritatii cutanate, astm, tulburari de concentrare si transpiratii. Ele pot sta la originea unor malformatii congenitale, de tulburari ale sistemului nervos si la originea cancerului.

Parfumurile naturale

Uleiurile continute in plante sunt extrase si distilate pentru a se obtine asa-numitele "uleiuri esentiale", care sunt parfumuri naturale perfecte. Ele sunt clasate in trei categorii: medicale (absolute sau pure), normale, etichetate drept "extracte" sau "tincturi" diluate cu alcool, si alimentare. Multe uleiuri esentiale din comert sunt "imbunatatite" cu parfum sintetic. Cititi cu atentie eticheta cand le cumparati.

Uleiurile esentiale

Uleiurile pure sunt foarte puternice. Pentru a le transforma in parfum, trebuie diluate cu un ulei de baza sau cu apa. Iata cateva sfaturi pentru o utilizare optimala a lor. Ele nu trebuie nici ingerate, nici lasate la indemana copiilor.

Pentru baie: adaugati intre 5 si 8 picaturi din uleiul preferat in apa din baie. Amestecati bine cu mana.

Ca parfum: adaugati 10 picaturi de ulei esential (lavanda, trandafiri, portocale, iasomie etc.) intr-un ulei de baza (de germeni de grau, migdale, jojoba, floarea-soarelui). Scuturati bine sticluta. Puneti putin ulei astfel aromat la incheietura mainii si dupa urechi.

Pentru masaj: adaugati intre 10 si 13 picaturi de ulei esential in 30 ml de ulei de baza sau o crema naturala. Amestecati bine. Puneti la rece, la adapost de lumina.

Binefacerile uleiurilor
esentiale


Un ulei esential reuneste un ansamblu de insusiri care actioneaza asupra moralului, atenuand simptomele de oboseala, de stres sau depresie. Pentru a alege corect uleiurile, mirositi-le inainte de a le cumpara. Falsurile se detecteaza usor, printr-un miros extrem de dur. Nu le folositi pe durata sarcinii. Pot fi nocive.

stimulante: geranium, portocala

intime: santal, paciuli, lamaita

relaxante: lavanda

calmante: santal, salvie, musetel

energetice: rozmarin, pin, lamaie

anxietate: busuioc, bergamota, muscata

depresie: menta, lacramioara, trandafir

oboseala mentala: brad, busuioc, rozmarin, menta piperata.

Un ultim sfat: in loc de deodorante (in majoritate contin hidroclorura de aluminiu, care blocheaza transpiratia, dar poate sa provoace infectii), folositi bicarbonat de sodiu. Aplicati-l cu varful degetelor, dupa dus sau baie, pe pielea inca umeda. In caz de iritatii, amestecati-l cu putina faina de porumb.