Vesti bune din Delta Dunarii

Iulian Ignat
Ecoturismul - start lansat.

La cativa pasi de dezastrul coruptiei ce macina de 15 ani Romania, Delta Dunarii pare sa fi intrat intr-o zodie mai buna. Unul dintre cele mai spectaculoase si mai importante ecosisteme ale Europei poate fi salvat, iar ecoturismul are un rol principal in acest sens. El propune o comuniune cu natura, evitarea oricaror surse de poluare, incurajarea localnicilor sa pastreze traditiile culinare, arhitecturale, spirituale. Nu este nevoie sa defrisam padurile, sa distrugem muntii sau sa lasam mormane de gunoaie in urma. Exista o alternativa mult mai durabila si curata: ecoturismul. Oamenii pot trai bine si fara sa devasteze natura. Numeroasele grupuri de turisti straini care se bucura de frumusetile Deltei depun marturie ca avem ce ne trebuie pentru a reusi acest lucru. Cu un succes din ce in ce mai mare in Statele Unite si-n Europa de Vest, turismul ecologic iese la rampa si in Romania. "Reporter-asociat" unui grup de turisti germani care si-au petrecut vara asta vacanta in Delta, am dorit sa le aflu parerea. Un "colocviu" completat si de opiniile ghizilor care i-au insotit si care m-au lasat sa inteleg ca ecoturismul are un viitor sigur in Romania.

Petre Vasiliu

"Acum e bine in Delta.
Am sentimentul ca lucrurile se indreapta"


Optimist si energic, Petre Vasiliu este omul Deltei. Ii cunoaste prea bine canalele, pasarile, oamenii. S-a nascut in Crisan, sat mare ce se-ntinde de-a lungul Bratului Sulina, si, dupa ce a terminat Dreptul la Bucuresti, a inteles ca locul sau e in natura, nu la birou. Drept pentru care s-a intors acasa si s-a apucat de turism, amintindu-si ca inainte de 89, locul mustea de est-germani veniti sa admire minunatiile Deltei. Petre este acum un ghid foarte apreciat, inchiriaza canoe pentru turistii ce doresc sa cunoasca Delta "la pas", fara sa-i tulbure in vreun fel linistea, si a pus la punct in Crisan un sistem de pensiuni ale localnicilor cum nu se poate mai potrivite pentru acest gen de turism. "Rivalizand" cu pensiunile cu poarta maramureseana la intrare sau cu hotelul cu piscina, care dau ca nuca-n perete intr-un sat de pescari, casele localnicilor, curate si bine igienizate, ofera ceea ce strainii isi doresc: o vacanta cat mai aproape de spiritul locului, contactul direct cu oamenii Deltei, cu modul lor de viata - gradini cu flori, vita-de-vie, mate, caini, pasari de curte, undite si tot soiul de scule pescaresti. Camerele sunt foarte curate, simple si confortabile, dusurile au in permanenta apa calda, iar meniul se discuta cu gazda, avand ca prima varianta specialitatile pescaresti (sa nu va treaca prin gand sa ratati stiuca!).
"Romanul vine de obicei pentru chefuri, spritane si primul lucru de care intreaba este confortul sporit", spune Petre, care vara nu-si vede capul de treaba: un grup de straini vine, altul pleaca. "Strainul care vine in Delta intreaba mai intai ce poate vedea, pe unde poate umbla si abia apoi se intereseaza de cazare si masa. In ultima vreme insa, tot mai multi tineri romani - mai ales cei ce lucreaza la firme mari, cei care au mai iesit din tara - sunt interesati de pasari, si asta ma bucura. La inceput nici eu nu stiam decat care-i cotofana si care-i pelicanul, insa am cunoscut un pescar din Austria si am invatat de la el. Acum, merg o tura pe un canal cu un grup, la intoarcere ii intreb cate specii de pasari au vazut. "Zece", zic ei. "Pai eu am vazut 40!". Am avut de curand un grup de studenti de la Universitatea din Keln, care aveau ca teza de doctorat Dunarea. Ziua calatoream, umblam pe canale, seara ne adunam la discutii, dezbateri, ce-am vazut, ce e aia, ce e aia. Dar nu vin toti numai pentru pasari, multi vin numai pentru peisaje si pentru natura. Sunt oameni ce umbla prin toata lumea si-s incantati de ce vad aici. Un cuplu la vreo 50 de ani, din Bavaria, a venit pentru cateva zile si a stat doua saptamani. Au mers de capul lor, cu canoe, au dormit la cort, eu eram ingrijorat, nu stiam cum or sa se descurce, ei imi mai trimiteau la cateva zile un mesaj ca totu-i bine, sa stau linistit. Daca nu merg cu ei, le recomand trasee cat mai putin periculoase. Ieri de pilda, la Letea, un plaur a blocat canalul si nu mai gaseai drumul inapoi. L-am impins cu barca si am trecut, dar daca nu stii, intri in panica si cine stie pe unde ajungi. Le dau tuturor veste de salvare si ii sfatuiesc sa fie de asemenea atenti la barcile cu motor care, chiar daca nu au voie, vin cu viteza pe canale si ii pot rasturna. Acum e bine in Delta, fata de braconajul si de nebunia care erau aici dupa 90. Am sentimentul ca lucrurile se indreapta, mergem spre normalitate."

Radu Zaharie

"Noi ne-am propus sa patrundem misterul Deltei"


Mereu in miscare, mereu zambitor si glumet, cu tolba plina de povesti despre locurile in care isi duce turistii, este tipul seducatorului innascut. Adaugati seriozitatea profesionala tipic ardeleneasca si aveti portretul unui ghid de toata isprava. Inginer de meserie, sibianul Radu Zaharie a intrat in turism acum 10 ani, datorita pasiunii pentru munte. Acum, agentia sa, Inter Paress, propune clientilor sai un gen de turism din ce in ce mai cerut in Occident, dar aflat abia in stare embrionara in Romania. Iata doar cateva din programele sale, unele din ele premiate la targuri internationale de turism: cu pluta pe Olt sau pe Mures, cu canoele in Delta sau Cheile Nerei, Clisura Dunarii, cu bicicletele prin orasele medievale transilvane sau intr-un traseu al manastirilor bucovinene, cu schiurile pe partii neumblate, in zone in care nu vezi om zile la rand. Cand l-am intalnit in Delta, se afla acolo alaturi de un mic grup de germani, la capatul celei mai noi trasnai: un tur cu bicicletele prin Baragan. In vara aceasta, agentia sa a adus in Delta 9 grupuri. Clientela sa: 100% germani sau austrieci. "Sunt oameni care cauta altceva decat concediul clasic, in care stai cu burta la soare toata ziua pe litoral, intre hoteluri din beton, mananci snitel vienez si bei bere rece la restaurant, si seara mergi la discoteca. Cauta destinatii noi si incearca sa cunoasca tot ceea ce semnifica ele. Nu vor sa vada numai partile pozitive, lucrurile ce stralucesc, obiectivele turistice aranjate si periate, ei vor sa surprinda tara si oamenii ei, asa cum sunt. Pare ceva inedit, pentru ca romanii inca prefera destinatii cat mai indepartate, hoteluri de cinci stele si palmieri, insa in Statele Unite, de unde a pornit acest turism activ, si in Europa de Vest, peste tot unde oamenii cauta o evadare din cotidianul dintre patru ziduri, din fata unui monitor, are din ce in ce mai multa cautare. Unul din cele mai cautate regiuni de la noi este Delta Dunarii, un loc fabulos, care din punct de vedere ornitologic este a treia destinatie de pe mapamond, un spatiu atat de special, cu o flora si-o fauna atat de bogate, incat noi nici nu ne dam seama, trebuie sa vina altii sa ne traga de maneca si sa ne arate.
Majoritatea celor ce tranziteaza aceasta zona o fac cu salupa, cu barca cu motor, cu zgomot. "Sa vezi cat am umblat eu pe canale, am vazut azi 5 lacuri si 10 canale". Daca-i intrebi ce au vazut de fapt, constati ca au mers ca chiorii, n-au inteles mai nimic. Acesta este turistul superficial, de fatada, care din pacate, in Delta, inseamna cam 80-90% din cei ce vin.
Noi ne-am propus sa aratam musafirilor, turistilor, tot ceea ce poate fi mai frumos in Delta, sa-i patrundem misterul si, har Domnului, locul acesta are atatea frumuseti, ca nu poate fi descris in cuvinte. Pentru a-i surprinde farmecul, trebuie sa fii linistit, sa lasi deoparte grijile cotidiene, sa te misti incet, in barca cu rame sau cu canoe, sa ai un impact cat mai mic, sa te bucuri intr-un mod inofensiv de natura care te-a primit in mijlocul ei si care pulseaza de viata. Acestea-s valorile de baza ale adevaratului ecoturism."

Adrian Haralambie

"Spre deosebire de alte zone, oamenii din Delta au realizat
ce inseamna ecoturismul"


La 25 de ani, este probabil cel mai tanar ghid competent din Delta. Agentia sa, formata exclusiv din tineri, actioneaza mai mult prin Internet si prin propaganda "gura la gura", caci, spune el, odata ce te lansezi, se gasesc tot felul de agentii concurente care-ti trimit pe cap azi un inspector, maine garda financiara si, oricat de cinstit ai fi fost, te amendeaza ei cu ceva, sa-ti mai taie din elan.
"Pe canale mergem numai cu ambarcatiunile propulsate manual, in liniste, tot ceea ce facem este in deplin respect fata de natura si de oamenii ei. Noi nu exploatam Delta, noi o "impartasim". Vrem ca banii sa ramana in Delta, astfel ca refuzam categoric cazarea in pensiunile construite sau organizate de persoane din afara, ar insemna ca localnicii nu primesc nimic si atunci ce-am facut? Ne intelegem foarte bine cu ei, ne primesc impecabil, avem mai mult decat o relatie de afaceri, i-as putea spune chiar de amicitie. Dupa mai multe zile de vaslit la canoe, este binevenita o pauza in barcile lor pescaresti. Ne arata sculele, mergem cu ei la pescuit... Oamenii din Delta au realizat ce inseamna turismul, o afacere si o deschidere spre viitor. Asta, spre deosebire de alte zone, precum in Muntii Gilaului, in zona Maguri-Racatau, unde incercam, de asemenea, sa impunem programe turistice, insa merge mult mai greu. Oamenii zic: "De ce sa fac turism, cand pot sa merg sa tai padurea?". Asta incercam noi sa facem, sa stopam taiatul padurii, ca si asa s-a defrisat rau de tot in zona, sa le oferim o alternativa prin turism. El castiga pe zi 1 milion de lei din furatul lemnelor, pe cand la turism, lucrurile nu ies de pe o zi pe alta, si nu-i convine. Dupa aia, stau cu el in pragul usii, ne uitam cum vin suvoaiele de pe munte, cum aluneca pamantul si-i zic: "Uite, ma, daca tu si alti 200 ca tine nu taiati padurea de pe valea asta, mai venea acum viitura?". Plus ca sunt 8 firme de exploatare forestiera in zona, care au niste masini ce taie intr-o zi cat un om intr-o luna!
Dar sa revenim la Delta. Cred in sansele ecoturismului de aici. Trebuie sa renuntam insa sa o prezentam ca pe un taram mirific, cu peisaje minunate, in care pescarul duce o viata arhaica, pescuieste toata ziua si-si hraneste intreaga familie. Viata in Delta nu-i una de basm, prezentul nu e unul invaluit in roz. Oamenii de aici au de infruntat multe probleme si mizerii. Nu le putem impuia capul turistilor cu ele, dar nici sa-i mintim ca totu-i perfect. Al doilea punct in contractul nostru cu turistii spune: "O sa cunoasteti viata adevarata!", iar al treilea: "have fun!".
Pentru amatorii de excursii in Delta, adresele ghizilor sunt:
Petre Vasiliu: Tel. 0744/95.71.48, e-mail: petrerotl@yahoo.com, www.ruraltourism.ro
Radu Zaharie: tel. 0744/37.15.47, e-mail: interpares@directnet.ro




Helga Reichow

"Cred ca oamenii acestia sunt mai fericiti
decat noi"


"Am ales sa vad Romania de pe bicicleta pentru ca-n felul asta sunt mai aproape de oameni, pot sa simt, sa miros, sa inteleg ce-i in jur. Mi-a placut la nebunie sa vad seara batranele ce mai aveau cativa dinti in gura stand la taclale pe bancuta, in fata portii, in timp ce vacile se intorceau singure de la pascut. Cred ca oamenii acestia sunt mai fericiti decat noi, cei de la oras, in continua goana dupa noi bunuri de consum. In plus, imi place si sportul. In Hamburg, orasul meu, ma plimb cu bicicleta. Exista mari diferente intre satele din Romania si cele germane, unde nu mai vezi carute, cai, pe strada merg numai masini, iar in case totul e la cel mai inalt confort. Si in Germania, tinerii parasesc satele pentru a munci la oras, insa la noi se mai intampla si alt fenomen. Orasenii isi cumpara case la tara si fac zilnic naveta cu trenul, pentru a scapa de stres, de poluare."

Dirk Weske

"Nu repetati greselile industriale
facute de tarile europene"


"Prin 1989, am calatorit cu trenul spre Bulgaria si mi-am zis atunci, uitandu-ma pe geam, ca neaparat trebuie sa vin in Romania. Dupa caderea Cortinei de Fier, lucrurile au devenit mai nesigure, asa ca am tot amanat. In alte tari pe unde am umblat, merg direct, fara ghid, in Africa de Sud, in Europa de Est, insa acum am apelat la agentia lui Radu si sunt foarte multumit, am invatat multe de la el. Radu spunea ca o tura cu bicicleta prin Sud ar putea fi plicticoasa, insa n-a fost deloc asa, am vazut peisaje care m-au impresionat, campuri de floarea-soarelui, de porumb, peisaje foarte relaxante. Ideea acestui tip de turism este ca nu destinatia finala, obiectivele sunt cele ce conteaza, ci emotiile pe care le traiesti. Vrem sa ne cunoastem viata adevarata, viata de zi cu zi, intram in cafenele, vorbim cu oamenii, care aici, in Sud, sunt foarte prietenosi si politicosi. Ecoturismul are mari sanse de reusita in Romania, aveti resursele necesare, insa trebuie sa fiti foarte atenti: nu repetati greselile industriale facute de tarile europene in ultimii 15 ani!"

Henrik Bageritz

"Imaginea Romaniei nu-i prea buna in Europa,
insa eu am gandit tot timpul pozitiv"


"Am avut intotdeauna o imagine romantica despre Romania si mi-am dorit mult sa vin in Valahia, sa ma fac mic si sa ma ascund in iarba, sa ascult greierii. Am citit tot ce am gasit prin librarii despre Romania (nu gasesti prea usor carti), am urmarit documentare si am devenit un mare admirator al folclorului vostru. Am toate discurile Mariei Tanase si ascult cu mare placere Valeria Peter-Predescu si alte cantarete actuale. Imaginea Romaniei nu-i prea buna in Europa, insa eu am gandit tot timpul pozitiv si imi pare bine ca am ajuns, in sfarsit, aici. Pacat de imaginea asta, e falsa. Le voi spune prietenilor: "Mergeti in Romania si vedeti cu ochii vostri!". Ca peisaj, mi-au placut mult Lunca si Delta Dunarii, insa cel mai mult m-a impresionat gestul unui satean care, vazandu-ma singur, cu bicicleta stricata (ma pierdusem de grup), m-a chemat in curte si s-a oferit sa mi-o repare."

Fotografiile autorului