Ingrediente (pentru 4 persoane): 25 g unt, 2 cepe mari, tocate marunt, 1 bucata de telina taiata fasii, 150 g linte rosie uscata, 1 l zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 1/4 lingurita cuisoare macinate, 1/4 lingurita ardei iute pisat, sare, piper negru.
Mod de preparare:
Se incinge untul intr-o cratita mai mare si se calesc in el, 10 minute, ceapa si telina, fara sa devina maronii.
Se adauga lintea, zeama de legume si condimentele si cand clocotesc, se face focul mai mic si se lasa sa fiarba 30-35 de minute, pana ce se inmoaie lintea.
Se mai adauga putina apa la supa, se incalzeste din nou pe foc si se gusta de sare si piper.
Rosii umplute cu ton
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 4-6 rosii tari, sare, piper negru, 2 catei de usturoi curatati de coaja, 125 g maioneza, 1 cutie cu ton, 1 tulpina de telina, 4-6 frunze de salata verde, patrunjel, 2 oua fierte (tari) taiate in 4, 50 g masline negre fara samburi, castraveciori murati pentru garnisit.
Mod de preparare:
Se taie capacelele rosiilor, care apoi se scobesc cu o lingurita.
Se preseaza usturoiul curatat, se amesteca cu maioneza si se gusta de sare si piper.
Se scurge bine tonul si se rupe bucatele. Jumatate din ele se amesteca cu maioneza (eventual cu mixerul), pana ce se obtine un piure. Se incorporeaza telina tocata marunt si se gusta din nou de sare si piper.
Se sterg rosiile pe dinauntru si se umplu cu piureul de ton. Pe fiecare farfurie se pun mai intai cateva frunze de salata, iar peste ele cate o rosie umpluta, care se garniseste deasupra cu putina maioneza si patrunjel verde, iar de jur imprejur cu oua, masline si castraveciori murati, taiati rondele subtiri.
Placinta cu branza si ceapa
Ingrediente (pentru 6-8 persoane): pentru aluatul fraged - 225 g faina, 1 lingura zahar pudra, 1/2 lingurita sare, 100 g unt rece (sau margarina) taiat cubulete de 1/2 cm, 3 linguri parmezan (sau cascaval) ras, 2 linguri apa de la gheata, 2 linguri zeama de lamaie, 1 albus batut spuma. Pentru umplutura: 1 galbenus, 1/4 l smantana dulce, 1 lingurita zeama concentrat de pasare (Knorr+putina apa), 2 linguri vermut sec, sare, piper negru, nucsoara rasa, 1 varf de cutit piper de Cayenne, 3 cepe de arpagic tocate marunt.
Mod de preparare:
Se pun intr-un castron faina, zaharul pudra si sarea, se adauga untul (sau margarina) si parmezanul (cascavalul) si se amesteca cu mixerul pentru framantat, pana ce se obtine un aluat sfaramicios.
Se incorporeaza apa si zeama de lamaie si se framanta in continuare cu mana, pana ce devine neted. Se formeaza o bila, se infasoara in folie de plastic si se tine cel putin 1 ora la frigider.
Se-ncinge cuptorul la 200.gr. Se intinde aluatul, se imbraca cu el o forma rotunda (diametrul 22 cm), cu peretii detasabili, si se-nteapa cu o furculita (doar pe fundul formei).
Se acopera cu folie de aluminiu, peste care se presara boabe de fasole uscata si se pre-coace circa 10 minute, dupa care se indeparteaza folia si boabele. Se face focul mai mic (180.gr), se da inca 5-8 minute la cuptor si cand e copt, se unge cu albusul batut ca sa nu se inmoaie.
Intre timp se bate bine galbenusul cu smantana si se adauga mai intai zeama de carne, vermutul, sarea, piperul negru, nucsoara si piperul de Cayenne si la urma ceapa tocata si parmezanul ras.
Se toarna umplutura peste aluatul copt si se da placinta 30-35 de minute la cuptor. Se serveste imediat.
Dulciuri
Crema de vin
Ingrediente: 1/2 l frisca nebatuta (dulce), 1/3 l vin rosu, 150 ml bere neagra, 60 g zahar tos fin, putina nucsoara rasa.
Mod de preparare:
Se pun intr-un castron frisca, vinul, berea si zaharul si se bat cu telul (sau cu mixerul), pana ce compozitia se ingroasa si devine cremoasa.
Se pune in pahare sau pe farfurioare si se tine circa 1 ora la rece.
Inainte de-a o servi, se scoate din frigider si se presara - eventual - cu putina nucsoara.
Trufe cu rom
Ingrediente (pentru 36 de bucati): 2 tablete ciocolata amaruie, 2 linguri frisca dulce batuta, 2 galbenusuri, 60 g unt, 1 lingura rom, 450 g zahar pudra, ciocolata rasa.
Mod de preparare:
Se topeste ciocolata pe baie de apa, se ia de pe foc si se lasa putin sa se raceasca.
Se amesteca mai intai cu frisca, dupa care se incorporeaza galbenusurile.
Se adauga untul, se lasa sa se topeasca, apoi romul si zaharul pudra, se bate compozitia pana ce devine neteda si se tine la frigider pana ce se intareste.
Se scoate crema intarita din frigider si, cu mainile pudrate cu zahar (farin), se formeaza bile de marimea unei nuci.
Se ia o folie de aluminiu, se presara peste ea ciocolata rasa si se tavalesc prin ea trufele, pana ce se acopera complet. Se tin la rece pana inainte de a le servi.