Salate de toamna

Redactia
Salata de castraveti cu crochete cu usturoi.

Ingrediente (pentru 3 portii): 1 castravete proaspat, sare, piper, ulei, otet si chimen macinat. Pentru crochete: 70 ml lapte, 1 cartof fiert (dat pe razatoare), 1 lingura faina, 25 g unt, 100 g parmezan (sau cascaval) ras, 1 ou, 4 catei de usturoi (presati), faina, ou si pesmet pentru panE, sare, piper si ulei pentru prajit. Putin parmezan sau cascaval ras pentru presarat deasupra.
Mod de preparare:

Se taie cateva fasii din coaja castravetelui si se pun deoparte pentru ornat, dupa care se dau castravetii pe razatoarea pentru castraveti (feliile ies intregi si subtiri), se sareaza putin si se lasa sa se patrunda.
Pentru crochete, se incalzeste laptele intr-o craticioara, se adauga cartoful, faina, untul si parmezanul (sau cascavalul) si se amesteca repede. Se ia cratita de pe foc, se incorporeaza oul, se amesteca bine inca o data, se sareaza, se pipereaza si dupa ce s-a adaugat si usturoiul si s-au amestecat bine toate, se lasa sa se raceasca.
Se scurge zeama de pe feliile de castravete, se adauga ulei, otet, chimen, sare si piper si se amesteca bine.
Se fac crochete din compozitia lasata sa se raceasca (se folosesc 2 lingurite), se dau prin faina, ou si pesmet si se prajesc in ulei mult (bine incins), pana ce se rumenesc pe toate partile. Se scot din tigaie, se scurg si se servesc calde, cu salata de castraveti, ornati cu fasii de coaja de castravete si presarati cu parmezan (cascaval) ras.

Salata cu ton

Ingrediente (pentru 2 portii): 250 g ton (din conserva), 1 ou fiert tare, 1/2 ardei gras verde, 1/2 ardei gras rosu, 1/2 castravete proaspat, 2 rosii mici, cateva rondele de ceapa rosie, 10 masline verzi, 6 masline negre, 4 linguri ulei de masline, 2 linguri otet de vin (alb), sare, piper macinat, 2 crengute de busuioc.
Mod de preparare:

Se pune tonul intr-o strecuratoare sa se scurga, dupa care se rupe bucatele. Se curata oul si se taie in 4, castravetele curatat de coaja se taie mai intai in doua (pe lung) si pe urma cubulete, iar ardeii se taie fasii subtiri. Rosiile se curata de pielita si se taie in doua.
Se amesteca ingredientele - mai putin tonul si oul - cu ulei si otet, se gusta de sare si piper, se amesteca bine si se pune in castronase, racite in prealabil. Deasupra se aseaza cate 2-3 bucati de ton si se orneaza cu sferturi de ou si buchetele de busuioc.

Salata de legume calite (mediteraneana)

Ingrediente (pentru 2 portii): 1 dovlecel (mai verde), cate un ardei gras din fiecare culoare: verde, galben si rosu, 10 masline verzi, 10 masline negre, 8-10 rosii marunte (cireasa), 1 ceapa verde, 70 ml ulei de masline, 1 catel de usturoi, 40 ml otet aromat rosu, 40 ml otet aromat alb, 1 ardei iute (mic), sare, piper macinat, 2 sardele din conserva, 2 fire de busuioc, 1/2 vanata.
Mod de preparare:

Se spala legumele, se curata si se taie felii, fasii sau rondele. Usturoiul, curatat, se toaca marunt, iar ardeiul iute se taie feliute subtiri, dupa ce a fost curatat de seminte si nervuri.
Se-ncinge jumatate din cantitatea de ulei, intr-o tigaie mare si se prajesc in el legumele (taiate) pe ambele parti. Se adauga usturoiul si ardeiul iute si cand s-au prajit si ele, se sting cu otetul aromat. Se rastoarna apoi legumele intr-un castron de portelan sau de sticla si se lasa sa se raceasca. Se mai amesteca o data inainte de a le servi, se toarna peste ele uleiul ramas, se sareaza, se pipereaza si se garnisesc cu sardele si frunzulite de busuioc.




Dulciuri

Strudel cu afine

Ingrediente (pentru 8 portii): 3 oua, 60 g zahar, 30 g faina, 30 g alune (sau nuci) macinate, coaja de la 1/2 lamaie, 1 plic zahar vanilat, 1 varf de cutit sare, 400 g afine, 200 g gem de afine, o foaie de strudel de 40X60 cm (congelata) + unt pentru uns tava si zahar pudra.
Mod de preparare:

Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se freaca cu zaharul, zaharul vanilat si sarea, pana ce devin spumoase, iar albusurile se bat spuma. Se amesteca faina cu coaja rasa de lamaie si cu alunele (nuca) macinate si se incorporeaza - impreuna cu galbenusurile - in spuma de albusuri. Afinele se aleg, se spala si se zvanta, iar aluatul de strudel se lasa sa se decongeleze.
Se-ncinge cuptorul la 180gr. si se unge tava cu unt. Se aseaza aluatul de strudel pe un servet de bucatarie, se unge cu gem de afine, peste gem se intinde - cu cutitul - compozitia preparata anterior, din oua + zahar + faina + alune, peste ea se presara afinele si apoi se ruleaza strudelul.
Se pune strudelul in tava (cu lipitura in sus) si se coace 40 de minute in cuptorul incins. Se unge apoi cu putin unt topit si dupa ce untul a fost absorbit, se presara cu zahar pudra.