Ingrijirea cotidiana a mainilor
Desi magazinele de cosmetice ofera produse naturale de ingrijire, pretul lor este mare, asa ca mai bine va preparati singure cremele hidratante pentru maini. Iata cateva retete:
Pentru inmuierea pielii: turnati putin ulei de masline in apa, cand va spalati pe maini.
Pentru maini uscate: masati-le cu ulei de migdale sau de porumb.
Pentru un ulei aromat de uns mainile: varsati cateva picaturi de ulei aromat (lamaie, lavanda, rozmarin) in 60 ml ulei de masline sau de migdale.
Amestecati o lingurita de miere, doua lingurite de untdelemn de masline cu doua grame de ulei esential (aromat) de lamaie. Masati-va.
Oja de unghii
Contine cel mai adesea produse nocive, ca de pilda toluenul sau alti solventi, la fel ca si rasina de formaldehida, care face unghiile sa crape, dar provoaca si iritatii ale mucoaselor nazale si ale gatului, alergii, dureri de cap, ameteli si astm. Reactiile alergice cele mai periculoase sunt provocate de o substanta plastifianta care antreneaza malformatii congenitala la animalele pe care a fost experimentata, si care este nociva pentru organele genitale masculine (multi barbati recurg astazi la manichiura). Destinat sa impiedice oja sa se cojeasca, produsul respectiv se infiltreaza in piele ori de cate ori ne spalam pe maini. Pentru a limita impactul acestor produse, iata cateva sfaturi folositoare:
Alegeti produse care nu contin aceste substante.
Daca folositi oja, preferati-o pe aceea care este pe baza de apa sau care contine cat mai putine substante chimice posibile.
Evitati substantele intaritoare. Va puteti ingriji ideal unghiile, masandu-le regulat cu ulei de nuca, de migdale sau de masline, parfumate cu cateva picaturi de esente aromate. In timpul masajului, impingeti pielitele unghiilor in sus. Albul se va vedea fara sa taiati pielita.
Lustruiti-va unghiile cu o carpa moale. Vor straluci mai frumos decat oja.
(In numarul viitor, ingrijirea picioarelor)
Cosmetica naturista
Retete cu ulei de masline
Alunga cosurile, tonifica pielea
si o transforma in catifea
Crema antirid
Amestecati o lingura de ulei de masline cu un ou si aplicati pasta pe fata si gat. Lasati sa actioneze pana cand compozitia se usuca. Intre timp, dizolvati o lingura de bicarbonat de sodiu in putina apa fierbinte. Inmuiati o bucata de vata in aceasta solutie si indepartati cu ea compozitia de pe fata.
Masca naturala contra petelor maronii
Amestecati bine o lingura de malai cu un sfert de lingurita de pudra din coaja de portocala (se poate realiza din cojile uscate de la o portocala, macinate fin intr-o rasnita de cafea), o lingura de lapte batut si o lingurita de ulei de masline. Aplicati pasta obtinuta pe fata si pe decolteu, lasand-o sa actioneze pana cand incepe sa se usuce. Masati usor pielea cu degetele, pana cand devine stralucitoare. Clatiti fata mai intai cu apa calda, apoi cu apa cat mai rece. Veti indeparta astfel petele maronii, iar pielea va deveni neteda si catifelata.
Masca pentru ten gras
Amestecati bine o lingurita de malai cu cateva picaturi de zeama de lamaie verde, jumatate de lingurita de lapte si jumatate de lingurita de ulei de masline. Aplicati pasta obtinuta pe piele, lasand-o sa actioneze o jumatate de ora. Clatiti din abundenta cu apa calduta.
Lotiune demachianta
Amestecati un sfert de lingurita de zeama de lamaie verde cu o lingura de lapte, una de suc de castravete si una de ulei de masline. Aplicati pe fata si pe gat si clatiti cu apa calduta dupa 15 minute. Aceasta lotiune curata si purifica porii.
Masca cu varza si drojdie
Intr-un blender, zdrobiti doua-trei frunze de varza. Dizolvati un sfert de lingurita de drojdie in zeama rezultata si adaugati o lingurita de miere si o lingurita de ulei de masline. Omogenizati ingredientele si aplicati amestecul in strat gros, pe fata si pe gat. Lasati sa actioneze timp de 15 minute. Indepartati cu o bucata de vata inmuiata in apa calduta. Aceasta masca va contracara orice tendinta de aparitie a ridurilor si de uscare a pielii, dand tenului un aspect matasos.