Peste timp, regina Maria uneste Carpatii cu Balcanii

Ion Longin Popescu
Inainte de a muri, Regina Lumina a Romaniei, Maria, a cerut ca inima sa-i fie depusa in Capela Stella Maris din parcul castelului ridicat de ea pe malul marii, la Balcic.

In 1938, Regina s-a stins, iar o caseta de aur, continand inima ei iubitoare si generoasa, a fost pusa in cripta capelei. Nimic nu iubise mai mult pe lume frumoasa regina, decat castelul si parcul din Balcic, destinate a fi refugiul viselor sale. In timpul vietii dar si dupa moarte, inima Reginei a innobilat asezarea de pe tarmul Marii Negre, ajunsa intre timp, prin jocul necrutator al istoriei, pe teritoriul Bulgariei. Iata insa ca evolutii nebanuite scot Balcicul de sub carapacea stramta a unui teritoriu sau altuia. Atat romanii, cat si bulgarii, cel putin in pliantele turistice, au ajuns la concluzia ca Balcicul este al... Reginei Maria. Vrem sau nu vrem, Romania si Bulgaria au pornit impreuna pe calea integrarii europene si vor ajunge sa se infrateasca si sa-si uneasca destinele sub drapelul instelat. Astfel, peste timp, Regina Maria isi vede implinit unul dintre marile ei vise: unitatea carpato-balcanica. Iubirea ei pentru bulgari, turci, greci, tatari si alte semintii "cu iesire la mare" continua, in mod paradoxal, sa se faca simtita si astazi.
In mod regretabil, aceasta perceptie nu apartine politicienilor, ci unei agentii turistice romano-bulgare din Bucuresti: Balkan Air Travel, proprietatea familiei mixte Corina si Alexey Hinkov. Daca ideea infratirii Balcicului cu Branul - locul in care, dupa 1940, a fost transferata inima regala - a fost lansata cu bune intentii de primarul roman Gheorghe Hermeneanu si primita cu oarecare raceala de primarul bulgar Krassimir Mihailov, agentia sotilor Hinkov a facut un nou pod de flori tratand direct cu statiunea Albena, ai carei directori, Krassimir Stanev si Margita Todorova, au inteles imediat miza, acceptand parteneriatul. Asa au ajuns, intre 18 si 21 august, 150 de turisti romani la Balcic. Pe faleza, sub colonadele acoperite cu mii de trandafiri din vecinatatea castelului regal, intr-o atmosfera care i-ar fi placut si nobilei amfitrioane, artisti din Bucuresti si Constanta, studenti in costume populare, solisti si pianisti de la Conservatorul din Bucuresti, avandu-l drept oaspete pe americanul Eric Berglund, un harpist coborat parca direct din Olimp, au pus in scena un spectacol unic, dedicat singurei inimi regale lasate vreodata urmasilor prin testament. Zeci de turisti bulgari, rusi, francezi si germani, aflati in acel moment pe aleile parcului, au coborat spre locul din care muzica celesta a lui Berglund punea stapanire pe spatiul rezervat odinioara celei mai iubite regine a Europei. "Am venit din California sa cant pentru inima reginei Romaniei, sa ma rog pentru infratirea popoarelor roman si bulgar", spunea Berglund. "Cred ca Majestatea Sa ar fi fericita sa ne vada aici, in gradina, bulgari, romani si alti europeni cu ingerii iubirii de Cristos plutind pe deasupra noastra. Savarsim un lucru drept, pentru ca Maria a fost o regina a ingerilor si a iubirii dintre oameni".
Festivalul "Inima Reginei Maria", in varianta Balcic, s-a incheiat. Fara granite, fara alte scopuri decat cunoasterea si comunicarea romano-bulgara. Cat de mare trebuie sa fi fost inima celei care, peste ani, reuseste sa deschida portile comunicarii dintre oameni, pana acum indiferenti unii fata de altii!