Festivalul si concursul International "George Enescu"

Claudiu Ionescu
- Date tehnice -

Cea de-a XVII-a editie a Festivalului International "George Enescu" are loc la Bucuresti, intre 4 si 20 septembrie 2005. Festivalul se desfasoara in contextul comemorarii a 50 de ani de la trecerea in eternitate a lui Enescu. Presedinte de onoare si director artistic al Festivalului si Concursului International este romanul Ioan Holender, directorul Operei din Viena. Organizatorii manifestarii sunt Ministerul Culturii, Guvernul Romaniei si agentia de impresariat Artexim. Pretul biletelor este cuprins intre 200.000 si 1.000.000 lei, iar cel mai scump abonament costa 10.000.000 lei. Concertele si recitalurile vor avea loc la Sala Mare a Palatului, la Ateneu, la Opera, Sala Mare a Teatrului National si Sala Radio.
Desi preturile sunt mari pentru buzunarul unui meloman cu salariu mediu, sunt convins ca in ajunul deschiderii festivalului nu vor mai fi bilete de vanzare. Aceasta, pentru ca programul este deosebit de interesant, iar lista invitatilor - pe masura unei manifestari de anvergura internationala. Dintre orchestrele invitate in festival amintesc: London Philarmonic Orchestra, Stuttgarter Radio-Simfonieorchester, Israel Philarmonic, Orchestre National de France, Staatskapelle din Dresda, Saint Martin in the Fields, Orchestre de Chambre de Lausanne, Teatrul de Balet "Eifman" din Petersburg etc.
Melomanii vor fi pe deplin rasplatiti, si pentru ca pe lista solistilor straini figureaza unul dintre cei mai importanti violonisti ai lumii, nimeni altul decat britanicul nonconformist Nigel Kennedy! Dintre numele de rezonanta care se regasesc pe lista dirijorilor invitati amintesc doar cateva: Zubin Mehta, Sir Neville Marriner, Eliahu Inbal, Shlomo Mintz si Kurt Masur.
Si iubitorii muzicii de camera vor fi rasfatati: Cvartetul Voces, Cvartetul Filarmonicii din Viena, Cvartetul Emerson si Cvartetul Enescu din Paris.
Programul acestei manifestari de exceptie va cuprinde prezentarea in premiera a unor integrale Bach (concertele si suitele pentru orchestra), Beethoven (concertele pentru pian) si Brahms (concertele pentru pian). Un alt eveniment demn de remarcat al Festivalului este concertul de jazz sustinut de Barbara Hendricks si Magnus Quartet Jazz Project.
Concursul International "George Enescu" va fi organizat in cadrul Festivalului si va avea loc intre 4 si 11 septembrie. Presedintii celor patru sectiuni sunt: Jurgen Meyer-Josten (pian), Stefan Gheorghiu (vioara), Pascal Bentoiu (compozitie) si Stefan Niculescu (compozitie). Valoarea Marelui Premiu al Concursului "Enescu" (pentru fiecare sectiune in parte) este de 15.000 euro. Juriul mai poate acorda semifinalistilor si finalistilor Concursului premii speciale pentru cea mai buna interpretare a unor lucrari enesciene. Laureatii vor fi invitati sa participe la editia din 2007 a Festivalului si vor participa la turnee de concerte si recitaluri, atat in Romania, cat si in strainatate. La concurs au fost admisti candidati nascuti dupa data de 1 august 1972.
Informatii despre festival si concurs pot fi aflate si pe Internet, la adresa: www.festivalenescu.ro