Peste

Redactia
Pastravi cu umplutura de verdeturi.

Ingrediente: 4 pastravi, sare. Pentru umplutura: 2 legaturi patrunjel, 2 legaturi codite de ceapa verde, 1 legatura marar, 1 ceapa, zeama de la o lamaie, 3 paharele cu vermut sec, 4 linguri rase cu faina alba, sare, piper, 60 g faina obisnuita, ulei pentru prajit. Pentru garnisit: verdeata, 1 lamaie.
Mod de preparare:
Se curata pastravii, se clatesc sub jetul de apa rece, se sterg bine cu un servet de bucatarie si se sareaza usor pe dinauntru si pe dinafara. Se spala verdeata si se zvanta. Patrunjelul se toaca, coditele de ceapa verde si mararul se taie mai mare. Ceapa curatata se toaca marunt. Se amesteca verdeata cu ceapa tocata, zeama de lamaie, vermutul si faina alba si se gusta de sare si piper. Se umplu pastravii cu amestecul astfel preparat, se cos sau se leaga cu ata de bucatarie, se dau prin faina si se prajesc intr-o tigaie mare, in uleiul incins, circa 10-12 minute pe fiecare parte. Se scot pe un platou incalzit, se garnisesc cu verdeata si lamaia taiata in opt si se servesc - eventual - cu cartofi tavaliti in unt si salata verde.

Salata de heringi (reteta flamanda)

Ingrediente: 4 heringi sarati, 2 cepe, 2 pahare cu vermut rosu, 2 mere acrisoare, putina zeama de lamaie. Pentru sos: 1/8 l smantana acra, 1 varf de cutit zahar, piper alb, 1/2 legatura patrunjel verde, 1/2 legatura marar.
Mod de preparare:
Se curata heringii de piele si se fileteaza, indepartand oasele. Se stropesc bine fileurile cu apa si se lasa sa se patrunda peste noapte, iar a doua zi se clatesc si se taie bucati. Se curata ceapa, se taie rondele, se pune intr-un castron impreuna cu bucatile de peste, se toarna deasupra vermutul si se lasa sa se marineze doua ore. Merele curatate de coaja si de partea lemnoasa se taie felii subtiri si se stropesc cu zeama de lamaie. Se prepara sosul, amestecand smantana cu zaharul, piperul si verdeata tocata marunt. Se lasa sa se scurga ceapa si bucatile de hering, se amesteca cu feliile de mar si pe urma cu sosul. Salata se serveste cu paine alba unsa cu unt.

Crap impanat cu ciuperci

Ingrediente: 1 crap de circa 1,5 kg curatat si spalat, sare, piper, 100 g slanina, 2 cartofi mari, 60 g unt, 1 conserva mica cu ciuperci, 2 rosii, inca 30 g unt, 1 legatura patrunjel verde.
Mod de preparare:
Crapul spalat sub jetul de apa se zvanta cu un stergar, se da cu sare si piper pe dinauntru si pe dinafara si se impaneaza din loc in loc cu fasii de slanina de circa 1/2 cm grosime. Cartofii se curata de coaja, se spala, se introduc netaiati in interiorul pestelui, care se aseaza - cu burta in jos - pe o tava si se stropeste cu unt topit (60 g). Se da apoi la cuptorul incins la 200gr.C si se lasa sa se patrunda circa 40 de minute. Se scurg ciupercile din conserva, se spala rosiile, se zvanta si se taie bucati si se dunstuiesc toate impreuna - aproximativ 5 minute - in untul incins (30 g). Se scoate crapul pe un platou fierbinte (cand este facut pestele, aripioara dorsala se desprinde foarte usor), se pun de jur imprejur ciupercile si rosiile si se garniseste cu buchetele de patrunjel verde. Se serveste cu cartofi fierti caliti in unt si salata.



Dulciuri

Prajitura rustica cu mere

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 mere, 500 g branza de vaci (40% grasime), 12 biscuiti sfaramati, 3 oua, 70 g faina, 70 g zahar + inca 1 lingura pentru pudrat, 1 plic zahar vanilat, 50 g unt.
Mod de preparare:
Incingeti cuptorul la 150gr. si ungeti cu unt o forma rotunda cu peretii detasabili.
Mixati biscuitii sfaramati cu untul ramas si intindeti compozitia pe fundul formei.
Curatati merele de coaja si de partea lemnoasa, taiati-le in sferturi si asezati-le in forma, peste stratul de biscuiti cu unt.
Amestecati - intr-un castron - branza de vaci cu galbenusurile si incorporati apoi albusurile batute spuma cu zaharul (tos + vanilat) turnat in ploaie. Varsati amestecul de branza in forma, dati prajitura 50 de minute la cuptor si scoateti-o din tava abia dupa ce s-a racit. Inainte de-a o servi - eventual cu o crema de vanilie alaturi - pudrati prajitura cu zahar.