Sase pasi pentru picioare sanatoase

Gilda Fildan
Circa 90% dintre oamenii peste 40 de ani au probleme cu picioarele. Motivul: lipsa miscarii, statul mult pe scaun, tocurile inalte. Membrele deformate ajung tot mai des in salile de operatie. Va propunem o alternativa mai buna: prevenirea. Fizica si (ultima noutate) mentala.

Se apreciaza ca 90% dintre persoanele trecute de 40 de ani au probleme cu labele picioarelor. Specialistii considera ca vina o poarta statul indelungat in picioare sau pe scaun, incaltamintea mult prea stramta si cu tocuri prea inalte, precum si lipsa exercitiului fizic. Perspectivele sunt pesimiste: medicii recomanda tot mai frecvent corectarea deformarilor dureroase ale piciorului prin interventii chirurgicale. Si, de multe ori, iau prea repede hotararea de a folosi bisturiul. Iata de ce e bine sa apelam la strategii profilactice, lipsite de riscuri, care ne pot salva de la operatie.

1. Degete In Evantai,
O Problema A Femeilor Elegante


E o problema a femeilor care poarta tocuri foarte inalte. In cazul acesta, greutatea corpului nu este repartizata uniform pe intreaga suprafata a talpii, presiunea prea mare la baza degetelor aplatizeaza cu timpul bolta transversala, resorturile elastice de protectie a structurii osoase sunt desfiintate, astfel ca apasarea in timpul mersului si al statului in picioare se exercita direct asupra oaselor metatarsiene. In consecinta, partea anterioara a labei piciorului devine mai lata, degetele se departeaza din ce in ce mai mult unul de altul, rasfirandu-se ca palele unui evantai.

Ce se poate face mental?

Cu cat degetele sunt mai distantate, cu atat mai accentuata este si tendinta lor de a se contracta. Totodata, se observa deseori la persoana respectiva o respiratie superficiala, ca si dificultatea generala de a se relaxa. Se recomanda exercitii cat mai frecvente de respiratie completa (cu abdomen) si relaxarea cu participarea mentala a picioarelor: talpi, glezne, degete etc.

Ce se poate face fizic?

Se va purta o incaltaminte comoda, larga, cu tocul jos sau in mod obligatoriu mic. Cine are deja dureri isi poate introduce in pantofi talonete prevazute cu pernite moi.

Exercitiul 1

Asezati-va pe podea (pe fese) cu picioarele intinse in fata si bratele sprijinite in spate. Executati o intindere maxima a picioarelor prin intinderea degetelor ca la balet. Numarati pana la zece, dupa care destindeti. Repetati de cinci ori. Reluati exercitiul de trei ori pe zi.

2. Picior Plat

Din cinci persoane, una are piciorul macar partial plat, pe cale de a se aplatiza complet. Aceasta inseamna ca bolta longitudinala a labei piciorului coboara din ce in ce mai mult, fie din pricina unei calcaturi defectuoase, practicate cu consecventa in decursul anilor, fie pentru ca v-au fost atat de dragi baschetii dvs. uzati, cu talpile tocite, incat n-ati iesit din ei cu zilele.

Ce se poate face mental?

Conform teoriei zonelor reflexogene ale piciorului, bolta longitudinala corespunde coloanei vertebrale. Cine are simultan probleme si cu spatele ar trebui sa reflecteze la atitudinea sa fata de dificultatile cotidiene, cautand in sine puterea, energia, vointa de a-si ridica singur moralul.

Ce se poate face fizic?

Supraponderalii sunt sfatuiti sa scape de surplusul de kilograme. De asemenea, ajuta mult si gimnastica (vezi exercitiul 2), incaltamintea potrivita si o pereche de talonete confectionate individual, dupa un mulaj al piciorului. Iar masajul special descris mai jos aduce si el o oarecare usurare, chiar daca nu vindeca.

Exercitiul 2

Sezand pe podea, cu genunchii indepartati si talpile lipite, presati puternic unul de altul calcaiele si degetele mari. Mentineti incordarea timp de cinci secunde, apoi relaxati. Reluati exercitiul de cinci ori. Se fac trei reprize pe zi.

Masajul

Asezati-va pe un scaun si sprijiniti laba piciorului drept pe genunchiul stang. Masati concomitent partea superioara a labei si bolta talpii, framantand-o incet, cu mainile, de la calcai pana la degetul mare. Faceti acelasi lucru si cu celalalt picior.

3. Calcatura Stramba

In varianta sa clasica, ea se datoreaza faptului ca articulatia tibiotarsiana nu este sustinuta suficient de muschi si tendoane si de aceea tinde sa se incline spre interior. Nu de putine ori, aceasta pozitie gresita a piciorului se combina cu platfusul.

Ce se poate face mental?
Persoana are inclinatii spre interior, ceea ce in sens figurat sugereaza ca este introvertita. Desi face eforturi, nu reuseste sa-si pastreze centrul de greutate, sa-si recunoasca si sa-si afirme calitatile, deci sa se manifeste cu calm si siguranta de sine. Solutia este comunicarea, o deschidere spre ceilalti, spre exterior.

Ce se poate face fizic?

Talonetele destinate sa sprijine cu precadere latura interioara a piciorului constituie un ajutor binevenit, intrucat compenseaza pozitia defectuoasa, insa ele nu modifica piciorul. In schimb, mersul cu talpile goale pe nisip sau pietris reprezinta un antrenament ideal, care fortifica piciorul in intregime.

Exercitiul 3a

Stand in picioare, rasuciti glezna dreapta spre exterior, pastrand tot timpul degetele in contact cu podeaua. Mentineti incordarea cateva secunde, apoi schimbati piciorul. Repetati exercitiul de cinci ori - va va intari muschiul anterior al gambei.

Exercitiul 3b

Stati cu piciorul stang pe latura lui exterioara si cu dreptul pe cea interioara, ca si cum ati schia. Alternati pozitia, cand pe stanga, cand pe dreapta. Repetati exercitiul de zece ori.

4. Degete Indoite

Indoiturile apar la articulatiile dintre falange, de multe ori ca o consecinta a distantarii degetelor unul de altul, in urma prabusirii boltii transversale. Tendoanele se scurteaza si exercita o tractiune mult prea puternica, astfel incat articulatia se ridica si ramane in aceasta pozitie, degetele isi pierd flexibilitatea.

Ce se poate face mental?

In general, degetele indoite semnaleaza prezenta tensiunilor si a stresului, mai ales la cei ce nu fac fata problemelor curente ale vietii, sunt ezitanti sau nesiguri, simt nevoia sa se agate de un punct de sprijin si se cramponeaza de tot ce li se pare ca i-ar putea sustine. Ei n-au o gandire deschisa si receptiva, ci una rigidizata de diverse blocaje. Asemenea oameni ar trebui sa se preocupe de construirea unei baze stabile a existentei lor, care sa le dea un sentiment de liniste si siguranta: sa se inconjoare cu persoane de incredere, pe care stiu ca pot conta in orice situatie, sa gaseasca satisfactie in micile lor tabieturi zilnice, sa acorde mai multa atentie traditiilor, sarbatorilor etc.

Ce se poate face fizic?

Aici sunt valabile toate recomandarile oferite pentru degetele desfacute in evantai (vezi punctul 1). Apoi, e bine sa umblati cat mai mult desculti si sa evitati pantofii care va chinuie picioarele. In stadiul de inceput, cand degetele sunt deja usor indoite, le puteti aduce cu mana in pozitia corecta, masandu-le de la baza spre varf, pe fiecare in parte. Faceti acest lucru de cateva ori pe zi.

5. Monturi

Termenul stiintific este Hallux valgus. Degetul mare se pozitioneaza oblic, spre interior, iar incheietura de la baza lui formeaza o umflatura in afara. Chiar si oamenii tineri sufera de monturi. Medicii presupun ca aparitia lor s-ar datora unei predispozitii genetice care, asociata ulterior cu alti factori (cum ar fi incaltamintea nepotrivita), produce in final aceasta deformare.

Ce se poate face mental?

Degetul mare simbolizeaza vointa, puterea de a ne impune propriile convingeri, de a hotari pe ce drum vrem sa mergem in viata. Adesea monturile arata ca nu ne-am valorificat pe deplin aceasta trasatura de caracter. Luati-va la tranta cu provocarile destinului dvs. Orice succes cu care va veti putea mandri va readuce din incovoierea unei resemnari cronice, in postura dreapta, cu fruntea sus.

Ce se poate face fizic?

In faza incipienta, se pot intrebuinta talonete executate la comanda, care sa sprijine ambele bolti, transversala si longitudinala. In plus, ar trebui sa preferati pantofii comozi, fara toc, sa folositi prilejurile de a umbla desculti si sa faceti regulat gimnastica pentru picioare (vezi mai jos exercitiul 4).

Exercitiul 4

Asezati-va pe un scaun si sprijiniti un picior pe genunchiul celuilalt. Cu una din maini prindeti ferm incheietura de la baza degetului mare, iar cu cealalta degetul si rotiti-l lent: de cinci ori in sensul acelor de ceasornic, de cinci ori invers. Cu cat veti efectua mai des acest exercitiu, cu atat articulatia va deveni mai mobila.

6. Bataturi

Acestea se formeaza fie intre degete (asa-numitele bataturi moi), acolo unde ele sunt presate in permanenta de incaltamintea prea ingusta, fie apar pe partea superioara a degetelor, daca le "bate" pantoful (ca de pilda, in cazul degetelor indoite). Deseori, presiunea exercitata constant asupra uneia si aceleiasi zone produce sub batatura si o deformare a osului.

Ce se poate face mental?

Batatura ia nastere ca urmare a unei presiuni din afara. Daca nu ajungem la clarificarile necesare in confruntarea cu sursa presiunii (conflictului), batatura va avansa in profunzime. Deasupra se formeaza o piele ingrosata (ca un scut de protectie). Dincolo de carapace se desfasoara insa ample conflicte launtrice, declansate de reactia subiectiva la cauzele exterioare, ce ar trebui infruntate cu curaj.

Ce se poate face fizic?

Nu utilizati niciodata plasturi pentru bataturi, de la farmacie. Ei nu fac altceva decat sa desprinda pielea ingrosata, insa de bataturi veti scapa doar atunci cand le veti elimina cauzele. Daca doriti totusi sa folositi plasturi, optati pentru cei simpli, de protectie, eventual in combinatie cu o crema cheratolitica, prescrisa de dermatolog. Bataturile moi pot fi indepartate si de o pedichiurista calificata. Uneori, ele dispar de la sine, daca inainte de a ne incalta, introducem in spatiile dintre degete bucatele de vata sau de burete, pentru a crea astfel tampoane care atenueaza apasarea. In cazurile mai dificile, devine indispensabila operatia pentru indepartarea chirurgicala a protuberantelor osoase existente intre degete.




Pantofi si ciorapi
- Ce nu trebuie sa uitam atunci
cand pornim la cumparaturi -


Cumparati intotdeauna pantofii dupa-amiaza, fiindca in cursul zilei picioarele isi maresc putin volumul.

Tineti seama de faptul ca varfurile exagerat de ascutite nu lasa destul loc degetelor. Totusi, nu alegeti nici o masura prea mare, pentru ca astfel obligati piciorul sa se incordeze ca sa ramana in pantof.

E bine ca fetele si branturile sa fie confectionate din piele veritabila, in schimb nu se recomanda purtarea permanenta a talpilor naturale, intrucat ele nu pot amortiza decat intr-o foarte mica masura socurile repetate, produse de contactul cu pardoselile dure. Aceste socuri sunt transmise pana in zona coloanei vertebrale.

La pantofii pe care obisnuiti sa-i purtati timp indelungat, tocurile n-ar trebui sa depaseasca inaltimea de 3-4 centimetri.

Cele mai indicate sunt sosetele din bumbac, lana pura sau in amestec cu matase. Ele dau o senzatie placuta pe piele si previn micozele. De ce? Pentru ca absorb foarte bine transpiratia picioarelor, iar in lipsa mediului umed, ciupercile nu se pot dezvolta. Fibrele sintetice nu au aceasta calitate.



Leacuri populare rusesti
Bataturile


In primul rand trebuie eliminate cauzele aparitiei lor - incaltaminte stramta, nepotrivita. Apoi se aplica urmatoarele metode:
1. comprese din coaja de ceapa. Coaja cepei se tine doua saptamani in otet de mere. Apoi se pune pe batatura o foita subtire de ceapa si se pastreaza toata noaptea. Trebuie folosit un bandaj. Repetarea acestui tratament cateva nopti la rand va elimina bataturile.
2. o feliuta de lamaie proaspata, cu o mica portiune de miez, se pune peste batatura, se bandajeaza si se tine peste noapte. Picioarele trebuie inmuiate in apa fierbinte si sterse inainte de tratament. In 4-5 zile, bataturile se dizolva.
3. plasturi de usturoi, un alt remediu care da rezultate bune: se freaca bataturile cu usturoi taiat sau cu suc de smochine, sau se aplica peste noapte plasturi de usturoi.
4. o frunza de aloe taiata in lungime, pusa peste batatura si bandajata strans, inmoaie batatura peste noapte, astfel incat aceasta poate fi scoasa si taiata.