Paste siciliene

Redactia
Pasta Carapipana (cu sos de ardei)

Ingrediente (pentru 4 portii): 500 g paste (spirale), sare, 3 ardei grasi rosii, 2 cepe (100 g), 20 g unt, piper, zahar, oregano, 75 g smantana (sau frisca nebatuta), 50 g pesto (se gaseste la borcanele), 50 g parmezan.
Mod de preparare:
Se fierb pastele al dente in apa cu sare si se lasa sa se scurga. Intre timp se curata si se spala ardeii si ceapa si se taie nu prea marunt. Se dunstuiesc 10 minute in 2 linguri de apa (intr-o craticioara cu capac) si se maruntesc cu mixerul. Se incorporeaza untul, se gusta de sare, piper, zahar si oregano si la sfarsit se adauga smantana (frisca) si pesto. Se amesteca sosul astfel preparat cu pastele fierte si scurse, se presara cu parmezan ras si se servesc imediat.

Spaghetti alla moda dello stretto
(cu dovlecei si sardele)


Ingrediente (pentru 4 portii): 4 dovlecei (800 g), 2 linguri ulei de masline, sare, piper, 500 g spaghete, 2 cepe, 2 tulpini de telina, 10 masline verzi fara samburi, 1 lingurita capere, 4 fileuri de sardele (din conserva), 4 linguri vin alb, 600 g rosii fierte trecute prin sita (pulpa de rosii), 1 varf de cutit zahar, 1 legatura patrunjel verde, 50 g parmezan.
Mod de preparare:
Se curata dovleceii de coaja, se spala si se taie cubulete. Se prajesc intr-o lingura de ulei incins, se sareaza, se pipereaza si se pun deoparte. Intre timp, se fierb spaghetele al dente in apa cu sare si se lasa sa se scurga. Ceapa curatata se toaca marunt, la fel si caperele si sardelele, iar telina si maslinele se taie felii subtiri. Se calesc ceapa si telina in uleiul ramas, se adauga maslinele, caperele si sardelele, se lasa cateva minute sa se patrunda si se sting cu vinul alb. Se incorporeaza rosiile si dovleceii, se lasa sa fiarba circa 8 minute si se gusta de sare, piper si zahar. Se amesteca spaghetele cu sosul, se presara peste ele patrunjelul tocat si parmezanul ras si se servesc fierbinti.

Pasta con le sarde
(cu stafide si sardine)


Ingrediente (pentru 4 portii): 80 g stafide, 1 ceapa, 4 fileuri de sardele (din conserva), 1 legatura marar, 5 linguri ulei de masline, 80 ml vin alb, 1 lingurita sofran (pudra), 60 g seminte de pin, 500 g macaroane scurte, sare, 500 g sardine proaspete curatate (sau 500 g sardine congelate), 1 ou, putina faina, 10 g unt sau margarina, 2 linguri pesmet, 100 g cascaval ras.
Mod de preparare:
Se inmoaie stafidele in 1/4 l de apa si se lasa 15 minute sa se umfle. Se taie ceva mai mare ceapa curatata, se clatesc sardelele din conserva sub un jet de apa si se toaca marunt mararul. Se caleste putin ceapa in 2 linguri de ulei si se adauga mai intai sardelele si mararul si pe urma vinul, sofranul si stafidele scurse. Se lasa toate sa se dunstuiasca 30 de minute la foc mic si se incorporeaza semintele de pin si 2 linguri cu apa in care au fost inmuiate stafidele. Se fierb macaroanele al dente in apa cu sare si se lasa sa se scurga. Sardinele - fara sira spinarii - se clatesc, se zvanta, se dau prin oul batut cu putina sare, pe urma prin faina si se prajesc in uleiul ramas, pana ce se rumenesc frumos. Se unge o forma termorezistenta cu unt sau margarina si se presara in ea pesmetul. Se amesteca macaroanele cu sosul cu stafide si se toarna in forma unsa. Se aseaza deasupra sardinele, se presara cu casvacal ras si se dau putin la cuptor, sub grill, pana ce se topeste cascavalul.

Pasta al pesto di pantelleria
(cu sos de rosii)


Ingrediente (pentru 4 portii): 500 g macaroane scurte, 500 g rosii, 10 fileuri de sardele, 1 tulpina de telina, 1 catel de usturoi, 1 lingura capere, 60 g seminte de pin, 1 legatura busuioc proaspat, 1 legatura patrunjel verde, 75 ml ulei de masline, sare, piper, zahar.
Mod de preparare:
Se fierb macaroanele in apa cu sare si se lasa sa se scurga. Intre timp, se oparesc rosiile si se curata de pielita. Telina curatata si spalata se taie bucati, usturoiul se preseaza, iar sardelele se clatesc sub jetul de apa. Se mixeaza - in robotul de bucatarie - toate ingredientele de mai sus, impreuna cu caperele, semintele de pin, frunzulitele de busuioc si patrunjel si uleiul, se gusta de sare, piper si zahar si se amesteca sosul de rosii astfel preparat cu macaroanele calde sau reci.



Dulciuri

Afine cu sos de inghetata

Ingrediente (pentru 4 portii): 500 g afine, 4 sfere inghetata de vanilie, 150 g iaurt, 1 plic zahar vanilat, 2 fire de menta, 2 linguri nuca macinata sau migdale feliate prajite fara grasime.
Mod de preparare:
Se spala afinele si se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta. Se paseaza - cu mixerul - inghetata de vanilie, iaurtul si zaharul vanilat, dupa care se incorporeaza frunzulitele de menta tocate marunt. Se pun afinele in cupe, se toarna peste ele sosul de inghetata si se presara cu samburi de nuca sau migdale prajite.