In diminetile senine si clare de vara, daca privim de la distanta aglomeratiile urbane, observam o ceata gri-galbuie care inconjoara pe o raza de kilometri sau zeci de kilometri cladirile, strazile, parcurile. Aceasta ceata murdara este aerul pe care zi de zi noi il respiram: un cocteil de gaze de esapament, praf, emanatii industriale, amestecate cu un pic de oxigen, atat cat sa ne tina in viata. Practic, toti cei care traim in mediul urban (si nu numai) ne otravim lent cu acest aer mort, poluat, ceea ce atrage dupa sine probleme de sanatate majore. Cel mai puternic resimtim aceasta otrava invizibila in zilele fierbinti de vara, cand aerul devine irespirabil. Dar efectele sale nocive pe termen lung sunt mult mai grave decat simpla stare de disconfort pe care o simtim in zilele caniculare. Aerul otravit pe care il respiram este la originea bronsitelor, a rinitelor si a sinuzitelor cronice, a alergiilor, a anumitor forme de cancer si chiar a unor tulburari nervoase. Tot din cauza acestui aer, somnul este prea putin odihnitor, ne simtim nervosi sau vlaguiti, avem dureri de cap ori resimtim stari de confuzie mentala, ameteala. In schimb, o cura de aer curat ne reda in cateva zile pofta de viata, ne invioreaza, ne face mai tonici si mai optimisti. Sub sintagma de "aer curat" se ascunde, insa, o multitudine de tipuri de aer, fiecare cu efectele sale terapeutice.
Aerul bogat in oxigen
Il gasim in padurile intinse de brad, de stejar, de salcam sau de fag, mai ales in luna august, cand frunzisul este matur, iar activitatea acestor imense generatoare de oxigen care sunt copacii este la maximum. Cel mai puternic este oxigenat aerul in padure dupa-amiaza, intre orele 14 si 19, atunci fiind recomandate plimbarile in pas vioi, jogging-ul sau exercitiile fizice. Aerul bogat in oxigen creste semnificativ forta fizica, intensifica activitatea cerebrala, mareste capacitatea naturala de aparare a organismului. O cura de 12 zile cu aer de padure puternic oxigenat ajuta la vindecarea unor boli cronice, cum ar fi: infectiile respiratorii, cefaleea, migrena, indigestia, atonia gastro-intestinala, epistaxisul, anemia, fiind un excelent adjuvant chiar contra afectiunilor tumorale, benigne sau maligne. De asemenea, aerul bogat in oxigen intareste imunitatea si ne face mai rezistenti la infectii (indiferent de localizare), elimina starile de depresie si de astenie, facand mintea limpede si clara.
Aerul bogat in bioxid de carbon
Seara, arborii padurii isi inceteaza fotosinteza si, incepand cu ora 22, devin mari consumatori de oxigen, emanand in atmosfera, in schimb, bioxid de carbon. Efectele acestui fapt asupra organismului uman sunt foarte interesante: plamanii tind sa se dilate mai mult, pentru a prelua oxigenul necesar, respiratia devine mai ampla si mai regulata, facandu-se o gimnastica respiratorie spontana. O plimbare sau niste exercitii de respiratie profunda, facute in acest aer ceva mai sarac in oxigen, vor fi un excelent mijloc de reeducare a ei, avand in vedere ca cei mai multi dintre noi respiram rapid si superficial. Apoi, un continut ceva mai ridicat de bioxid de carbon in aer va determina aparitia unei stari de relaxare, de somnolenta chiar, extrem de agreabila pentru cei care sufera de insomnie sau care nu au un somn suficient de odihnitor. Aerul noptii in padure este, asadar, un excelent sedativ si un calmant psihic bland, util persoanelor surmenate, expuse unui nivel ridicat de stres psihic, care sufera de nevroze usoare, care se confrunta frecvent cu stari de iritare ori furie.
Aerul rarefiat
Il gasim pe platourile si pe crestele unor masive muntoase, cum ar fi cele din Bucegi, Ceahlau, Fagaras, Retezat, Piatra Craiului etc. Si este un puternic stimulent al organismului. Acest aer de inaltime mareste ritmul cardiac si respirator, creste presiunea arteriala, intensifica metabolismul. Este un excelent remediu pentru persoanele hipotensive, care sufera de astenie psihica sau fizica, precum si pentru cele sedentare, cu conditia sa nu sufere de hipertensiune sau de afectiuni cardiace cronice. De asemenea, aerul rarefiat de pe platourile montane este un excelent remediu pentru slabit, deoarece accelereaza metabolismul si are un usor efect de scadere a apetitului. Sunt demne de mentionat si efectele sale benefice in tratamentul anemiei.
Ionii negativi
(vitaminele aerului)
Aerul puternic ionizat negativ il gasim in zona superioara a versantilor muntilor acoperiti de paduri, in preajma cascadelor si a cataractelor formate pe raurile si pe paraiele de munte. Ce sunt ionii negativi? Sunt molecule de oxigen din aer, care au capatat sarcina electrica negativa. La producerea lor pe cale naturala contribuie mai multi factori: radiatiile ultraviolete (foarte puternice in zona de munte), ploaia si caderile de apa, fotosinteza, vanturile reci care strabat cetinile padurilor de rasinoase. Viata acestor ioni este foarte scurta, de numai un minut, si au fost supranumiti vitaminele aerului, deoarece stimuleaza si armonizeaza majoritatea proceselor vitale, dar si pe cele din sfera psihicului si a mentalului. In prezenta acestor ioni, sistemul imunitar este extrem de activ, asimilatia se regleaza de la sine, circulatia sanguina se intensifica, in timp ce procesele de regenerare sunt stimulate. Pe crestele inalte de munte, mai ales acolo unde sunt paduri de brad, langa cascadele si cataractele facute de paraiele de munte, concentratia de ioni negativi creste pana la 4000/centimetru cub, in timp ce in Piata Universitatii din Bucuresti, concentratia lor este de numai 100/centimetru cub (de 40 de ori mai mica!). In prezenta ionilor negativi, tindem sa fim bine dispusi, mai atenti, mai vigilenti, cu o creativitate mentala intensa. Din contra, in prezenta ionilor pozitivi (a caror concentratie este ridicata in zonele de campie fara vegetatie si in depresiunile montane), scade puterea de concentrare, apar dureri de cap, indispozitie, somnolenta, tulburari nervoase diverse. Expunerea pielii la aerul ionizat negativ constituie un tratament extrem de eficient contra eczemelor infectioase, contra psoriazisului, pentru vindecarea rapida a arsurilor si diferitelor plagi. Inspirat zilnic vreme de 1-2 ore, in cure de minimum o saptamana, aerul ionizat negativ are un efect considerabil contra migrenelor, hipotiroidiei, tulburarilor de circulatie periferica, pentru recuperarea dupa accidente si traumatisme, pentru tratarea depresiei, asteniei.
Aerosolii de padure
Poate ati remarcat vreodata, in zilele calde de vara, acea emanatie, acel abur care se ridica dinspre padurile de brad, pin sau molid. Aburii aceia translucizi sunt de fapt aerosolii care sunt eliberati in cantitati impresionante in atmosfera. Aerosolii sunt mici particule de substante volatile sau de polen, inconjurate de o pelicula fina de apa, particule care, ajunse in plamani si arborele bronsic, strabat rapid straturile superficiale si patrund cativa centimetri in profunzime. Ei constituie un adevarat elixir pentru cei care sunt foarte sensibili la raceli si care pe perioada anotimpului rece au permanent probleme respiratorii. Aerosolii din zona de munte au, de asemenea, efecte calmante, revigorante, avand o actiune extrem de binefacatoare asupra persoanelor stresate, surmenate intelectual, obosite. Dintre afectiuni, aerosolii sunt extrem de eficienti in tratarea astmului bronsic, a bronsitei infectioase cronice, a pneumoniei recidivante si a Tbc-ului, rinitei, sinuzitei, amigdalitei.
Aerosolii marini
Se produc in apropierea falezelor stancoase si a digurilor, acolo unde valurile marii se sparg, producand stropi fini de apa. Aceste picaturi minuscule sunt bogate in sare de mare, precum si in diferite substante cu efecte terapeutice secretate de algele marine si de anumite specii de scoici. Care sunt indicatiile aerosolilor marini? In primul rand, afectiunile respiratorii: bronsitele infectioase, sinuzita, rinita, astmul bronsic. O calitate exceptionala a aerosolilor marini este aceea ca scad sensibilitatea alergica, ceea ce ii recomanda in afectiunile respiratorii care apar pe fond alergic. Alte indicatii ale aerosolilor marini sunt hipotiroidia, astenia nervoasa, afectiunile cu substrat alergic.
Aerul specific climatului sedativ
Il gasim in zonele de campie inalta, de deal si premontane, acolo unde exista paduri intinse si unde gradul de poluare este scazut. Proprietatile sale terapeutice sunt cu adevarat exceptionale, actionand in sens reglator, mai ales asupra sistemului nervos, a celui cardiovascular si asupra psihicului. Asa cum o arata si numele, are puternice proprietati sedativ-calmante, fiind un adevarat medicament pentru persoanele obosite, stresate, suprasolicitate din punct de vedere psihic sau intelectual. Dintre indicatiile sale mentionam: ischemia cardiaca, aritmia cardiaca si hipertensiunea arteriala; hipertiroidia si fenomenele conexe; surmenajul fizic si intelectual; gastrita hiperacida, ulcerul gastric, colita de fermentatie; starile de nervozitate, de anxietate, atacurile de panica, nevrozele; insomnia sau somnul prea putin odihnitor. Mai ales persoanele obosite si care au fost supuse unui grad ridicat de stres se vor confrunta in primele zile de sedere in acest climat cu o stare de somnolenta aproape continua, organismul fiind "fortat" de aerul excelent din aceste zone sa se odihneasca si sa se recupereze. Multe din statiunile romanesti beneficiaza de un climat sedativ: Covasna, Buzias, Olanesti, Calimanesti, Caciulata, Govora.
Aerul de salina
Se formeaza in subteranele unde s-au exploatat zacamintele de sare si unde raman galerii uriase, care sunt amenajate apoi in scop terapeutic. Este un aer destul de rece (14-15 grade Celsius), care isi pastreaza temperatura constanta, indiferent daca este noapte sau zi, vara sau iarna. Acest aer face adevarate minuni in tratarea bolilor respiratorii, in special a astmului bronsic, a traheobronsitei, a bronsitelor cronice si recidivante, a sinuzitelor si a rinitelor. Efortul fizic facut in acest aer intareste imunitatea (in special sistemul respirator), favorizeaza reglarea greutatii corporale, confera o stare de vioiciune si tonus psihic. Saline special amenajate in scop terapeutic intalnim in Targul Ocna, Cacica, Praid, Slanic Prahova (cea mai mare salina din Europa).
Fotografii de Florin Andreescu