Atentie la produsele cosmetice!

Redactia
Pielea noastra absoarbe circa 60% din substantele care sunt aplicate direct pe ea, ceea ce inseamna ca suprafata corpului nostru absoarbe, si el, circa 2 kilograme de produse de sinteza pe an.

Pielea noastra absoarbe circa 60% din substantele care sunt aplicate direct pe ea, ceea ce inseamna ca suprafata corpului nostru absoarbe, si el, circa 2 kilograme de produse de sinteza pe an. Cu alte cuvinte, 2 kilograme de "daunatori" de natura chimica sau 2 kilograme de substante "curate", ecologice, care sa ne fie spre ajutor si sa nu reprezinte un pericol pentru sanatate. Produsele ecologice utilizeaza pigmenti de culoare si conservanti naturali, uleiuri esentiale, extrase din plante, cultivate fara pesticide sau fertilizanti artificiali.

Produse de origine naturala

Cateva dintre ele au o celebritate acreditata: uleiul de migdale, apa de trandafiri, samponul de aloe, musetelul si hamamelisul, folosite drept coloranti pentru par. Exista insa multe alte ingrediente care intra in reteta de preparare a cosmeticelor "curate" sau "pure", pe care le puteti recunoaste din prospectul de fabricatie, lipit pe cutiile de farduri si creme, sau tiparite separat. Cu putina rabdare la cumparare, veti evita capcana merelor "otravite", rujuri si creme cu o estetica ireprosabila, dar pline de chimicale care fac exact pe dos decat spun: in loc sa intinereasca obrazul, il duc la groapa inainte de vreme.

Alantoina - derivat al acidului uric, de provenienta animala sau extras din radacina de tataneasa. Protejeaza pielea, o inmoaie si cicatrizeaza.

Derivatii din nuca de cocos - nuca de cocos este o sursa pretioasa de substante benefice pentru piele. Prezenta in produsele pentru demachiere, curata in profunzime, hraneste si tonifica.

Ceara emulsifianta - se foloseste pentru a dispersa uleiurile si apa continute in creme. Fabricata adesea din grasimi naturale, poate fi si de origine animala.

Glicerina - obtinuta din uleiuri si grasimi animale sau vegetale, este foarte hidratanta si emolienta. Se foloseste pentru a inmuia si a catifela pielea si ca emulsifiant.

Acidul sorbic - agent antimicrobian si antifungic, se gaseste in cantitati mici, in toate produsele de frumusete.

Benzoatul de sodiu - conservant de origine vegetala, este folosit pentru calitatile lui antiseptice.

Acidul stearic - prelevat din grasimea de oaie, netezeste si intinereste pielea. Se foloseste si in emulsii.

Vitamina E - conservant natural, cunoscut si sub numele de tocopherol, combate radicalii liberi si amelioreaza sanatatea pielii.

Un machiaj sanatos

Cel mai periculos dintre toate produsele de frumusete este, fara nici o indoiala, rujul, absorbit usor prin pielea subtire a buzelor. Majoritatea lor contin chimicale daunatoare, precum zaharina, coloranti si parfumuri artificiale.
Rimelul contine si el, uneori, formaldehida, alcool, rasini plastice care pot provoca iritatii, inrosiri, arsuri si edeme oculare. Nici fondul de ten nu e ferit de "intrusi". Iata de ce e bine sa cititi ce scrie pe un produs cosmetic inainte de a-l cumpara, preferandu-le pe cele care contin ingrediente naturale.



Cosmetica naturista

Masti de vara...

...cu prune (astringenta) - se obtine zdrobind 7-8 prune, in care se adauga cateva picaturi de ulei de migdale. Se aplica pe fata si se lasa sa actioneze 20 de minute. Se clateste cu apa calduta.
...cu smantana calda - bateti cu furculita doua linguri de smantana fierbinte, amestecata cu o lingurita de suc de lamaie. Aplicati-o cat mai calda pe obraz. Spalati-o dupa 20 de minute.
...cu miere si cafea - amestecati o lingurita de miere lichida cu o jumatate de lingurita de cafea proaspat macinata si 1 lingurita de suc de lamaie! "Uitati-o" pe fata, apoi clatiti-va cu apa calduta.